U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Millenniumsite

S c h a k e l s
Port Rotterdam

Rotterdam Port Promotion Council


Rotterdam: container verdringt bulk

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 DEC. De Rotterdamse haven sloeg dit jaar 303,9 miljoen ton goederen over waarbij een verdere verschuiving optrad van bulk naar containers en van raffinage naar chemie. Dat is 3,7 procent lager dan vorig jaar. Natte bulk (olie) en droge bulk (erts, kolen, veevoeders en granen) genereren meer tonnen dan containers en chemie en daarom is het wat de groei en bloei van de Rotterdams haven betreft, volgens havendirecteur Willem Scholten, zuiverder om te kijken naar een aspect als uitgifte van grond. Daarvan is het afgelopen jaar 100 hectare door het gemeentelijk havenbedrijf uitgedeeld, voornamelijk aan container- en chemische bedrijven.

Vooral de groei in de containersector gaat dermate snel dat Rotterdam eind volgend jaar met een enorm ruimteprobleem komt te zitten. De uitgifte of herverdeling van bedrijfsterreinen wordt dan een nijpend probleem. Of zoals Scholten dat formuleert: "Je kunt een bed niet opschudden wanneer er al iemand in ligt te slapen."

In TEU's ( de standaardmaat voor 20-voets containers) nam de overslag dit jaar toe van 6 tot 6,4 miljoen eenheden. De granen en veevoeders (9,8 procent), schroot (10,9 procent), overig massagoed (chemicaliën), oliën en vetten (5,3 procent) stegen eveneens. De tonnage van stukgoed (pallets, zakken, dozen) liep echter terug, met uitzondering van groenten en fruit. Scholten omschreef de clustervorming in de Rotterdamse haven in de fruit- en groentensector, voornamelijk aangejaagd door het bedrijf Seabrex van Jan Ebus in de Merwehaven, als één van dé voorbeelden van goede samenwerking tussen het havenbedrijf en bedrijfsleven.

Ronduit teleurstellend was de overslag in de bulksector van ruwe aardolie, kolen en erts. Niettemin toonde Scholten zich tevreden met de behaalde resultaten. Hij constateerde dat de vier speerpunten - containers, fruit, chemie en distributie - waar Rotterdam zich in zijn zogeheten Havenplan 2000 op heeft geconcentreerd steeds beter uit de verf komen. Vooral de clustervorming die zich in de Rotterdamse haven in de chemie voltrekt noemde hij wat dit betreft een sterk punt. De Rotterdamse resultaten vormen in de optiek van Scholten - maar ook in die van burgemeester Ivo Opstelten, als hoofd van de gemeente de feitelijke baas van de haven, een sterk lobbyelement richting Haagse politiek, die uiteindelijk de aanleg van de Betuwelijn en een tweede Maasvlakte heeft mogelijk gemaakt.

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)