U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KPN slaat slag op Duitse markt mobiele telecom
KPN neemt met behulp van het Amerikaanse BellSouth E-Plus over, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland. Als onderdeel van de overeenkomst, die een waarde van 18,7 miljard euro (ruim 41 miljard gulden) heeft, kan BellSouth een belang van maximaal een kwart in KPN verwerven.

Elsevier en KPN maken sfeer op beurs
Opnieuw waren KPN en Elsevier de sterren van het Damrak vanmorgen. Samen met Ahold bijna de enige sterren, want zonder de flinke stijging van de drie aandelen zou de AEX-index flink zijn weggezakt.

Japan wordt paradijs voor mobiel zakendoen
Japan heeft de toekomst op de wereldmarkt voor het elektronisch zakendoen. Binnen tien jaar zal het land volgens analisten zijn Europese en Amerikaanse concurrenten in deze sector volledig naar het tweede plan hebben verwezen.

Mannesmann ongevoelig voor avances Vodafone
Klaus Esser, de topman van Mannesmann, blijft bij zijn verzet tegen een vijandige overname door het Britse mobiele telefoonbedrijf Vodafone.

Uitgever PCM gaat snijden in kosten van dagbladdivisie
Uitgever PCM Holding gaat snijden in de kosten van de dagbladdivisie. De bezuinigingen zijn volgens de raad van bestuur van de uitgever van kranten als NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en de Volkskrant nodig om de winstgevendheid van de dagbladen op te krikken.

KPN maakt vrienden
Het duurde even, maar nu heeft KPN een plaatsje op het Europese podium. Voorzitter Dik: "Dat er een tijd niets is gebeurd, wil niet zeggen dat we op het strand van Mallorca hebben liggen snurken."

Niet helemaal gratis over de drempel
'There is no such thing as a free lunch', luidt een bekend Amerikaans gezegde. Ook gratis Internet bestaat niet. Wat de gebruiker in ieder geval betaalt zijn telefoonkosten. Die zullen over het algemeen iets hoger uitvallen dan bij een abonnement bij een reguliere Internetaanbieder. Gratis providers zijn namelijk doorgaans veel langzamer dan aanbieders die abonnementsgeld vragen.

Dwalen door de eeuw
Gebeurtenissen, toelichtingen en bronnen, biografieën en dan ook nog eens 150 themagebieden. Poeh, hoe zit dat? Pas al doende raakt men een beetje wegwijs in Retrospect, de Geschiedenis van de 20e Eeuw. Maar een probleem is die relatief complexe structuur niet, want in de tekstjes staan overal hyperlinks naar andere teksten. En als de zoekfuncties helder zijn, hoef je in een goed elektronisch naslagwerk de structuur helemaal niet te doorgronden.

Clinton verbiedt crush-video's
President Clinton heeft gisteren een verbod getekend op extreme 'crush-video's'. In dit soort video's verpletteren actrices kleine dieren, zoals muizen of hamsters, onder hun hak tijdens seks. De nieuwe wet verbiedt "willekeurige wreedheid tegen dieren om tegemoet te komen aan een obscene seksuele voorkeur". Om de vrijheid van meningsuiting te garanderen, blijft het verpletteren van kleine dieren wel mogelijk als daarmee serieuze religieuze, politieke, wetenschappelijk, opvoedkundige, journalistieke, historische of artistieke belangen zijn gediend.

Meer reclame op komst
De Europese consument zal volgend jaar nog meer bedolven worden onder reclame-uitingen. Zenith Media, een bedrijf dat wereldwijd reclameruimte inkoopt voor zijn cliënten, verwacht dat de reclamebestedingen in Europa met ruim 6 procent zullen stijgen tot bijna 200 miljard gulden. Wereldwijd gaan de bestedingen met 6,5 procent omhoog naar bijna 690 miljard gulden, meldt Foodpress, het blad voor de levensmiddelenhandel.

Opta: Interconnectieproblemen voorbij
De interconnectieproblemen tussen verschillende telecomaanbieders en marktleider KPN lijken voorbij. Toezichthouder Opta heeft de afgelopen weken geen berichten meer ontvangen dat er een tekort is aan dergelijke verbindingen. Sinds de telecommarkt geliberaliseerd is, maken verschillende bedrijven gebruik van elkaars netwerk. Bij interconnectie worden verschillende netwerken op elkaar aangesloten. Vanwege de enorme toename van het telefoonverkeer leidde die interconnecie tot schaarste, waardoor soms geen telefoonverbindingen konden worden gelegd.

MKB-bedrijven voorbereid op 2000
Het midden- en kleinbedrijf is goed voorbereid op de overgang naar de volgende eeuw. Slechts 8 procent van de ondernemers heeft niet nagedacht over de gevolgen van computerproblemen voor het eigen bedrijf. Onderzoek van het Zoetermeerse bureau EIM laat verder zien dat 13 procent het millenniumprobleem niet relevant vindt voor het eigen bedrijf. In november hadden zeven van de tien ondernemers alle problemen achter de rug. Tweederde heeft de vitale bedrijfsonderdelen ook getest en eenderde heeft een noodplan klaarliggen.

Betere bescherming van klant op Internet
De OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling waarbij de geïndustrialiseerde landen zijn aangesloten, heeft maatregelen genomen om consumenten op Internet beter te beschermen. In Parijs presenteerde de OESO gisteren een pakket maatregelen dat ervoor moet zorgen dat de klant die on-line boodschappen doet evenveel bescherming geniet als een klant die in een winkel koopt. Secretaris- generaal Donald Johnston van de OESO noemde de handleiding een keerpunt voor de elektronische commercie: "Zonder het vertrouwen van de consument zal e-handel nooit zijn mogelijk potentieel realiseren."


President Clinton heeft gisteren aangekondigd gebieden te gaan bezoeken waar de bewoners nog nauwelijks toegang hebben tot het Internet. Hij wil ermee de aandacht vestigen op de 'digitale kloof' die aan het ontstaan is. Uit een onderzoek, 'Digital Divide', bleek dat rijkere blanken die in de stad wonen meer Internet-aansluitingen hebben. Die kloof moet volgens Clinton voorkomen worden.
www.pbs.org/digitaldivide

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1999



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)