U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Schending rechten 'slecht voor goede naam PCM'
Hoever reikt het auteursrecht van een freelancer die een artikel voor een krant schrijft? Mag de krant het alleen plaatsen, of mag het ook in een archief worden opgenomen, en wie mag dat archief dan raadplegen? De rechtbank in Amsterdam deed gisteren uitspraak over deze en andere vragen in een rechtszaak die door uitgever PCM was aangespannen tegen vier freelancers die vonden dat PCM hun auteursrechten schond. Zij maken deel uit van een groep van ruim dertig freelancers die bezwaar hadden gemaakt tegen het zonder toestemming hergebruiken van hun artikelen.

Verbod op publicatie namenlijst
Een rechtbank in het Belgische Namen heeft gisteren het Luxemburgse boulevardblad l'Investigateur verboden een lijst te publiceren van 50 vermeende en veroordeelde Belgische pedofielen. De Liga van de Rechten van de Mens had dat in een kort geding geëist. Hoe het vonnis moet worden uitgevoerd, is onduidelijk: het blad, dat niet in de losse verkoop verkrijgbaar is, viel vanmorgen bij duizend abonnees in de bus.

België: één man voert een kruistocht
"Je maakt geen omelet zonder eieren te breken". Zo verantwoordt Jean Nicolas de publicatie, vandaag, van de namen van 50 vermeende en veroordeelde pedofielen in zijn Luxemburgse tijdschrift l'Investigateur. In zijn eentje wil hij een kruistocht beginnen tegen volwassenen die kinderen seksueel lastigvallen. Hij poseert als het geweten van de Belgische natie, die in 1996 in de memorabele 'witte mars' de straat opging om te protesteren tegen de blunders van politici, politie en justitie in de zaak-Dutroux. Maar, zo blijkt nu, de natie wil Jean Nicolas helemaal niet als geweten.

Engeland: 'sociale zuivering'
Een speen in de mond en een spandoek aan de wandelwagen. 'Dood pedofielen' staat erop. Al bijna een week demonstreren meer dan honderd buurtbewoners in de wijk Paulsgrove in het noorden van het Britse Portsmouth avond aan avond luidruchtig tegen pedofielen in de buurt. Auto's zijn in brand gestoken, stenen door ruiten gegaan en een politieagent is gemolesteerd. Vier gezinnen zijn uit angst voor de woedende menigte hun huizen ontvlucht. Volgens de politie gaat het om onschuldige mensen.

Media hielden FDR en JFK de hand boven het hoofd
Voor het geval de naam Lewinsky buiten de Verenigde Staten in de vergetelheid mocht zijn geraakt heeft het nieuws van Joe Liebermans benoeming tot presidentiële bijrijder van Al Gore het geheugen weer helemaal opgefrist. Monica Lewinsky, Witte Huis- stagiaire, verleidster van of verleid door Clinton in diens tweede ambtsperiode. Joe Lieberman was een van de weinige Democraten in de Amerikaanse Senaat die Clinton tijdens de impeachmentdebatten over de Lewinsky-affaire ondubbelzinnig afvielen. Clintons gedrag tegenover Lewinsky was volgens Lieberman 'immoreel' en 'schadelijk voor de democratie' geweest. Als leider van zijn land had hij de jeugd een 'slecht voorbeeld' gegeven.

Metamorfose
De heer des huizes hief afgelopen zondagmiddag zijn handen ten hemel. "Houdt dat geblèr dan nooit op", riep hij getergd. De man woont op een steenworp afstand van de Amsterdamse Stopera alwaar zondagmiddag vanaf 3 uur een muzikaal festijn plaats had in het kader van Gay Pride. De dag ervóór schetterde de muziek ook al zijn woning binnen: de Gay Parade trok op boten voorbij.

Amerikaanse softwarebedrijven fuseren
De Amerikaanse softwarebedrijven Phone.com en Software.com gaan fuseren. Phone.com is de uitvinder van de WAP-browser, het bladerprogramma waarmee mobiele bellers op internet kunnen surfen. Fusiepartner Software.com maakt software voor telecombedrijven. Aan het hoofd komt een ex-topman van het Amerikaanse Cisco (netwerk-apparatuur voor grote computers) te staan. De fusie gebeurt door middel van een aandelenruil ter waarde van 6,8 miljard dollar (16,6 miljard gulden). WAP (Wireless Application Protocol) is de concurrent van 'i-mode', waarmee het Japanse telecombedrijf Docomo in Japan groot succes heeft. (Redactie Economie)


Als er geur via internet bestond, dan hoefde je nooit meer naar de dierentuin. Via Zoo TV zijn 24 uur per dag beelden op te vragen van olifanten, vogels, tijgers en een heleboel andere beesten. Het Smithsonian National Zoological Park verzorgt de beelden en heeft ook een archief aangelegd van interessante momenten: voedertijden, speciale verzorging en geboortes.
(zootv1.si.edu)

NRC Webpagina's
10 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad