U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

EU en VS eens over beveiliging data op net

Door onze correspondent
BRUSSEL, 23 FEBR. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren grote vooruitgang geboekt in tweedaagse onderhandelingen over bescherming van privé-data die via het Internet worden verspreid. De onderhandelingen, die al ruim een jaar duren, zijn belangrijk voor de elektronische handel.

EU-onderhandelaar John Mogg sprak van een "doorbraak" inzake de afdwingbaarheid in de VS van Europese regels voor databescherming. Zijn Amerikaanse collega, onderminister voor handel Daniel Aaron, liet zich in dezelfde zin uit. Volgens een Europese richtlijn uit 1998 mogen persoonlijke gegevens, zoals financiële en medische data, slechts naar landen buiten de EU worden gebracht, indien daar voldoende bescherming bestaat.

Volgens Europees onderhandelaar Mogg zijn de EU en de VS het nu over belangrijke punten eens. Beide partijen spreken over de noodzaak van een 'veilige haven' van regelgeving. Het gaat hierbij onder meer over de aansprakelijkheid van Amerikaanse ondernemingen, toepassing van sancties en toepasbaarheid van Amerikaanse privacyregels. Er komt een openbare lijst van Amerikaanse firma's die zich verplichten de regels van de 'veilige haven' na te leven. Alleen deze bedrijven mogen persoonlijke data uit de EU ontvangen.

De werking van de 'veilige haven' (safe harbour) is deels gebaseerd op zelfregulering. Onderminister Aaron zei gisteren tegenover de Europese onderhandelaars dat de Federal Trade Commission (FTC) en de Amerikaanse justitie op de naleving van de regels toezien. "Overtreding wordt beschouwd als een misdaad", aldus Aaron. Hij onderstreepte in een gezamenlijke persconferentie met zijn Europese collega dat de FTC eventuele klachten van Europese burgers "met prioriteit" zal behandelen.

De EU en de VS gaan nadere details uitwerken, waarna eind maart een definitief akkoord moet zijn bereikt. Daarna moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement zich uitspreken. De Europese consumentenorganisatie BEUC reageerde uiterst sceptisch. Zij wil onafhankelijk toezicht. Volgens een woordvoerster is de FTC traag met klachtenbehandeling.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)