NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 10 december 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje De stemming: beveiliging op scholen.
bolletje Een overzicht van het rendement van beleggingsfondsen in november.
bolletje Verzin een goed Nederlands woord voor Engelse uitdrukkingen.
bolletje De voor- en nadelen van vrijhandel in Economie voor jou.
bolletje Wedstrijd: maak een verslag van de scholierenstaking.
bolletje Kerstactie 1999
bolletje In het nieuws:
Dossier Bouterse
Dossier Belastingplan
Dossier Malevitsj
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag met actueel Haags nieuws
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Massademonstratie in Cuba
HAVANA - Naar schatting 300.000 Cubanen betoogden gisteren in Havana voor de terugkeer van de zesjarige bootvluchteling Elian Gonzalez.

De zaak rond Elian, die op 25 november uit zee werd opgepikt door de Amerikaanse kustwacht, dreigt de verhouding tussen Cuba en de VS steeds verder te vertroebelen. De Cubaanse leider Fidel Castro organiseert dagelijks massale betogingen voor zijn terugkeer. Elian vluchtte met zijn moeder en stiefvader naar Florida, maar zij verdronken toen het schip kapseisde. Elians vader eist nu dat zijn zoon naar Cuba terugkeert. De Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst heeft gisteren de vader, Juan Miguel Gonzalez, formulieren opgestuurd waarmee hij zijn zoon kan opeisen. De oom van Elian in Miami wil de voogdij over Elian krijgen. Juridische experts schatten zijn kansen zeer laag in.
(Foto Reuters)

EU erkent Turkije als kandidaat-lid
De Europese Unie is bereid Turkije te erkennen als kandidaat-lid. Daarnaast gaat ze met zes andere landen over het EU-lidmaatschap onderhandelen.

* Turkije: Europa helpt ons verder
Turkije wordt kandidaatlid van de Europese Unie. Voor de Turken was een andere uitkomst van de top in Helsinki niet denkbaar.

* Vader en zus vastgezet na schietpartij
De politie van Veghel heeft gisteren de vader (35) en het zusje (15) gearresteerd van de jongen die dinsdagmiddag op een school vijf mensen neerschoot. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

* Jongeren met een slechte start
Vanaf volgende maand bestaan er officieel geen risicojongeren meer. Dan zitten ze op het beroepsonder- wijs om een diploma te halen, althans dat denken de politici.

* Indonesië koerst weer tussen Oost en West
Door bezoeken aan de VS en China laat president Wahid zien dat Indonesië vasthoudt aan de traditionele koers tussen Oost en West. Nieuw en omstreden is de toenadering tot Israel.

* Zanger en komisch talent
De zanger en acteur Lex Goudsmit, die vandaag op 86-jarige leeftijd is overleden, was bij het grote publiek vooral bekend door zijn rollen in televisieseries en als de melkboer Tevje in de musical Anatevka. Zowel in Amsterdam als in Londen speelde hij deze rol ruim elfhonderd keer.

* KPN slaat slag op Duitse markt mobiele telecom
KPN neemt met behulp van het Amerikaanse BellSouth E-Plus over, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland. Als onderdeel van de overeenkomst, die een waarde van 18,7 miljard euro (ruim 41 miljard gulden) heeft, kan BellSouth een belang van maximaal een kwart in KPN verwerven.

* De Draad - dagelijkse column
Einde van De Draad nu Internet is ingeburgerd
* Dagelijkse cartoon:
Fokke & Sukke
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

Krekel
Krekel
Maar het kan
nog gekker:
La Vache qui rit

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Ahold derde supermarkt in Europa
Ahold heeft gisteren twee grote overnames in Scandinavië en Nederland aangekondigd. Daarmee wordt het in één klap het derde supermarktconcern van Europa, achter het Franse Carrefour en het Duitse Metro.

* Ajax te zwak voor Europese subtop
In de magere jaren van het Nederlandse clubvoetbal ontkomt ook Ajax niet aan een figurantenrol op het Europese podium. De internationale topclub van weleer beleefde gisteravond een roemloze aftocht in het UEFA- Cuptoernooi na een kansloos optreden tegen Real Mallorca.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Ultimatum
Het is maar dat u het niet vergeet, wij hebben kernwapens. Jeltsins boodschap was aan ambtgenoot Clinton gericht, maar gastheer Jiang Zemin kon er ook zijn voordeel mee doen. Russen en Chinezen vallen elkaar nu wel letterlijk in de armen, maar China als opkomende nucleaire en economische macht laat een Rus zich per definitie ongemakkelijk voelen.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Film rijmt niet op leven
De quasi-documentaire camera speelt een steeds belangrijker rol in de hedendaagse cinema. De personages overleven dat niet.

B O E K E N
* Wachten op de ontploffing
Het rondhollen van mensen is rijker dan dat van mieren, omdat wij de brief kennen: de liefdesbrief, de bonsbrief en de bombrief. Dood, liefde en brief zijn bovendien onmisbare elementen van alle literatuur. Vandaar: een heel nummer van Boeken over brieven.

B O E K E N
* Reisverhalen als poststukken
De reiziger Dries van Agt, voormalig Commissaris der Koningin in Noord- Brabant en tussen 1977 en 1981 eerste minister van Nederland, heeft zijn belangrijkste buitenlandse ervaringen te boek gesteld in een aantal korte beschrijvingen die niet alleen de omvang van normale vakantiebrieven hebben, maar ook met een gezellige toeristische toon die niet dadelijk aan een politicus doet denken. Ze staan in de bundel Kraanvogels die is geïllustreerd door Van Agts zoon Frans en uitgegeven door Thomas Rap.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )