U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verslag schietpartij in de Orlando Sentinel (inclusief beeld en geluid)

ROC De Leijgraaf


Zaak 'eerwraak' Veghel

Vader en zus vastgezet na schietpartij

Door een onzer redacteuren
VEGHEL, 10 DEC. De politie van Veghel heeft gisteren de vader (35) en het zusje (15) gearresteerd van de jongen die dinsdagmiddag op een school vijf mensen neerschoot. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

Dat hebben politie en justitie gisteren meegedeeld. Het motief voor de schietpartij zou wraak zijn. De zeventienjarige scholier Ali D. zou hebben geprobeerd Hasan Keskin (19) te doden. Keskin had afgelopen zomer een relatie met het zusje van Ali, tegen de zin van de ouders. Ze reisden ook samen naar Turkije. Ali D. wilde de familie-eer redden.

De vader van Ali, een Koerdische zakenman, had al op dinsdagmiddag tegenover de politie verklaard dat hij zijn zoon die middag naar school had gebracht en dat het pistool waarmee de jongen schoot van hem was. Maar de jongen had volgens de vader op eigen initiatief gehandeld. Hij zou door Hasan worden 'getreiterd' en ook het zusje zou door Hasan zijn lastiggevallen.

Politiewoordvoerder Gerda Preusting zegt dat de herkomst van het vuurwapen tot gisteren "bewust" geheim werd gehouden omdat de betrokkenheid van de vader nader werd onderzocht. Preusting: "De jongen heeft dinsdag en woensdag sterk tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de rol van zijn vader in het geheel, en later ook over zijn zusje." Aanvankelijk hield de politie er rekening mee dat de jongen valse verklaringen aflegde om zijn eigen rol minder belangrijk te maken. "Maar we hebben ook verklaringen van getuigen. Al met al leverde dat een opeenstapeling van feiten op. Op grond daarvan werden de vader en het zusje gearresteerd." Ook Hasan Keskin werd woensdag, in het ziekenhuis, door de politie verhoord.

Ali D., zijn vader en zusje worden vanmiddag voorgeleid aan de officier van Justitie in Den Bosch. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie heeft de moeder van het gezin gistermiddag op het politiebureau van Veghel aangifte gedaan van bedreiging.

De ouders van Ali D. zeiden eerder in een gesprek met deze krant dat Hasan de familie al wekenlang bedreigde. Hij zou tegen Ali hebben gezegd: "Ik ga jou, je zusje en je ouders afmaken." Ook familie-leden van Hasan verklaarden woensdagmiddag dat ze al langer werden bedreigd door de familie van Ali, naar aanleiding van de reis van Hasan en het meisje naar Turkije. De politie bevestigde dat in september met beide families over de wederzijdse beschuldigingen is gesproken.

'Politie van Veghel liet kansen liggen'

Door onze redacteur YASHA LANGE
AMSTERDAM, 10 DEC. De politie in Veghel heeft mogelijkheden laten liggen om de schietpartij op het regionaal opleidingscentrum De Leijgraaf te voorkomen. Door overleg met specialisten van de politie op dit terrein had de dreiging beter kunnen worden ingeschat.

Dat zegt W. Timmer, hoofd bureau islamitische gemeenschappen van het Expertisecentrum politie en allochtonen. Timmer wil niet specifiek ingaan op het incident op de school in Veghel, maar geeft aan dat in vergelijkbare zaken waarbij het expertisecentrum werd geraadpleegd "eigenlijk altijd resultaat is geboekt".

In het verleden is het expertisecentrum verschillende malen geconfronteerd met zaken waarbij de eer van een familie in het geding was omdat een dochter een ongewenste verhouding bleek te hebben. Er worden dan volgens Timmer eerst apart gesprekken gevoerd met de jongen en het meisje, en vervolgens apart met de beide families.

Timmer: "We zien dan op welke terreinen de families overlappen. Bijvoorbeeld dezelfde moskee, culturele of politieke vereniging of dezelfde streek. Dan halen we er iemand bij die kan bemiddelen. Als de families naar dezelfde moskee gaan, kan dat de imam zijn. Als ze bij dezelfde vereniging zijn aangesloten, kan het de voorzitter zijn. Op die manier haal je de angel uit een conflict." Volgens een woordvoerder van de politie in Veghel is "wel vier keer" geprobeerd in contact te komen met het vijftienjarige meisje, Yillez. Zij reageerde niet, aldus de woordvoerder. "Dan bloedt het dood. We hebben het wel degelijk geprobeerd." De politiewoordvoerder kent overigens het in Houten gevestigde expertisecentrum niet. Het centrum is een politieonderdeel dat is gespecialiseerd in allochtonen.


Zie ook:
Eerwraak uiterste middel tegen gezichtsverlies (9 december 1999)
Broer: Hasan al langer bedreigd (9 december 1999)
Vijf gewonden bij schietpartij school (8 december 1999)
Moeder: Ali kon er niet meer tegen (8 december 1999)
Veghel en veiligheid (8 december 1999)

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)