U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Vitesse

NUON

Gelredome - Vitesse


Energie en voetbal


NUON IS EEN distributeur van energie. Vitesse is een voetbalclub. Beide zijn gevestigd in Arnhem en beide hebben ambities om hogerop te komen: Vitesse in het nationale en Europese voetbal, Nuon in de zich liberaliserende nationale en Europese energiemarkten. De twee hebben elkaar in 1998 gevonden. Nuon werd de hoofdsponsor van Vitesse, de voorzitters van Vitesse (Aalbers) en van Nuon (Swelheim) vielen elkaar in de skybox van het gloednieuwe Gelredome-stadion in de armen.

De samenwerking tussen Nuon en Vitesse heeft tot een spectaculaire financiële, sportieve en bestuurlijke crisis geleid in Arnhem. De sponsor blijkt op te treden als huisbankier van een club met een gat in zijn hand. Nuon heeft niet alleen 24 miljoen gulden sponsorgeld aan Vitesse verstrekt, maar ook tientallen miljoenen leningen voor investeringen en overbruggingskredieten om verliezen af te dekken. Vorige week is Aalbers door Nuon als clubvoorzitter aan de kant gezet met een afkoopsom van enige miljoenen. Swelheim staat in zijn hemd. Vitesse komt niet verder dan de zesde plaats in de nationale voetbalcompetitie en is Europees uitgeschakeld.

Tot zover de voetbalsoap in Arnhem. Maar er is meer aan de hand. In de drang naar profilering die de regionale energiedistributeurs heeft bevangen sinds het liberaliseringproces op gang is gekomen, is sportsponsoring een favoriete bezigheid geworden. Het levert lokaal aanzien op. Nuon sponsort niet alleen Vitesse, maar ook De Graafschap en Heerenveen. Andere energiebedrijven zijn net zo actief: Essent sponsort FC Twente, Eneco het nieuwe Sparta-stadion in Rotterdam. Kennelijk heeft bij de directies van nutsbedrijven de overtuiging postgevat dat voetbal een publieke nutsfunctie is. Dat is niet het geval.

NUON IS EIGENDOM van vier provincies (Gelderland, Noord-Holland, Friesland en Flevoland) en 76 gemeenten (waaronder Amsterdam). De klanten van Nuon zijn de inwoners van deze gemeenten en provincies. Hebben zij belangstelling voor sponsoring van voetbalclubs? En draaien zij straks op voor de financiële debacles van Vitesse als de energierekeningen verstuurd worden?

Hier doet zich een aantal acute problemen voor. Ten eerste zijn de klanten gebonden aan het monopolie van één distributeur. Pas in 2004 wordt de stroomdistributie voor kleinverbruikers geliberaliseerd en tot die tijd hebben klanten geen keus van wie ze hun energie betrekken. Ze kunnen niet kiezen tussen een leverancier die sponsort of een ander die de tarieven laag houdt. Terecht heeft VVD- Kamerlid Voûte aangedrongen op een gedragscode voor sponsoring door nutsbedrijven waar klanten niet omheen kunnen.

De tweede vraag is die naar de privatisering van de distributiebedrijven. Stroomproducenten zijn inmiddels grotendeels geprivatiseerd en onderworpen aan de tucht van de markt en particuliere aandeelhouders. De distributeurs bevinden zich in het schemergebied van verzelfstandigde overheidsbedrijven. De innige banden tussen Aalbers en Swelheim, tussen Nuon en Vitesse laten zien hoe dat kan aflopen. De publieke aandeelhouders moeten daar zo snel mogelijk een streep doorheen halen.


Zie ook:

Zwijggeld voor Vitesse-voorzitter, Politiek kritisch over rol NUON bij Vitesse, 'Sponsoring leidt niet tot duurdere stroom' (23 februari 2000)
Rentree van Aalbers niet bespreekbaar (23 februari 2000)
Tekorten Vitesse door transferbeleid (22 februari 2000)
Commissaris Terlouw weg bij Gelredome (19 februari 2000)
Vitesse had binnen jaar tekort 30 mln (18 februari 2000)
'Coup tegen voorzitter al in zomer beraamd' (17 februari 2000)
Aalbers moet bij Vitesse weg als voorzitter (16 februari 2000)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)