U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Eurokorps krijgt leiding van KFOR

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 29 JAN. Het Eurokorps neemt in april voor zes maanden de dagelijkse leiding van de vredesmacht KFOR in Kosovo over, nu in handen van een militair NAVO- hoofdkwartier.

Het Eurokorps, dat geen deel uitmaakt van de militaire structuur van de alliantie, zal werken binnen de NAVO-bevelsketen en ressorteren onder de NAVO-opperbevelhebber, de Amerikaanse generaal Wesley Clark. Dit hebben de negentien NAVO-lidstaten gistermiddag besloten. NAVO-diplomaten spreken van een "precedent in de Europese veiligheid" en een "nieuwe stap naar Europeanisering van militaire operaties". Het in Straatsburg gevestigde Eurokorps, waarin Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg deelnemen, zal voor het KFOR-commando een hoofdkwartier met circa 350 man leveren. De staf van het Eurokorps omvat ruim 300 man, met 600 man ondersteunend personeel. De overige ruim duizend man voor het nu 1.500 medewerkers tellende KFOR-hoofdkwartier komen van de deelnemende landen aan KFOR. KFOR telt zo'n 44. 000 man, afkomstig uit 36 landen.

Het is de eerste keer dat een niet-NAVO-onderdeel een NAVO-operatie zal leiden. Het is ook de eerste keer dat het Eurokorps, opgericht in 1993, een vredesoperatie leidt. De NAVO heeft de commandant nog niet benoemd, maar volgens NAVO-bronnen "is het logisch" dat dit de chef van het Eurokorps wordt, de Spaanse luitenant-generaal Juan Ortuño. KFOR wordt nu geleid door de Duitse NAVO-generaal Klaus Reinhardt van het NAVO-hoofdkwartier LANDCENT (Allied Land Forces Central Europe) in Heidelberg. Ook de 5.400 Amerikaanse KFOR-troepen komen straks voor wat betreft de dagelijkse leiding onder de Eurokorps-commandant, al vallen ze net als de andere KFOR-troepen uiteindelijk onder NAVO- opperbevelhebber Clark. "De VS houden een dubbele lijn naar de commandant van KFOR en naar Clark", zegt een NAVO-militair.

Volgens NAVO-diplomaten is de aflossing door het Eurokorps een "poging de Europese Defensie en Veiligheids Identiteit (ESDI) meer gestalte te geven". De EU-leiders besloten vorige maand een Europese snelle- reactiemacht te vormen voor crises, waaraan de NAVO als geheel niet wil deelnemen. Het Eurokorps kan hiervoor als basis dienen, en het KFOR- commando als voorbereiding. De VS gaan akkoord met de rol van het Eurokorps, al hebben ze "weifelingen". "De Amerikanen zeggen tegen de Europeanen: probeer maar eens een gecompliceerde operatie als deze uit te voeren. Het Eurokorps maakt geen deel uit van de NAVO-structuur en heeft weinig ervaring. Kosovo is een zware klus. Er staat veel op het spel", zegt een hoge NAVO-diplomaat.

NRC Webpagina's
29 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)