U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philippines Online

Paniek onder inwoners

Luchtmacht bombardeert Abu Sayyaf

Door onze correspondent ROBERT GIEBELS
SINGAPORE, 16 SEPT. Bommenwerpers van de Filippijnse luchtmacht voerden afgelopen nacht aanvallen uit op de bases van de moslimrebellen van Abu Sayyaf op het eiland Jolo.

De Filippijnen maakten zich gisteren al op voor een gewapende confrontatie tussen het leger en de moslimrebellen van Abu Sayyaf die op het eiland Jolo in het zuiden van het land nog steeds negentien gijzelaars vasthouden. Vanaf vannacht mochten er geen boten meer in de haven van het eiland liggen, zodat militairen vandaag aan land konden komen. Ook overweegt de regering mediastilte te gelasten. Het sluiten van de haven heeft tot paniek geleid onder de ruim half miljoen inwoners van het eiland. Ze zijn aan het hamsteren geslagen. De paniek is vergroot doordat een woordvoerder van Abu Sayyaf heeft gedreigd met aanslagen op het eiland en in steden op Mindanao, het eiland waar het grootste deel van de moslimminderheid van de Filippijnen woont.

De regering onder leiding van president Joseph Estrada stond onder zware druk om de zachte aanpak die het tot nu toe heeft gehanteerd, te laten varen. Estrada heeft moeten toezien dat Libië en Maleisië door betaling van miljoenen dollars losgeld twintig gijzelaars hebben vrij gekregen die sinds 23 april vast zaten. Estrada wees aan het begin van die gijzelingszaak zowel buitenlandse hulp af als het betalen van losgeld, en heeft in beide gevallen bakzeil moeten halen.

Toen de moslimrebellen van Abu Sayyaf, die claimen voor een onafhankelijke moslimstaat te vechten, een dag na de vrijlating van vier gijzelaars, drie nieuwe hadden gekidnapt van een Maleisisch eiland, was de maat voor een meerderheid van de Filippijnen vol. Estrada kan op hun steun rekenen nu hij met harde hand een eind wil maken aan de gijzeling van, nu nog, twee Fransen, een Amerikaan, drie Maleisiërs en dertien Filippijnen. Onder deze dertien zitten twaalf evangelisten die zichzelf niet als gegijzeld beschouwen omdat ze vrijwillig naar het kamp van Abu Sayyaf zijn gegaan en tot nu toe vrij in en uit hebben kunnen lopen. De rebellen lieten eerder weten vandaag de twee Fransen vrij te laten, maar dit zal doorkruist worden nu de Filipijnse strijdkrachten daadwerkelijk in het offensief zijn gegaan. De Filippijnse bisschoppen gaven eerder hun zegen aan het plan om Abu Sayyaf aan te vallen. De bisschoppen hebben grote invloed in dit land.


Zie ook:

Libië maakt goede sier met gijzelaars (29 augustus 2000)
Rebellen op Jolo laten zes gijzelaars vrij (28 augustus 2000)
Zonen op eiland Sulu heten Saddam of Gaddafi (19 mei 2000)
'Slechte zaak voor de moslims op Mindanao' (13 mei 2000)
Doden bij gijzeling Filipijnen (3 mei 2000)
Ontvoering toeristen van vakantie-eiland Maleisië (25 april 2000)

NRC Webpagina's
16 SEPTEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad