NRC Handelsblad: vandaag Zaterdag 29 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Help de yen omlaag in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Malevitsj
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Computerbeveiliging
bolletje Moeten nieuwe leiders excuses maken voor eventuele fouten van vroegere leiders? Stem mee.
bolletje Politieke partijen in Profiel.
bolletje Dichter des Vaderlands
bolletje In de Digitale Leestafel deze week aandacht voor postmoderne egodocumenten en dure Superbowl commercials.
bolletje Suck en Slate in E-zines met gezag.
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



George W. Bush
CONCORD - Een campagneposter van de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush in de hoofdstraat van Concord in New Hampshire.
(Foto Ilkka Uimonen)

Eurokorps krijgt leiding van KFOR
Het Eurokorps neemt in april voor zes maanden de dagelijkse leiding van de vredesmacht KFOR in Kosovo over, nu in handen van een militair NAVO-hoofdkwartier. Het Eurokorps, dat geen deel uitmaakt van de militaire structuur van de alliantie, zal werken binnen de NAVO- bevelsketen en ressorteren onder de NAVO-opperbevelhebber, de Amerikaanse generaal Wesley Clark. Dit hebben de negentien NAVO- lidstaten gistermiddag besloten.

* Peper werd uit 'koudwatervrees' niet genoemd
De accountantsdienst van Rotterdam deinsde er uit "koudwatervrees" voor terug om in zijn openbare rapportages te wijzen op de slechte administratieve verantwoording van declaraties door toenmalig burgemeester A. Peper. Dit staat in een vertrouwelijke notitie die gemeentelijk accountant R. Vennink 1 juli 1993 aan gemeentesecretaris N. van Eck heeft gestuurd.

* Al in '93 twijfels bij reizen Peper
De Rotterdamse raad onderzoekt de declaraties van Peper. Begin jaren negentig wilde men dat ook, maar alles werd vertrouwelijk afgehandeld.

* Internet via kabel UPC expres traag
De Internetverbindingen van de kabelaanbieder UPC zijn tien keer sneller dan het bedrijf ze aan klanten aanbiedt. Dit heeft een student elektronica en informatica uit Hilversum onthuld.

* Twintig jaar cel geëist tegen Jan S.
Tegen de moordenaar van Chanel Naomi Eleveld uit Assen is gisteren twintig jaar celstraf geëist. En ook tbs met dwangverpleging, die eerder onnodig werd geacht. Inmiddels gaat vergelding voor.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Kok: 'En sorry
dat die excuses
zo laat komen'

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Wonen bij de Geest in Hoogvliet
In een bejaardenwoning in Hoogvliet verkeren enkele vrouwen en hun kinderen in de ban van 'tante Mildred' en 'de Geest'. De kinderen gaan niet meer naar school. Niemand grijpt in.

* Bradley noemt Gore leugenaar
De Democratische presidentskandidaat Bill Bradley zegt dat zijn rivaal Al Gore leugens verspreidt. Volgens Gore is Bradley wanhopig, na zijn nederlaag bij de eerste voorronde maandag in Iowa.

* In Congo laait etnisch geweld op
Bij gewelddadigheden tussen twee etnische groepen in het noordoosten van Congo zijn de afgelopen tijd mogelijk duizenden mensen om het leven gekomen. Hulpverleners hebben videomateriaal vrijgegeven met schokkende beelden van moordpartijen in de stad Blukwa.

* Verjaring speelt rol bij kwestie-Malevitsj
De erven van de Russische avant- gardekunstenaar Kasimir Malevitsj hebben een brief geschreven aan het Stedelijk Museum. Zij vechten de aankoop van de collectie-Malevitsj in 1957 aan.

* Economie VS verrast opnieuw
De Amerikaanse economie heeft in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar een forse eindsprint getrokken. Samen met de flink gestegen arbeidskosten kunnen de nieuwe cijfers tot een rentestijging leiden.

* Een mafketel met karakter in z'n donder
Het wereldkampioenschap veldrijden staat in het teken van Adri van der Poel. De 40-jarige wielrenner doet morgenmiddag een laatste gooi naar een tweede regenboogtrui. Volgende maand neemt hij officieel afscheid. Vijf insiders vertellen over de kampioen van het karakter.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Partijfinanciering
Deze week spraken voorzitters van politieke partijen met minister Peper (Binnenlandse Zaken) over de financiering van hun organisaties. Er zijn gelukkiger momenten te bedenken om over dit heikele onderwerp te praten gezien de talrijke schandalen in het buitenland. Eigenlijk is het heel simpel: politiek en financiering door het bedrijfsleven blijkt een onmogelijke combinatie.


W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Dwars door de republiek
'Nederlandse cultuur in Europese context', een tienjarig nwo-project, sluit af met vijf zware boeken. Het werk over 1650 is zojuist verschenen: een Republiek vol discussie.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )