NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 31 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Millenniumsite

bolletje Kerstactie '99.
bolletje Cyber Sarah laat zich gaan in Videoclip.
bolletje Uitslag van de wedstrijd 'Verzin een Nederlands woord voor Engelse uitdrukkingen'.
bolletje In het nieuws:
Dossier Shell
Dossier Srebrenica
Dossier Kosovo
Dossier Bouterse
bolletje Economie voor jou: waarom is Keynes econoom van de eeuw?
bolletje Huizingalezing 1999.
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Foto's van de eeuw
In de laatste krant van 1999 biedt NRC Handelsblad een keur aan foto's die de eeuw hebben overleefd. Foto's die door de gebeurtenis die ze tonen, hun compositie en de visie van de fotograaf op het moment van afdrukken, het nieuws extra dimensie geven: dramatiek, universaliteit, schoonheid. De maker van de foto op deze pagina, de Amerikaan Alfred Stieglitz, was een man van twee eeuwen. Hij werd in 1864 geboren als zoon van Duitse immigranten en stierf in 1946. Stieglitz was pionier in zijn vak, kunstenaar-fotograaf, galeriehouder en promotor van de moderne kunsten. Met zijn foto `The Steerage' (het tussendek, gemaakt in 1907 aan boord van het passagiersschip Kaiser Wilhelm II tijdens een reis naar Europa) is hij beroemd geworden. Stieglitz, zelf eersteklaspas.sagier, zag beneden zich het gewoel op het tussendek waar de remigranten verbleven, die gedesillusioneerd terugkeerden uit Amerika. Op het tussendek, verdeeld in een hoger en een lager gedeelte, verbonden door een smalle trap en van het bovendek gescheiden door een witte loopplank, huisde het volk. Daar speelde zich het alledaagse leven af van hen die hun geluk hadden gezocht in de nieuwe wereld: Italianen, Duitsers, Ieren, Scandinaviërs, joden uit Midden-Europa, Russen, Polen. Stieglitz zei later dat als hij één foto moest kiezen waarmee hij zijn oeuvre kon samenvatten, het deze zou zijn. `The Steerage' heeft honderd jaar met gemak overleefd. Als tijdsdocument, als weergaloze plaat en als symbool van de eeuw van Amerika en op drift geraakte massa's.
Herkomst: Documentatiecentrum fotografie/Prentenkabinet R.U. Leiden.

Nederland biedt Jakarta hulp aan
Nederland is bereid met politie of militairen bij te dragen aan het herstel van recht en orde op de Molukken en aan de verzoening tussen christenen en moslims aldaar. Dit aanbod heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) schriftelijk gedaan.

* Foto's mogen nooit jokken
Deze eeuw heeft al veel etiketten opgeplakt gekregen, maar eentje mag er nog bij: de eeuw van de fotojournalistiek. Foto's zijn onze herinnering aan belangrijke gebeurtenissen gaan bepalen.

* Beurzen besluiten jaar met records
De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben gisteren het jaar afgesloten met een nieuw record. Ook de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs behaalden de hoogste slotkoersen ooit. De beurs in New York leed een klein verlies, na een dag eerder nog een record te hebben geboekt.

* 'Overheid doet werk integer'
Al tijdens de parlementaire enquête naar de vliegramp in de Bijlmer was commissielid Van den Doel kritisch over de gang van zaken. Nu noemt hij de enquête "overbodig".

* De dure lessen van Allied Force
Dé militaire operatie van 1999 was die in Kosovo. Eén les kan worden getrokken: het Eurokorps waarover in West-Europa druk wordt gepraat, zal zonder Amerikaanse hulp militair weinig gewicht in de schaal leggen.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Nee, dan
het vorige
fin de siècle

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Frankrijk en EU beide naar rechter
Frankrijk en de Europese Unie stappen al lebei naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg over de Franse boycot van Brits rundvlees. De Europese Unie wil dat Frankrijk die boycot opheft. Frankrijk vindt dat de Europese Unie het exportverbod op Brits rundvlees op 1 augustus ten onrechte heeft opgeheven.

* Millenniumgekte
Onlangs heb ik hier tussen neus en lippen door me laten ontvallen dat de twintigste eeuw na vandaag nog een jaar te gaan heeft. Daar heb ik heel wat brieven op gekregen, waarin mij haarfijn uitgelegd werd dat ik het bij het verkeerde eind had. Nu is tijdrekenkunde nooit mijn sterkste vak geweest, dus ik was onder de indruk.

* Internet-entrepreneurs nieuwe helden in VS
De New-Yorkse bankiers worden, zeker in een spectaculair beurs- en overname jaar als 1999, met hun forse kerstbonussen door velen benijd. Maar het zijn de winnaars van het 'oude geld'. De nieuwe helden zijn vooral Internet-ondernemers. Zij hebben in de ogen van Wall Street de fakkel van de vooruitgang overgenomen.

* Rotterdam: container verdringt bulk
De Rotterdamse haven sloeg dit jaar 303,9 miljoen ton goederen over waarbij een verdere verschuiving optrad van bulk naar containers en van raffinage naar chemie. Dat is 3,7 procent lager dan vorig jaar.

* 'Wat doen we als sport is opgekocht door één man?'
De toestand in de wereld van de sport was onderwerp van discussie tussen vier invloedrijke heren uit de sport. Joop Alberda, Frank Kales, Henk Kraaijenhof en Hein Verbruggen kwamen in de Anna Pavlova-salon van Hotel des Indes in Den Haag bijeen en wierpen hun licht op de status van de sport in de volgende eeuw. Over het toenemende belang van de sport in de samenleving, over bionische klootschieters, de naïviteit van de politiek, de macht van het kapitaal en de media.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Hollands glorie
Voor liberalen begon de twintigste eeuw onder een somber gesternte. Nu staat het liberalisme in zijn zenit. Dat is in veel Westerse landen het beeld. Maar in Nederland is de omslag harder gegaan dan elders.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Uw troost is niet mijn troost
Een jaar lang schreef Bas Heijne de rubriek Het laatste jaar. Tot slot: praten over zingeving is in, maar onze omgang met grote woorden blijft moeizaam.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )