U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ontvoering toeristen van vakantie-eiland Maleisië

Door onze correspondent
SINGAPORE, 25 APRIL. In Maleisië zijn afgelopen zondag twintig mensen, onder wie tien toeristen, ontvoerd, mogelijk door Filippijnse moslimrebellen.

De groep verbleef op het kleine duikerseiland Sipadan, dertig 30 kilometer voor de oostkust van het eiland Borneo, en werd meegenomen door zes zwaarbewapende mannen naar een vlakbij gelegen eiland in de Sulu archipel in het zuid-westen van de Filippijnen. De ontvoerders behoren mogelijk tot de moslimextremistische Abu Sayyaf militie, die streeft naar een onafhankelijke moslimstaat op Mindanao, het grootste en zuidelijke eiland van de overwegend katholieke Filippijnen. Dezelfde moslimgroep houdt sinds 20 maart vijf volwassenen en 22 schoolkinderen vast op het eiland Basilan, ten zuiden van Mindanao. Het Filippijnse leger heeft samen met luchtmacht en marine tot drie keer toe tevergeefs geprobeerd deze gegijzelden te bevrijden. Daarbij zijn twintig moslimstrijders gedood en drie Filippijnse soldaten. De gijzelnemers eisen de vrijlating van drie mannen die in de Verenigde Staten gevangen zitten, onder andere wegens de bomaanslag in 1993 op het World Trade Centre in New York.Omdat de VS noch de Filippijnse regering op deze eis hebben gereageerd, heeft Abu Sayyaf naar eigen zeggen al twee gijzelaars onthoofd, maar bewijs hiervoor ontbreekt. De rebellen hebben gedreigd ook de overige volwassenen te zullen onthoofden en zeggen de schoolkinderen te gebruiken als "menselijk schild" tegen de aanvallen van het leger.

De Aby Sayyaf militie zegt gesteund te worden door de financier van internationaal terrorisme Osama bin Laden, die door de VS verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, twee jaar geleden.

Een woordvoerder van de moslims, Abu Sabaya, zei vandaag voor een radiostation op Mindanao dat "we nog meer verrassingen in petto hebben voor de (Filippijnse) regering, als ze onze eisen blijven negeren". De eergisteren in Maleisië begonnen gijzeling van buitenlandse toeristen (twee Fransen, drie Duitsers, twee Finnen, twee Zuid-Afrikanen en één toerist uit Libanon) is volgens Filippijnse autoriteiten bedoeld om internationale aandacht voor hun strijd te vragen. Aanvankelijk eiste Abu Sayyaf de verantwoordelijkheid voor deze ontvoering op. Vanochtend zei een woordvoerder evenwel: "Ik zeg niet dat wij de daders zijn. Ik zeg ook niet dat we het niet zijn. Laat de regering er maar over nadenken."

Een Amerikaans echtpaar die bij de groep op het duikerseiland behoorde, werd niet meegenomen. Het is onduidelijk of de rebellen hen bewust hebben achter gelaten zodat ze van de gijzeling konden getuigen. De toeristen zaten te eten toen om half acht 's avonds twee boten aanlegden bij de steiger van het restaurant. De ontvoerders, die zeiden dat ze politie-agenten waren, zouden onder meer een granaatwerper bij zich hebben gehad.

Een fel betwist strookje paradijs


SINGAPORE, 25 APRIL. Maleisië is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder Europese en met name Nederlandse toeristen. Jaarlijks komen 400.000 toeristen af op de stranden en de jungle van de Maleisische deelstaat Sabah, in het noorden van het eiland Borneo.

Op drie kwartier varen van de kust van Sabah ligt het eiland Sipadan, waar zondag twintig mensen in gijzeling werden genomen. Het paradijselijke eiland, met een doorsnee van een paar honderd meter, is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sabah. Vooral voor duikers die in het heldere water kijken naar haaien en schildpadden. Er mogen maximaal tachtig toeristen tegelijkertijd op het eilandje, dat geldt als een van de mooiste duikplekken ter wereld.

Sipadan ligt op de grens van Maleisië, Indonesië en de Filippijnen in een gebied dat de thuisbasis is van piraten en smokkelaars. Maleisië en Indonesië maken beide aanspraak op het eiland. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag moet uitsluitsel bieden.

NRC Webpagina's
25 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)