U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederlanders te nuchter om idee naar de beurs te brengen

Damrak snakt naar Internet


Deutsche Telekom maakte gisteren bekend dat het zijn Internetdochter T-Online in april naar de beurs brengt, in navolging van andere Europese telecombedrijven. Maar waar blijft Nederland toch?

Door STÉPHANE ALONSO

ROTTERDAM, 27 JAN. Geldgebrek? Internet! Steeds meer telecombedrijven brengen hun snelgroeiende Internetdivisies naar de beurs om bij beleggers de miljoenen los te peuteren die nodig zijn voor de hoognodige investeringen in de allermodernste technologieën. De Internetbeursfondsen zijn niet aan te slepen, beleggers hebben het punt van verzadiging bij lange na niet bereikt.

De Spaanse telecomaanbieder Telefónica weet dit al langer. Sinds de beursgang, drie maanden geleden, van Telefónica's Terra Networks (ongeveer een miljoen abonnees) is de waarde van de Internetprovider verachtvoudigd. Deutsche Telekom weet dit nu ook. De Duitse telecomaanbieder maakte gisteren bekend 10 procent van Internetdochter T-Online (4,2 miljoen abonnees) naar de beurs in Frankfurt te brengen. T-Online zal een beurswaarde krijgen van mogelijk 30 40 miljard euro (66 tot 88 miljard gulden).

Waar blijft Nederland? "Nederland is volstrekt afwezig", zegt Bert Siebrand, analist van de SNS-bank. Onbegrijpelijk, vindt Siebrand, want de beleggers houden van Internet. De "duizelingwekkende waardering" van Terra Networks ("de Yahoo van de hispanic world") en de succesvolle beursgang, vorig jaar, van het Italiaanse Tiscali (dat verzevenvoudigde in waarde) en het Britse Freeserve (verdrievoudigd) zijn het levende bewijs, aldus de analist.

Siebrand verbaast zich erover dat nog niet één Nederlands Internetbedrijf de gang naar het Damrak heeft gemaakt. Het intensieve Internetgebruik in Nederland en de, met andere Europese landen vergeleken, goedkope toegang tot Internet rechtvaardigen zo'n beursgang ruimschoots. "Je verwacht dat kleine ondernemingen in die gaten springen, zoals in de Verenigde Staten vaak het geval is", zegt de analist. Maar ook dat gebeurt niet.

Dat Nederlandse beleggers staan te popelen, blijkt wel uit de sterke koersstijging van het aandeel Free Record Shop met 62 procent in de eerste drie weken van januari. Analisten wijzen ter verklaring van de stijging naar Zonnet, de aanbieder van gratis Internet waarin, naast Versatel en Radio 538, ook Free Record Shop een aandeel van 5 procent heeft, met een optie op nog eens 5.

Zonnet, dat 350.000 abonnees heeft en dit jaar de miljoenste gebruiker verwacht binnen te halen, wil binnen een jaar naar de beurs. Waarom niet nu al? "Nederlanders hebben behoefte aan inhoud", zegt Theo Olierook, bestuurder van Free Record Shop. In de VS gaan Internetproviders soms zonder klantenbestand naar de beurs. Maar "met een 'idee' naar de beurs gaan, daar zijn Nederlanders te nuchter voor", zegt Olierook. Zonnet wil een minimaal aantal abonnees voordat het voor het grote geld gaat.

Analist Siebrand vermoedt dat de trage gang naar de beurs ook samenhangt met het tekort aan geschoold IT-personeel in Nederland. Dat er krapte is op de arbeidsmarkt wordt door een woordvoerder van KPN Telecom bevestigd ("Wij hebben daar last van"), maar volgens de telecomaanbieder (750.000 abonnees) heeft dit, in zijn geval, weinig te maken met het uitblijven van een beursgang van de eigen Internetdivisie.

Niettemin wordt duidelijk dat Nederland zich opmaakt voor een grote inhaalslag. Vorig jaar november kondigde WorldOnline (1,2 miljoen abonnees) van Canadees-Nederlandse Nina Brink al aan naar de beurs te gaan, vermoedelijk in maart. De UPC-dochter Chello, die breedbanddiensten aanbiedt, zal vermoedelijk eind februari, begin maart naar de beurs gaan. In februari verwacht TIE, gespecialiseerd in e- commerce, 50 miljoen gulden op te halen van de beurs en de kleinere Internetprovider Via.networks heeft ook beursplannen klaarliggen.

"Het is niet te laat", zegt Siebrand, "maar je loopt wel een risico." Bedrijven als Terra, Tiscali en Freeserve profiteren op het ogenblik van het schaarste-effect. Concurrentie is er amper. "Tegen oktober heeft iedereen bij wijze van spreken door dat er maar een paar winnaars zijn." WorldOnline is nu nog heel interessant, maar zelfs analisten weten niet hoe dit over een jaar is. Zeker is dat het in 2000 beursgenoteerde Internetproviders zal regenen.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)