U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Standaard in dataverkeer gezocht

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 FEBR. Een aantal vooraanstaande software- en hardwarebedrijven heeft de handen ineengeslagen om een wereldstandaard te ontwikkelen voor het dataverkeer via Internet.

Het gaat om het Britse Psion, het Amerikaanse IBM, diens dochter Lotus, het Finse Nokia, het Amerikaanse Palm (van 3Com), het Amerikaanse Motorola en diens dochter Starfish Software.

Als het ze lukt, dan moet deze standaard een einde maken aan de verschillende standaarden die nu bestaan en daarmee aan de ergenissen die het dataverkeer nu oproept. Een wereldstandaard zou een soepele toegang tot Internet, emails en andere computerdiensten mogelijk maken via welk apparaat dan ook (personal computer, mobiele telefoon waarmee je op het web kunt surfen, digitale tv). Volgens analisten zal zo'n standaard voor dataverkeer (data synchronisatie genoemd) vooral het mobiele dataverkeer een sterke impuls geven.

Het zou een open standaard moeten worden, waarbij iedereen zich kan aansluiten. Maar opvallend genoeg ontbreken in het lijstje het Amerikaanse Microsoft en het Zweedse Ericsson. Microsoft lanceerde vorig jaar een eigen standaard, die vooral is bedoeld voor het zakelijke verkeer op Internet. Met Ericsson richtte het onlangs een joint venture op voor de ontwikkeling van software, die het mogelijk moet maken met mobiele telefoons op het Internet te surfen.

Psion op zijn beurt voert een alliantie aan, die het streven van Microsoft betwist om van zijn besturingssoftware voor mobiele apparaten (Windows CE) de wereldstandaard te maken. Aan deze alliantie rondom Psion doet ook Ericsson mee (naast Nokia, Matsushita en Motorola), maar Ericsson schaart zich hoe langer hoe meer meer in het kamp van Microsoft. Volgens analisten betekent het jongste initiatief van Psion een nieuwe zet in het gevecht met Microsoft wie de leidende positie zal innemen bij de software voor mobiele Internetapparaten.

Palm, dat in de VS marktleider is op het gebied van mobiele apparaten en een concurrent van Psion, koos tegen Microsoft door zijn besturingssoftware inwisselbaar te maken met die van de groep rondom Psion. Om Microsoft de voet dwars te zetten, hebben Nokia en Motorola al een belang gekocht in Palm.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)