U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Federal Reserve

Alan Greenspan


Economie VS verrast opnieuw

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 29 JAN. De Amerikaanse economie heeft in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar een forse eindsprint getrokken. Samen met de flink gestegen arbeidskosten kunnen de nieuwe cijfers tot een rentestijging leiden.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp), het totaal aan geproduceerde goederen en verleende diensten, steeg in het laatste kwartaal van 1999 met 5,8 procent. Analisten hadden eerder de verwachting uitgesproken dat de Amerikaanse economie met maximaal 5,3 procent zou groeien. Door de groeicijfers in de laatste drie maanden komt de economische groei over heel 1999 op 4 procent uit.

De groeicijfers werden gistermiddag (Nederlandse tijd) door het ministerie van Handel bekendgemaakt. Zowel de aandelenbeurs in New York als de Amsterdamse beurs reageerden gematigd negatief op de uitbundige cijfers. Het gevaar voor inflatie is nadrukkelijk aanwezig, waardoor het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), komende week tot een rentestijging zou kunnen besluiten.

Ook de arbeidskosten, een belangrijke graadmeter voor dreigende inflatie, zijn in het laatste kwartaal onverwacht snel gestegen. In totaal zagen de Amerikaanse werknemers hun loon vorig jaar met 1,1 procent stijgen, terwijl analisten rekening hielden met een stijging van 0,8 procent. De loongolf in de snel groeiende financiële sector is wat bedaard: tegenover een arbeidskostengroei van 1,2 procent in het derde kwartaal, namen de lonen (inclusief bonussen) in de laatste drie maanden met 0,5 procent toe. Over geheel 1999 zijn de loonkosten in Amerika met 3,4 procent gestegen. Dit komt overeen met de groei het jaar daarvoor.

Door de groeiversnelling in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis de economie drie jaar achter elkaar met minstens 4 procent zien stijgen, in de laatste drie maanden van 1998 zelfs met 5,9 procent.

De Amerikaanse centrale bankiers komen dinsdag en woensdag bijeen om over een eventuele rentestijging te beslissen. Analisten gaan er vanuit dat zij de geldmarktrente met 0,25 procentpunt zullen verhogen tot 5,75 procent. Vorig jaar heeft de Fed de rente al drie keer verhoogd om het gevaar van een te snelgroeiende economie af te wenden.

Fed-voorzitter Alan Greenspan verklaarde afgelopen woensdag tegenover het Congres er alles aan te zullen doen om de economische groei, ondanks mogelijke rentestijgingen, gaande te houden. De Amerikaanse economie laat nu voor de 107e achtereenvolgende maand groei zien, waardoor een record uit 1969 wordt gebroken.

Mede uit angst voor de rentestijging sloot de AEX-index in Amsterdam gisteren op een verlies van 2,41 punten (0,4 procent) op 632,46. Zoals gebruikelijk bij een dreigende rentestijging deden vooral de koersen van banken en verzekeraars een stapje terug.

Op Wall Street leken de gevolgen van de nieuwe economische gegevens nog groter. De Dow Jones-index verloor bij opening van de beurs bijna een procent. Bij sluiting van de beurs was de index verder gedaald tot 10.739,81 punten (min 2,6 procent).

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)