U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Rebelse vrouwen
In 1971 zei toenmalig presentator Willem Duys in Voor de Vuist weg in een gesprek met de moeder van een aangerand vierjarig meisje dat hij "de dader zou hebben doodgeslagen". Toen de hele kwetterende klasse over hem heen was gevallen, gaf Duys toe dat "doodslaan toch geen goede therapie is".


T V   V O O R A F :


Film-onderonsje in de nacht
Paul Verhoeven heeft het er maar korte tijd volgehouden, en er zijn ook Nederlandse filmmakers die nooit de Nederlandse Film- en Televisie Academie (NFTA) bezocht hebben, zoals Marleen Gorris, Theo van Gogh en Eddy Terstall, of de in het buitenland opgeleide Johan van der Keuken en Heddy Honigmann. Het overgrote deel, ik schat ruim driekwart, van de actieve Nederlandse filmregisseurs heeft wel degelijk het vak geleerd aan de opleiding, die zijn veertigjarig jubileum viert met het betrekken van een nieuw pand aan het Amsterdamse Mr. Visserplein. Dat nieuwe gebouw bevat twee grote studio's, hoger en groter dan de meeste andere studiofaciliteiten in de hoofdstad. Een ideale plek ook voor een feestje, waar heel Nederland live van kan meegenieten. In een marathonuitzending die de hele vrijdagnacht en zaterdagochtend doorgaat vertoont de VPRO academiefilms van meer en minder bekende oud-studenten, afgewisseld door gesprekjes met de ter plekke aanwezige makers. Nachtelijke live-televisie is altijd leuk, en zeker wanneer er geput kan worden uit een zo rijk gevulde schatkamer aan archiefmateriaal.


F I L M   V O O R A F :


Ed Wood
De institutionalisering van de campfilm begint met het boek The Fifty Worst Films of All Time in 1978. Mede door het onverwachte succes daarvan beseften veel fans van obscure sciencefiction- of horrorfilms uit de jaren vijftig en zestig dat ze niet alleen stonden in hun liefde voor 'slechte' films. Het leidde enige jaren later tot de instelling van de Golden Turkey Awards, een prijzenfestijn waar de tot dan toe alleen in zeer kleine kring bekende regisseur, producent en acteur Edward D. Wood jr. (1922-1978) de grote winnaar werd. Hij veroverde postuum de People's Choice Award voor slechtste film aller tijden met zijn Plan 9 From Outer Space uit 1959 en kreeg een Lifetime Achievement Award als Slechtste Regisseur Aller Tijden.


NRC Webpagina's
15 OKTOBER 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)