U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pc-producent Dell meldt lagere winst door geringe vraag

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JAN. Dell, verkoper van computers via Internet, heeft gisteren een winstwaarschuwing gegeven. De winst komt in het vierde kwartaal (november tot en met januari) uit op 430 miljoen dollar (946 miljoen gulden), of 16 cent per aandeel. Analisten gingen tot nog toe uit van 21 cent per aandeel. De omzet, zo verwacht Dell, groeit met 30 procent tot 6,7 miljard dollar (14,7 miljard gulden).

Dell is na Compaq de grootste computerfabrikant ter wereld. In de Verenigde Staten is Dell, dat zijn computers uitsluitend via Internet verkoopt, martkleider.

De resultaten vallen tegen doordat de aantrekkende vraag die Dell in januari had verwacht uitblijft. De hele automatiseringssector ging er van uit dat consumenten en bedrijven de aankoop van computers zouden uitstellen tot na 1 januari 2000, als het millenniumprobleem achter de rug zou zijn. Dat is echter niet gebeurd. Dell zet daardoor 500 miljoen dollar minder om dan het had verwacht.

Dell kampt bovendien met te late levering van onderdelen, waardoor een deel van de productie stil ligt. Zo zou Intel, dat microprocessors levert, de vraag niet aankunnen. Ook halfgeleiders, geheugenchips, grafische kaarten en computerschermen worden volgens Dell te laat geleverd.

De hele computerindustrie kampt overigens met dat probleem. Dell ondervindt echter als eerste de gevolgen daarvan, doordat het weinig voorraden aanhoudt en onderdelen pas bestelt als klanten daarom vragen. Door het uitblijven van de levering van onderdelen liep Dell het afgelopen kwartaal 300 miljoen dollar aan inkomsten mis.

Voor het hele boekjaar, dat loopt tot 1 februari, verwacht Dell een omzet van meer dan 25 miljard dollar, een groei van 38 procent. De winst stijgt 28 procent tot 1,8 miljard dollar, verwacht Dell.

In een toelichting op de winstwaarschuwing voor analisten zei de financiële topman van Dell, Tom Meredith, dat zijn verwachtingen te hoog gespannen waren. "Wij hadden een joker ingezet op januari", aldus Meredith. "Maar het herstel dat we na de millenniumwisseling hadden verwacht, is simpelweg uitgebleven."

Meredith kondigde aan dat de hoge groeicijfers die Dell in het verleden haalde, zoals omzetstijgingen van 50 procent, voorbij zijn. Het komende jaar rekent hij op 30 procent omzetgroei en 7 procent meer winst. "We blijven optimistisch over de toekomst, maar we willen onze doelstellingen op een redelijker niveau brengen, zodat we die ook kunnen waarmaken."

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)