U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philippines Online

Libië maakt goede sier met gijzelaars


De zes in de Filippijnen vrijgelaten gijzelaars zijn vanochtend aangekomen in Libië. Ze worden ontvangen door Gaddafi.

Door onze redacteur CAROLIEN ROELANTS

ROTTERDAM, 29 AUG. Arme ex-gijzelaars. Zijn ze eindelijk vrijgelaten door hun Filippijnse ontvoerders, moeten ze eerst naar Libië om de Libische leider Moammar Gaddafi te bedanken voor zijn inspanningen hen vrij te krijgen. En dan pas naar huis. En dat na maanden van ontberingen in de Filippijnse bush.

Maar voor wat hoort wat. Gaddafi wilde een feestje, en de regeringen van de vrijgelaten gijzelaars hebben met zijn wens ingestemd. In zijn aanhoudende streven zijn imago te verbeteren, betaalt Gaddafi immers volgens de meeste berichten in totaal 25 miljoen dollar om alle gijzelaars van de moslim-extremistische groep Abu Sayyaf (Arabisch voor: Vader van de Gebruiker van het Zwaard) vrij te kopen. Zes werden de afgelopen dagen vrijgelaten en kwamen vanochtend aan in Tripoli, zes Europese gijzelaars moeten nog volgen.

De Libiërs zelf ontkennen dat er harde dollars aan losgeld worden betaald aan de gewelddadige separatisten van Abu Sayyaf. Zij houden vol dat ze alleen hebben beloofd ontwikkelingsprojecten uit te voeren in het islamitische zuiden van de Filippijnen waar Abu Sayyaf actief is. Bovendien heeft de Libische regering er niets mee te maken: de Gaddafi Internationale Stichting voor Liefdadigheidsassociaties zegt de zaken te hebben geregeld. De stichting, die toevallig wordt geleid door Gaddafi's zoon Seif al-Islam (Arabisch voor: Zwaard van de Islam), maakt zich op haar website (www.gaddaficharity.org) bekend als non-gouvernementele organisatie voor vrijwilligerswerk in de hele wereld, en specifiek ook in de Filippijnen. Daar is zij, aldus de website, onder andere van plan klinieken, moskeeën en scholen te bouwen. Seif al-Islam is de jonge man die, toen hij vier jaar geleden in Wenen economie ging studeren aan de International Business school, zijn twee Bengaalse tijgers Barney en Fred meenam. Hij moest ze stallen in de Weense dierentuin.

Er zijn berichten dat bij de zaak betrokken Westerse regeringen, in het bijzonder de Franse er zijn zes Fransen onder de (ex-)gijzelaars - financiële steun aan de Libische humanitaire operatie hebben geleverd. Zij ontkennen dat met kracht. Maar hun openlijke dankbaarheid aan Gaddafi is al de moeite waard. Duitsland, Frankrijk, Zuid-Afrika en Libanon hebben vandaag alle een minister naar Tripoli gestuurd om hun gijzelaars te verwelkomen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, is zelfs van plan een bezoek aan Gaddafi te brengen als ook de nog vastgehouden Duitse gijzelaar vrij is, mogelijk volgende week.

Nu Amerikaan ontvoerd door Abu Sayyaf


ZAMBOANGA, 29 AUG. De rebellen van Abu Sayyaf hebben in het zuiden van de Filippijnen een nieuwe gijzeling uitgevoerd, waarvan een jonge Amerikaan het slachtoffer is geworden. Het zou gaan om de 24-jarige Jeffrey Edwards Craig Schilling, afkomstig uit San Francisco, die in dienst zou zijn van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De nieuwe ontvoering werd vanochtend gemeld aan een lokaal radiostation in het zuiden van de Filippijnen, en het bericht werd later in de middag bevestigd door een Filippijnse regeringswoordvoerder. De Amerikaanse ambassade in Manila zei vanochtend nog niet over informatie te beschikken over een nieuwe ontvoering en dat de zaak zal worden onderzocht.

Volgens de opbeller, die zich bekendmaakte als Abu Sabaya, een woordvoerder van de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf, werd de Amerikaan gisteren ontvoerd in de stad Zamboanga en is hij inmiddels overgebracht naar het eiland Jolo, waar de rebellen nog steeds een groep buitenlanders gevangen houden. Juist vanochtend kwamen zes ex- gijzelaars aan in de Libische hoofdstad Tripoli, die de afgelopen dagen na bemiddeling door Libië waren vrijgelaten. De woordvoerder van Abu Sayyaf zei dat de Amerikaan wordt geëxecuteerd als niet een aantal eisen wordt ingewilligd, zoals de vrijlating van de daders van de bomaanslag in 1993 op het World Trade Centre in New York. (Reuters)


Zie ook:

Rebellen op Jolo laten zes gijzelaars vrij (28 augustus 2000)
'Slechte zaak voor de moslims op Mindanao' (13 mei 2000)
Doden bij gijzeling Filipijnen (3 mei 2000)
Ontvoering toeristen van vakantie-eiland Maleisië (25 april 2000)

NRC Webpagina's
29 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad