U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Britse Home Office

Chileens presidentschap

De 35 aanklachten tegen Pinochet


Londen neigt tot vrijlating Pinochet

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 12 JAN. De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet is te ziek om te worden berecht en kan in principe naar huis. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, gisteren besloten.

Straw zei gisteren "geneigd" te zijn Pinochet te laten gaan, nadat een onafhankelijke groep artsen "zonder twijfel en unaniem" vorige week tot het oordeel was gekomen dat de 84-jarige generaal "nu niet in staat is om terecht te staan en dat in die toestand geen verandering verwacht kan worden." Volgens Straw heeft het daarom geen zin de lopende uitleveringsprocedure voort te zetten.

Mensenrechtengroepen en linkse politici hebben het onverwachte besluit scherp veroordeeld. Ze hebben zeven dagen de tijd gekregen in beroep te gaan. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die de uitleveringsprocedure van Pinochet in gang zette, heeft nog niet rechtstreeks gereageerd op Straws beslissing.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd het besluit van Straw te zullen "respecteren". De conservatieve regering-Aznar, die met de dreigende uitlevering in haar maag zat, heeft sinds de arrestatie van Pinochet in 1998 gezegd zich niet wil te willen mengen in de Britse rechtsgang rond de uitlevering.

De Chileense regering juichte Straws besluit toe. Chili, waar zondag presidentsverkiezingen worden gehouden, zei al langer dat Pinochet te ziek was voor een proces en had om de jongste medische tests gevraagd. Blij waren ook Conservatieve politici in het Verenigd Koninkrijk die zich voor zijn terugkeer hadden ingespannen, onder wie oud-premier Thatcher. Zij noemde Straw gisteren "een eerlijke man".

In oktober vorig jaar keurde de Britse politierechter Pinochets uitlevering aan Spanje formeel goed, nadat artsen hem eerder gezond hadden verklaard. De beroepsprocedure tegen dat vonnis liep nog. Pinochet, in huisarrest in een buitenverblijf ten zuidwesten van Londen, zou sindsdien een reeks kleine herseninfarcten hebben gehad. Ook heeft hij nierproblemen die mogelijk het gevolg zijn van suikerziekte.

Als campagnevoerders voor Pinochets uitlevering in beroep gaan moeten ze kunnen aantonen dat Straws beslissing "irrationeel" is. Britse juristen noemen dat weinig kansrijk.

Luis Machiavello, die nabestaanden van gemartelde en verdwenen Chilenen vertegenwoordigt, zei gisteren dat Pinochet toch terecht moet staan. "Hij is geestelijk fit genoeg om voor de rechter de vragen te beantwoorden die hij moet beantwoorden. Als hij geestelijk in staat is terug te keren naar Chili, is hij ook in staat terecht te staan", aldus Machiavello tegen de BBC. Tijdens Pinochets bewind zijn circa drieduizend politieke moorden gepleegd.


Zie ook:

Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar (28 september 1999)

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)