U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Website "Staking 2e Fase"

LAKS

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Studiehuis


Geen besluit studiehuis

Veel scholen negeren eis van docenten

Door onze redactie onderwijs
MEPPEL, 10 JAN. Op de meeste middelbare scholen is vanmorgen niet ingegaan op de eis van leraren algemene natuurwetenschappen (ANW), die vandaag duidelijkheid wilden over het al dan niet verplicht zijn van hun vak.

De Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in Natuurwetenschappen (NVON) eiste dit weekeinde duidelijkheid op de eerste schooldag na de kerstvakantie. Voorzitter E. Eijkenaar zei te vrezen dat "de onduidelijkheid ertoe leidt dat leraren ongemotiveerd raken en leerlingen hun huiswerk niet meer maken."

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) besloot vorige maand de nieuwe eindexamenprogramma's voor havo en vwo, de 'tweede fase', te verlichten. Havo-leerlingen mogen het verplichte vak algemene natuurwetenschappen laten vallen. Ook mogen scholen het aantal lesuren voor dit vak bij het vwo verlagen van 200 naar 120 uur. Op deze manier wil Adelmund tegemoetkomen aan klachten van leerlingen dat de studie te zwaar is.

Eijkenaar verwacht dat vandaag op de scholen wordt gediscussieerd over de toekomst van het vak, "als dat in de vakantie niet al is gebeurd". Hij betreurt het dat er geen zekerheid is over de maatregelen van Adelmund. Het overleg over de versoepeling moet deze week worden afgerond, aldus een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. Ondertussen zijn de Tweede-Kamerfracties het onderling oneens. Het CDA steunt niet langer de maatregelen van Adelmund.

De NVON meent overigens dat vakken niet versoepeld moeten worden. Het nieuwe vak algemene natuurwetenschappen is een samenvoeging van de vakken natuur-, wis- en scheikunde. Bedoeling is dat de 60 procent leerlingen met een alfa- of gamma-pakket inzicht krijgen in de natuurwetenschappen. Het combineren van vakken is één van de doelen van de 'tweede fase'. Veel docenten zijn twee jaar omgeschoold en zijn teleurgesteld dat hun vak nu een keuzevak is of in minder uren moet worden gegeven. Scholen mogen ook Frans of Duits schrappen (havo) of versmallen (vwo) om de werkdruk te verminderen. Voor deze vakken dreigen leerlingen en leraren vanaf vandaag minder gemotiveerd naar school te gaan.


Zie ook:

'Adelmund greep in op eigen houtje' (5 januari 2000)
Scholen over studiehuis: actie (15 december 1999)
Adelmund wil studielast tweede fase verlichten (15 december 1999)
VVD'ers verbolgen over relschoppende scholieren (7 december 1999)
Leren, leren, leren - zelfs geen tijd voor vriendinnen (6 december 1999)
'Ik ben me kapot geschrokken' (6 december 1999)
Het doel was de lat hoger te leggen (24 november 1999)
Begrip voor staking (22 november 1999)
Veel animo scholierenstaking (20 november 1999)

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)