U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Groot kanon' inspireert niet iedereen
Door vakgenoten is H.J.A. Hofland, medewerker van deze krant, uitgeroepen tot 'Journalist van de eeuw'. Een collega die respect afdwingt en wordt bewonderd, maar niet alom.

Brussel trekt klacht over Bangemann in
De Europese Unie trekt de bij het Europese Hof ingediende klacht tegen de voormalige Eurocomissaris Martin Bangemann in. In ruil daarvoor heeft Bangemann toegezegd geen geheime informatie te gebruiken.

Kwetsbare durfals
De opkomst van de zaktelefoon overtreft alle verwachtingen. Maar sommige analisten slaan de ongekende fusieslag tussen de aanbieders van mobiele telefonie met gemengde gevoelens gade. De astronomische bedragen die worden neergelegd zijn mede gebaseerd op de verwachting dat het mobieltje in de toekomst niet alleen voor telefoongesprekken gebruikt zal worden. Maar de investeringen daarvoor zijn fenomenaal. En wat als de revenuen tegenvallen?

Het Wal-Mart van de e-commerce
Amazon.com heeft zich de afgelopen maanden ontpopt als het e-commerce bedrijf bij uitstek van de Verenigde Staten. Het bedrijf is inmiddels de onbetwiste leider onder de zogeheten eTailers.

Britse gokindustrie lacht om 'Gaming Act'
Britse bookmakers openen massaal elektronische offshore- om minder belasting af te dragen. De regering en de paardensport weten nog even geen raad met de globalisering.

FranceTelecom wil van zijn kabeldeel af
De Franse telecomgigant France Telecom brengt een deel van zijn kabelactiviteiten onder in een aparte joint venture. Het concern krijgt een belang van 42,5 procent in het samenwerkingsverband met Canal+ en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Exante. Dat heeft France Telecom vandaag bekendgemaakt.

Een computer in de hand
Na de desktops voor op het bureau en de laptops voor op schoot is het volgens de makers van computerhardware nu de beurt aan de handhelds en de palmtops.

Eva en Adam in een webbunker
Je hoort er niets meer over, maar de wereld zou best eens over twee weken in een ramp kunnen eindigen. Gelukkig hoeft niemand zich zorgen te maken, want dankzij MTV is het voortbestaan van het menselijk ras verzekerd.

Race in cartoonland
Crash Bandicoot is voor Sony wat Super Mario is voor Nintendo en Sonic the Hedgehog voor Sega: de gezichtsbepalende getekende held uit hun best verkochte spelletjes. Onlangs verscheen Crash Team Racing, een uitstekende 'cartoonracer' voor de PlayStation, met een hoofdrol voor Crash Bandicoot. Crash kenden we al van drie kleurige, semi- driedimensionale platformspellen gesitueerd op eilandjes in de Stille Oceaan en die bij herhaald spelen vol onverwachte uitdagingen en vondsten blijken te zitten.

HMG benoemt topman
De aandeelhouders van de Holland Media Groep (HMG) hebben Dick van der Graaf gisteren benoemd tot directievoorzitter. Van der Graaf, die al in de directie zat als marketingdirecteur, volgt de eerder dit jaar vertrokken Pieter Porsius op. Het moederbedrijf van RTL4, RTL5 en Veronica heeft nu een driekoppige directie, die behalve Van der Graaf bestaat uit twee door meerderheidsaandeelhouder CLT/UFA aangestelde directeuren. Unico Glorie, vertegenwoordiger van de andere aandeelhouder, de Vereniging Veronica, kondigde gisteren zijn vertrek uit de HMG-directie per 1 januari aan. In zijn opvolging is nog niet voorzien.

Factuur KPN niet hoger
KPN mag zijn concurrenten niet alsnog hogere kosten in rekening brengen voor het gebruik van zijn netwerk in het verleden. Dat heeft toezichthouder Opta besloten. KPN wilde de definitieve tarieven over de periode juli 1998 tot juli 1999 alsnog verhogen, omdat zij hogere kosten heeft gemaakt. Volgens Opta is dat niet redelijk.

Fusie Telia / Telenor gaat niet door
De fusie tussen de staatstelecombedrijven van Noorwegen (Telenor) en Zweden (Telia) gaat niet door. De regeringen van beide Scandinavische landen konden het niet eens worden over de voorwaarden voor een samengaan. Dat heeft de Noorse premier Kjell Magne Bondevik gisteren bekendgemaakt. Onenigheid bestond vooral over de verdeling van de topposities binnen het nieuwe telecombedrijf. Ook over de plaats van de mobiele telecomactiviteiten was geen overeenstemming. De fusie was begin dit jaar aangekondigd. Het samengaan zou een concern hebben opgeleverd met een omzet omgerekend 18 miljard gulden en 51.000 werknemers. De beurswaarde zou, na gedeeltelijke privatisering, tussen de 18 en 24 miljard gulden hebben bedragen. (AFP, DPA)

Infonet levert KPN 60 mln gulden op
Telecombedrijf KPN heeft ruim 60 miljoen gulden ontvangen uit de verkoop van 1,4 miljoen aandelen Infonet op de Amerikaanse effectenbeurs. Dat heeft KPN gisteren bevestigd. Infonet heeft recentelijk ruim 50 miljoen aandelen naar de beurs gebracht. KPN is mede-eigenaar en houdt nog ruim 84 miljoen aandelen over. In het boekjaar 1998/1999 boekte Infonet Services, dat datacommunicatiediensten levert, een omzet van ruim 650 miljoen gulden. (ANP)

Wintersporter viert oudjaar thuis
De jaarwisseling houdt dit jaar Nederlandse wintersporters weg van de piste. De skiërs zitten bij het begin van het nieuwe millennium liever thuis. Ook moet een fiks aantal mensen werken. Vergeleken met vorig jaar hebben tot nu toe 6 procent minder mensen een wintersportreis per bus geboekt. Ook het aantal reizen met eigen auto, vliegtuig en trein is minder dan vorig jaar. (ANP) Quote tijdschrift van het jaar De economische glossy Quote is gisteravond tijdens het Tijdschriftengala door een vakjury verkozen tot tijdschrift van het jaar. De jury vindt dat het maandblad na tien jaar veelbelovend te zijn geweest nu duidelijk is doorgebroken. (ANP)


Je ziet het niet vaak en in ieder geval niet vaak genoeg: fotoreportages op Internet. Robert Fass heeft er kennelijk geen moeite mee dat zijn foto's for grabs zijn. Zijn lopende reportage gaat over echtparen die al meer dan veertig jaar bij elkaar zijn. Sommige foto's zijn prachtig, een paar aan de saaie kant, en allemaal zijn ze voorzien van citaten van de gefotografeerden. Voor foto's van dit formaat laadt de site verrassend snel.
(home.earthlink.net/~robertfass)

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)