NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 3 maart 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Zaterdag bij NRC Handelsblad:

bolletje De 100-jarige geschiedenis van Ajax in Profiel.
bolletje Documenten: minister Peper overtreedt regels dienstauto.
bolletje Kamervragen over dienstauto minister Peper.
bolletje Verklaring Britse regering over vrijlating ex-dictator Pinochet.
bolletje Prozac voor kleuters in de Digitale Leestafel.
bolletje Stemming: Had Marjet van Zuijlen haar dagboek wel mogen publiceren?
bolletje Stoffige tafel versus flitsen-de spreadsheet in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Oostenrijk
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



In de Tsjetsjeense bergen is een speciale patrouille van het Russische leger op zoek naar verzetsstrijders. Bij Grozny liep gisteren een Russische elite-eenheid in een hinderlaag; zestien Russen werden gedood.
(Foto Oleg Klimov/ Fotoloods).

Hof veroordeelt Blaskic tot 45 jaar
Het Joegoslavië-tribunaal heeft vandaag de Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic veroordeeld tot een celstraf van 45 jaar. Blaskic heeft volgens het tribunaal etnische zuiveringen tegen moslims in Centraal-Bosnië in de lente van 1993 geleid.

* Oppositie vraagt naar dienstauto's
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat premier Kok nadere uitleg geeft over de regels voor dienstauto's van bewindslieden.

* Vondst cocaïne in diplomatieke post Suriname
In de diplomatieke post uit Suriname is afgelopen woensdag op Schiphol een partij van negen kilo cocaïne aangetroffen. Naar aanleiding van het drugstransport heeft het ministerie van Buitenlandse zaken gisteren de Surinaamse ambassadeur in Nederland, E. Azimullah, ontboden.

* Soms snel hulp, soms nooit
De ene hulpactie komt snel op gang, de volgende begint nooit. Vijf experts over de invloed van beelden, snelle en langzame rampen en de hulpvraag van getroffen landen.

* 'Generaal Pinochet, dank dat u bestaat!'
Pinochet zou vanmiddag in Chili terugkeren. Hij werd opgewacht door 'zijn' militairen, niet door regeringsleden. Zijn aanhangers vierden feest.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad


Krekel
Krekel
Zou u een auto
van Peper
willen leasen?

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Roep om adviesraad voor biotechnologie
Er moet een internationale adviesraad komen die zich speciaal bezig houdt met biotechnologie. Dat is de uitkomst van een driedaagse conferentie in Edinburgh over de veiligheid van genetisch gemanipuleerd voedsel.

* Karel Vuursteen is op theevisite geweest
Heineken heeft de inzet verhoogd. De bierbrouwer gaat een bod uitbrengen van rond de 7 miljard gulden op het Britse Bass, vier keer zoveel als de grootste overname ooit van het familiebedrijf. Er lijkt zelfs een emissie mogelijk. "Freddy zit niet slecht bij kas."

* Bonden zien heil in overname HBG
De vakbonden verzetten zich niet tegen een mogelijke vijandige overname van bouwconcern HBG door baggeraar Boskalis. De bonden zijn er na gesprekken met beide bedrijven van overtuigd geraakt dat hun samengaan voordelen biedt. Wel willen ze meer zekerheden over de toekomst van de bouwsector binnen Boskalis.

* Gianni Romme weer ongenaakbaar
Twee jaar na de Olympische Spelen gooide Gianni Romme vanochtend opnieuw zijn armen omhoog in het M-Wave-stadion in Nagano. Op het ijs waar hij in 1998 met twee olympische gouden medailles het hoogtepunt van zijn carrière kende, reed de Brabander vanochtend onbedreigd naar goud op de vijf kilometer bij de WK afstanden.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Pinochet-effect
Kunnen de dictators van deze wereld opgelucht ademhalen nu Augusto Pinochet weer terug is in Chili? Voor al degenen die zich hebben ingezet om de oud-dictator alsnog voor een buitenlandse rechter te brengen wegens zijn aandeel in de wandaden van het militaire bewind van 1973 tot 1990, lijkt alles verloren. Voor hen telt alleen de uiteindelijke afrekening.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Friesland verliest zijn geheugen
Terpen zijn de belangrijkste opslagplaats van het culturele erfgoed in Friesland. Maar ze slinken, en zo snel dat archeologen er binnenkort niets meer aan hebben.

B O E K E N
* Verzadigd van de verloren tijd
Het werk van Marcel Proust is onderwerp geworden van een literaire industrie die zijn oeuvre, ver voorbij de uitgekauwde Madeleine, tot in het absurde uitspit. In Nederland, waar Prousts grote roman nu volledig in vertaling beschikbaar is, is het intussen adembenemend stil geworden rond deze moderne klassieker.

B O E K E N
* Maarten Koning kijkt tevreden terug
In het zesde en op één na laatste deel van J.J. Voskuils romancyclus Het Bureau gaat de hoofdpersoon Maarten Koning, hoofd van de afdeling Volkscultuur van het A.P. Beerta-instituut, op 61-jarige leeftijd met vervroegd pensioen.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement