U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gezondheidsnet

Gezondheidsplein

Legionella

EWGLI


Lijst van hotels met legionella op nrc.nl

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 SEPT. Op de website van deze krant is vanaf vandaag de lijst te zien met de namen van Europese hotels en appartementen die de afgelopen vijf jaar in verband zijn gebracht zijn met twee of meer besmettingen met legionella.

De lijst is opgesteld aan de hand van informatie verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. NRC Handelsblad deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur om deze informatie te krijgen. Het betreft de gegevens van accommodaties waar twee of meer gasten ziek werden, onder wie tenminste één Nederlander.

Na aanvullend onderzoek van deze krant is de lijst aangevuld met de namen van enkele andere accommodaties. Ook zij zijn de afgelopen jaren gerelateerd aan legionella-uitbraken, maar daar waren géén Nederlanders bij betrokken. Niet opgenomen zijn de (honderden) hotels en appartementen waar tot nu toe slechts één keer een gast legionella opliep. De lijst is daardoor niet compleet, maar bevat wel de namen van de meest beruchte accommodaties.

Hotel Victoria in het Spaanse Rosas, Imbat in Kusadasi (Turkije), Marinotel in Vila Moura aan de Portugese Algarvekust en Rinela Beach op Kreta zijn hotels waar recent nog gasten ziek zijn geworden en in sommige gevallen zijn overleden.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen gewaarschuwd voor de betrokken accommodaties. Touroperators wordt sinds begin dit jaar gevraagd maatregelen te treffen.

'Europese regels voor bestrijden hotellegionella'

Door een onzer redacteuren
ULM, 28 SEPT. De Europese Unie moet regels opstellen voor een gemeenschappelijke bestrijding van legionella in toeristencentra. Dat vindt de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI). Dit samenwerkingsverband van epidemiologische instituten, universiteiten en overheden is vooruitlopend op Europese regels begonnen met het maken van richtlijnen voor een uniforme aanpak bij een uitbraak van de bacterie in een vakantie-accommodatie. Eind dit jaar worden de richtlijnen aangeboden aan de Europese Commissie.

Dat is bekendgemaakt in de Duitse stad Ulm na afloop van de jaarvergadering van EWGLI. De richtlijnen moeten in heel Europa leiden tot effectieve maatregelen om uitbraken van de infectieziekte te voorkomen. Het is ook de bedoeling dat alle 31 deelnemende landen hun reisorganisaties gaan waarschuwen voor uitbraken. Nu doen dat nog slechts negen landen, waaronder Nederland.

De richtlijnen voorzien eveneens in een periodieke inspectie van hotels en appartementen en in beheersmaatregelen, zoals het chloreren van leidingwater. Accommodaties moeten de maatregelen uitvoeren als de bacterie de kop op steekt. Vorige week werd bekend dat in besloten EWGLI-kring al jaren duidelijk is welke hotels en appartementen, vooral in Zuid-Europa, in verband worden gebracht met legionella. De bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Afgelopen vijf jaar liepen 12.000 Europese toeristen een infectie op in een hotel, appartement of op een camping. Naar schatting tien procent stierf daar aan.

Ook in de toekomst wil EWGLI geen namen van verdachte hotels publiek maken. EWGLI- coördinator dr. C. Joseph: "Dat is een politieke kwestie. Daar bemoeien wij ons niet mee. Wij zijn wetenschappers."

Op internet openbaart Nederland vanaf volgende maand op eigen initiatief wel een deel van de namen van accommodaties die in verband gebracht zijn met twee of meer gevallen van legionella. Het gaat echter niet om een complete lijst, zo bleek in Ulm.

Onder druk van andere Europese landen blijft een deel van de door de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgebouwde databank van verdachte hotels en appartementen besloten. Met het compromis wil de inspectie voorkomen dat Nederland uit EWGLI wordt gezet.

Lijst van legionellahotels


Dit is een lijst met hotels, appartementen en campings die de afgelopen vijf jaar in verband gebracht zijn met legionellabesmettingen. Achter de naam van de accommodatie staat het jaar waarin de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI) voor het laatst een melding ontving over legionella onder gasten.

Niet voor al deze hotels is bewezen dat gasten hun legionellabesmetting ook daadwerkelijk in het hotel opgelopen hebben, maar naarmate meer besmettingen aan het licht zijn gekomen - hetgeen bij alle hieronder vermelde hotels het geval is - is dit wel aannemelijker.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarschuwt het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) sinds 1994 voor de betrokken accommodaties. Sinds begin dit jaar wordt van touroperators gevraagd maatregelen te treffen, zoals het informeren van de reizigers en het blokkeren van boekingen. Of de genoemde accommodaties inmiddels legionellavrij zijn, daarover kan de individuele reisorganisator of het ANVR (030-6697033) informatie verstrekken.

België

Hotel Ol Fosse d'outh, Houffalize (1999).

Duitsland

Hotel Adlon, Berlijn (1999).

Frankrijk

Apartments/hotel Pierre et Vacances, Cannes (2000).

Climat Hotel, Indre et Loire (1999).

Hotel Ibis Expo, Parijs (1996).

Hotel Ibis La Vilette, Bordeaux (1997).

Hotel Mondial, Cannes (1996).

Camping de la Plage, Grimaud (2000).

Scharmeil, St. Quentin sur Isere (1999).

Camping La Serraz, Doussard (1995).

Griekenland

Hotel Rinela Beach, Kokkini Hani, Kreta (2000).

Messonghi Beach, Messonghi, Korfu (2000).

Hotel Nicola, Gouvia, Korfu (2000).

Hotel Blue Sky, Rhodos (1999).

Dominica apartments, Mistria (1999).

Hotel Kydonia, Khania (2000).

Hotel Oscar, Kos (1998).

Park Hotel Gouvia, Korfu (1999).

Hongarije

Hotel Gellert, Budapest (1996).

Italië

Isolino en Lino Campsite, Fondotocie, Cervo (1997).

Marina Residence hotel, Baia Domizia, Campania (1999).

Marokko

Hotel Anezi, Agadir (2000).

Moldavië

Dacia hotel, Chisnau (2000).

Portugal

Hotel Marinotel, Vilamoura, Portugal (1999).

Club Praia Da Oura Apartments, Albufaira (1997).

Hotel Cristal, Carvoeiro, Faro (2000).

Hotel del Tourismo, Lissabon (2000).

Spanje

Fariones Apartments and Hotel, Puerto del Carmen, Lanzarote (2000).

Bermudas Apartments, Benidorm (2000).

Motel Picon del Conde, Monasterio de Rodilla (2000).

Bermudas Apartments, Benidorm (2000).

Hotel Victora, Rosas (2000).

Hotel Pionerp, Santa Ponsa, Mallorca (2000).

La Brujula Hotel, Monasterio de Rodilla, Castille y Leon (2000).

Hotel Cambrills Princess, Salou (1997).

Cye Hotel, Salou (1995).

Estrella Del Mar, Alcudia, Mallorca (2000).

Hotel Fiësta Park, Benidorm (1998).

Hotel Nautilus, Rosas (1999).

Presidente Hotel, Benidorm (1998).

Rey Don Jaime, Santa Ponsa, Mallorca (2000).

Hotel Tropic Parc, Malgrat de Mar (1997).

Tunesië

Hotel Abou Nawas, Djerba (1999).

Residence Kantaoui, Port El Kantaoui (1999).

Turkije

Hotel Apex, Konakli, Antalya (2000).

Hotel Imbat, Kusadasi (2000).

Anemon Hotel, Marmaris (1999).

Marmaris Palace, Marmaris (2000).

Hotel Falcon, Lara, Antalya (1999).

Hotel Elysee, Alanya (2000).

Europlaza, Istanbul (2000).

Hotel Festival, Istanbul (1997).

De lijst is opgesteld aan de hand van informatie verstrekt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. NRC Handelsblad deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Het betreft uitsluitend de accommodaties waar twee of meer gasten ziek werden, onder wie tenminste één Nederlander. Na aanvullend onderzoek van deze krant is de lijst aangevuld met de namen van enkele andere accommodaties. Ook deze zijn afgelopen jaren gerelateerd aan legionellauitbraken, zonder dat daar echter Nederlanders bij betrokken waren.

Niet opgenomen zijn de (honderden) hotels en appartementen waar tot nu toe slechts één keer een gast legionella opliep. De lijst is daardoor niet compleet, maar bevat wel de namen van de meest beruchte accommodaties.


Zie ook:

Lijst van hotels met legionella op nrc.nl (28 september 2000) Openheid over legionella blijft taboe (27 september 2000)
Legionella in hotels geheimgehouden (21 september 2000)
Rechter tegen waarschuwen voor legionella (22 september 2000)
Taai gevecht met hotels om legionella (23 september 2000)

NRC Webpagina's
28 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad