U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Etnische zuivering Bosnië in 1993

Hof veroordeelt Blaskic tot 45 jaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 MAART. Het Joegoslavië-tribunaal heeft vandaag de Bosnisch-Kroatische generaal Tihomir Blaskic veroordeeld tot een celstraf van 45 jaar. Blaskic heeft volgens het tribunaal etnische zuiveringen tegen moslims in Centraal-Bosnië in de lente van 1993 geleid.

Blaskic is de hoogste militair die tot dusver door het tribunaal is veroordeeld. Ook zijn straf is de hoogste tot dusver. Hij gaat in beroep. De 39-jarige Blaskic was in 1993 kolonel in de HVO, het leger van de Bosnische Kroaten, en commandant van de troepen in Centraal- Bosnië. Volgens rechter Claude Jorda heeft hij leiding gegeven aan een bloedige campagne om moslims te verdrijven uit de centraal gelegen vallei van de rivier de Lasva en het gebied rond Kiseljak. De aanvallen werden op 16 april ingezet op dorpen rond Vitez. Artillerie opende het vuur, waarna militairen en politietroepen de dorpen binnentrokken. Daarbij werd op grote schaal gemoord, mishandeld, geplunderd en gebrandschat. Symbool van het Kroatische offensief werd het dorpje Ahmici. "Moslims, vrouwen, kinderen en ouderen vluchtten uit hun huizen om te worden neergeschoten door soldaten die in een hinderlaag lagen. Moslims die zich verscholen onder hun bedden of in hun kelder werden levend verbrand in de vlammen van hun huis", zo omschreeft rechter Claude Jorda de aanval. Beelden uit Ahmici gingen de hele wereld over.

Blaskic verweerde zich met de argumenten dat hij in zijn hoofdkwartier in Vitez afgesneden was van elke communicatie, dat hij geen controle had over de ongeregelde troepen die de aanvallen op de dorpen uitvoerden en dat de commandoketen verstoord was. Rechter Jorda verwierp dat verweer categorisch. Alle troepen in Centraal-Bosnië stonden onder bevel van Blaskic, zo tonen documenten aan. Dat blijkt ook uit het enorme volume aan schriftelijke bevelen dat Blaskic voor en tijdens de aanvallen rondstuurde. Daarin spoorde hij de troepen aan"standvastig te zijn" opdat "de Lasva-vallei voor ons geen graf wordt". Ook was ten tijde van de aanval communicatie mogelijk. Er waren koeriers, telefoonlijnen en mobiele telefoons.

Blaskic heeft bevel gegeven tot militaire aanvallen en acties, en misdaden tegen burgers niet voorkomen of gestraft, aldus het vonnis. Hij heeft met eigen handen geen moslim gedood, aldus Jorda, maar was verantwoordelijk voor de algehele situatie. Alleen voor een beschieting van burgerdoelen in de stad Zenica kan zijn verantwoordelijkheid niet worden bewezen.

Rechter Jorda zei dat de rechtzaak tegen Blaskic te lang heeft geduurd. De zaak begon in juni 1997 en eindigde in juli 1999. Er werden 159 getuigen gehoord en 1.500 bewijsstukken overlegd.

NRC Webpagina's
3 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)