U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Schoolkrantenwedstrijd

Website "Staking 2e Fase"

LAKS

Ministerie van Onderwijs

Studiehuis


'24 miljoen voor niets'

Woede over schrappen nieuw vak

Door onze redacteur FREDERIEK WEEDA
ROTTERDAM, 17 DEC. Middelbare scholen hebben ruim 24 miljoen gulden voor niets besteed aan omscholing van leraren voor het nieuwe vak Algemene Natuurwetenschappen (ANW). Dit zeggen leraren en de 'vakontwikkelgroep'.

Uitgangspunt voor de som is dat driekwart van de 1.300 ANW-leraren overbodig is geworden, omdat het verplichte vak opeens een keuzevak wordt op de havo. De meeste leraren hebben twee jaar lang honderden uren besteed aan voorbereiding. Uiteindelijk betaalt het ministerie van Onderwijs; 200 van de 1300 leraren lieten zich op eigen kosten omscholen.

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wil dat ANW in het eindexamenprogramma voor de havo een keuzevak wordt; voor vwo'ers is het gehalveerd. Dit is één van haar voorstellen om de studielast dit schooljaar al te verlichten. De Tweede Kamer heeft de maatregelen gisteren goedgekeurd, en ze gelden drie jaar.

Scholen en de ANW-leraren verwachten dat niet één havo- leerling vrijwillig voor ANW zal kiezen. Scholieren protesteerden vorige week in Den Haag immers massaal tegen de grote werkdruk in de tweede fase. Het antwoord van Adelmund en de Tweede Kamer op dat protest is dat scholen ANW en een vreemde taal mogen schrappen op de havo en ANW halveren in het vwo. Ook mogen ze bij alle vakken een aantal praktische opdrachten laten vallen. Leerlingen zijn blij, maar rectoren en leraren zijn woedend, omdat ze óf leraren moeten ontslaan óf leerlingen moeten teleurstellen. Op twee websites zijn tientallen brieven te lezen van gefrustreerde ANWleraren.

De vernietiging van menselijk kapitaal is volgens de Utrechtse hoogleraar natuurkunde H. Eijkelhof nog het ergst. Hij heeft zich samen met J. Kapteijn van de VU in Amsterdam vijf jaar lang beziggehouden met de ontwikkeling van het vak ANW. Het vak integreert biologie en natuur- , schei- en wiskunde en is onder meer bedoeld om leerlingen zonder bèta-vakkenpakket inzicht te geven in de invloed van natuurwetenschappen op het dagelijks leven. Het vak gaat over bijvoorbeeld genetische manipulatie en sterrenkunde.

Eijkelhof: "Deze leraren hebben veel tijd gestoken in dit vak, zij zijn de voorlopers van de vernieuwing, de meest enthousiaste leerkrachten. En nu worden juist zíj in de kou gezet. Als we in dit land willen dat jonge mensen enthousiast worden voor bèta- techniekvakken, dan is ANW noodzakelijk." De schoolboeken voor ANW kostten elke leerling zo'n honderd gulden - ook zij hebben die waarschijnlijk voor niets gekocht.

Leraren woedend om beperking studiehuis

Leraren reageren op Internet woedend op Adelmunds besluit om algemene natuurwetenschappen (ANW) niet langer verplicht te stellen (havo) en te versmallen (vwo) in het studiehuis. Jenneke Krüger, Thorbeckescholengemeenschap Zwolle: "Zo kun je blijkbaar nog steeds met docenten omgaan, zet een vak bij het afval na krap drie maanden. Laat docenten wat gaan oppassen bij leerlingen die nu bevestigd zijn in hun idee: wij zijn de baas, als we maar hard schreeuwen danst iedereen naar onze pijpen. Ik voel iets voor een goed lang ziekteverlof na deze puinhoop." Huib van Bergen: "De plannen van Adelmund leveren verlichting voor leerlingen, maar een verzwaring voor docenten op. Al het geld, moeite en boeken zijn voor niets geweest. ANW was net geboren, maar is nu ernstig ziek en dreigt te overlijden." Ad Mooldijk, Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep: "Veel van de mensen die nu ANW geven en de moeite hebben genomen om de nascholing te doen, zijn juist met hart en ziel met de betavakken bezig. ANW is daarom ook een vak dat een impuls naar vernieuwing van de betavakken geeft." Anne de Bruijne, Internationaal College Edith Stein in Den Haag: "Hierbij sluit ook ik me aan. Niet alleen dat, de poppenspelers in Den Haag zullen er zo ook voor zorgen, dat ik de baan die ik op vooral ANW uren gekregen heb op een fantastische school, weer kan opgeven en kan vertrekken."

internet: www.home.svm.nl/natwet/anw/www.home.svm.nl/guestbooks/anwee.html

P>


Zie ook:

Scholen over studiehuis: actie
(16 december 1999)
Adelmund wil studielast tweede fase verlichten
(15 december 1999)
VVD'ers verbolgen over relschoppende scholieren (7 december 1999)
Leren, leren, leren - zelfs geen tijd voor vriendinnen (6 december 1999)
'Ik ben me kapot geschrokken' (6 december 1999)
Het doel was de lat hoger te leggen (24 november 1999)
Begrip voor staking (22 november 1999)
Veel animo scholierenstaking (20 november 1999)

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)