NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 17 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje De Stemming: waar moet de opbrengst van rekeningrijden aan worden besteed?
bolletje De winnaars van de schoolkrantwedstrijd
bolletje Welk land gaat het EK voetbal 2000 winnen?
bolletje Discussie: mag bidden op school?
bolletje In het nieuws:
Dossier Kosovo
Dossier EK 2000
Dossier Bouterse
bolletje De honderd meest invloedrijke videoclips van deze eeuw.
bolletje Wat vindt u: Groei luchtvaart op Schiphol of elders?
bolletje Economie voor jou:
De verliezers van Seattle.
bolletje Verzin een goed Nederlands woord voor Engelse uitdrukkingen.
bolletje Kerstactie 1999
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag met actueel Haags nieuws
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Millenniumtent in Londen
LONDEN - In de Millennium Dome, een reusachtige koepelvormige tent in Greenwich (Londen), viert het Verenigd Koninkrijk het nieuwe millennium. Een jaar blijft de Dome open. Er worden twaalf miljoen bezoekers verwacht. Onder het dak van glasfiber en wit teflon ondergaan zij 'The Millennium Experience' in 14 'themazones' over geloof, geschiedenis, menselijk kunnen en de toekomst. Dagelijks wordt er een Cirque du Soleil-achtig spektakel opgevoerd. In een megabioscoop draait een millennium-aflevering van Rowan Atkinson's Blackadder. Het project heeft ruim 2,5 miljard gulden gekost.
(Foto Mark Power/Network Transworld)

Advies: gekozen burgemeester grote steden
De inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht moeten in de toekomst rechtstreeks de burgemeester kiezen. Dit adviseert een meerderheid van de staatscommissie onder leiding staat van de Groningse hoogleraar staatsrecht D.J. Elzinga.

* Woede over schrappen nieuw vak
Middelbare scholen hebben ruim 24 miljoen gulden voor niets besteed aan omscholing van leraren voor het nieuwe vak Algemene Natuurwetenschappen (ANW). Dit zeggen leraren en de 'vakontwikkelgroep'.

* Samen dubben over Schiphol
Vandaag bespreekt het kabinet de toekomst van de luchtvaart. De vraag is of en hoe groei en milieu kunnen worden verzoend.

* 'Groot kanon' inspireert niet iedereen
Door vakgenoten is H.J.A. Hofland, medewerker van deze krant, uitgeroepen tot 'Journalist van de eeuw'. Een collega die respect afdwingt en wordt bewonderd, maar niet alom.

* Poetin samen met hervormers
Vlak voor de verkiezingen van zondag is in Moskou een nieuwe kongsi gesmeed: premier Poetin heeft ex- premier Kirijenko aan de borst gedrukt. Diens partij maakt nu kans op zetels, en Poetin lijkt een ijzeren regeerstijl met een liberale economie te willen combineren.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Zou u de huidige
burgemeester ooit
gekozen hebben?

 

( a d v e r t e n t i e s )

* 'Zoon van God steunt zoon van Bush'
Presidentskandidaat George W. Bush heeft een debat losgemaakt over de rol van God in de Amerikaanse verkiezingen.

* Kohl: ik heb nooit zelf geld ontvangen
De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl heeft gisteren in een vraaggesprek op televisie iedere betrokkenheid bij mogelijk illegale partijfinanciering van de CDU ontkend. In het ZDF-programma Was nun? zei Kohl, die 25 jaar partijvoorzitter van de CDU was, dat hij " nooit omkoopbaar was, nooit persoonlijk geld had aangenomen".

* Aholds spel in VS niet uitgespeeld
Het afblazen van de overname van Pathmark heeft geen gevolgen voor de winstgroei van Ahold op korte termijn. Maar wel voor het imago van Ahold als de meest sucesvolle overname-speler in de supermarktwereld.

* Brussel trekt klacht over Bangemann in
De Europese Unie trekt de bij het Europese Hof ingediende klacht tegen de voormalige Eurocomissaris Martin Bangemann in. In ruil daarvoor heeft Bangemann toegezegd geen geheime informatie te gebruiken. De Duitse bestuurder besloot begin dit jaar onverwachts naar het Spaanse telecomconcern Telefónica over te stappen.

* Strafcorner staat weer ter discussie
De strafcorner in het hockey wordt waarschijnlijk opnieuw gewijzigd. In een vorige maand verstuurde brief heeft de internationale hockeyfederatie FIH de aangesloten bonden verzocht mee te werken aan een experiment waarbij de bal niet naar de kop van de cirkel, maar naar een plek vijf meter daarbuiten gespeeld moet worden.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Ficties in Kosovo
Het akkoord van VN-bestuur in Kosovo (UNMIK) en de Albanese gemeenschap over de nieuwe opzet van het bestuur in de provincie is door UNMIK- chef Bernard Kouchner in juichende termen begroet. De opzet is mooi. Althans op papier.
C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Prikschilderen
Tatoeage, 'de wapenrok der lagere klassen', vindt af en toe ingang bij de elite: zelfs gekroonde hoofden lieten zich tatoeëren. Kunst wordt het niet.

B O E K E N
* The Open Society and Its Enemies, 1945
Een telegram van drie woorden bracht Karl Popper in 1943 bijna in de problemen. 'Vind vijanden beter', had hij zijn uitgever geschreven, waardoor een Britse censor meende met een bericht van een heimelijke nazi-sympathisant te lezen.

B O E K E N
* Krachtmeting met de klassieken
De Italiaanse schrijvers van de Renaissance herontdekten de klassieken niet, ze ontworstelden zich juist met verve aan hun intimiderende autoriteit. De volkstaal werd het breekijzer voor nieuwe genres als het sonnet en de novelle. Een literatuuroverzicht en nieuwe vertalingen brengen deze glorieuze literatuur dichterbij.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )