U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verdachte in zaak Vaatstra onschuldig
LEEUWARDEN, 15 OKT. De hoofdverdachte in de zaak-Vaatstra, een 26- jarige Irakees die woensdag in Istanbul werd aangehouden, is niet de dader van de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei. Een DNA-vergelijking van wangslijmvlies van de man met spermasporen op het lichaam van het slachtoffer wijst uit dat hij onschuldig is. Dit heeft het openbaar ministerie in Leeuwarden vanmorgen bekendgemaakt. De Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer zei vanmorgen "teleurgesteld" te zijn. "Het OM, het onderzoeksteam, maar vooral de familie Vaatstra zaten zeer in spanning of deze gruwelijke moord kon worden opgelost." Het recherchebijstandsteam, dat met twintig mensen nog steeds op volle sterkte is, is er volgens Brouwer "op gebrand" de zaak tot een oplossing te brengen. Er zijn enkele aanknopingspunten, waarop hij niet verder in wilde gaan.

Europa bundelt vliegtuigbouw
BERLIJN, 5 OKT. De lang gezochte hergroepering van de Europese lucht- en ruimtevaartindustrie komt er. DASA uit Duitsland, dochter van DaimlerChrysler, en het Franse Aerospatiale Matra gaan volledig samen. Zij worden wereldwijd de derde in hun branche, achter de Amerikaanse concurrenten Boeing en Lockheed Martin. De nieuwe onderneming heet European Aeronautic, Defense and Space Company (EADS), zal 89.000 mensen werk geven en 21 miljard euro omzetten. Bijna de helft daarvan komt van het Airbus-consortium, waarin de nieuwe groep 80 procent bezit. British Aerospace, dat de overige 20 procent bezit, is uitgenodigd mee te doen. De fusie vermindert het gewicht en beperkt de armslag van British Aerospace op het Europese continent. Ze dwingt mogelijk tot nieuwe Brits-Amerikaanse samenwerkingsverbanden op defensie- en luchtvaartgebied. De aandelen BAe, tot gisteren het vierde defensiebedrijf ter wereld, daalden na het bekend worden van de fusie met vijf procent.

Legerleider Pakistan roept noodtoestand uit
NEW DELHI, 15 OKT. De Pakistaanse legerleider, generaal Pervez Musharraf, heeft afgelopen nacht, drie dagen na zijn staatsgreep, de noodtoestand uitgeroepen. Verder schortte de militaire machthebber de grondwet op. Nagenoeg alle civiele instellingen, inclusief het parlement, werden ontbonden door de legerleider. Met het uitroepen van de noodtoestand, in een korte verklaring vannacht, zijn de illusies in het buitenland dat de democratie in Pakistan op korte termijn wordt hersteld, zo goed als verdwenen. In zijn verklaring ging Musharraf, die dinsdagavond premier Nawaz Sharif had afgezet, opnieuw niet in op de toekomstplannen die het leger heeft met de Pakistaanse democratie. Ook liet hij zich niet uit over de vraag hoelang de militairen Pakistan willen gaan regeren.

Staatssecretaris overweegt streng toezicht Antillen
DEN HAAG, 15 OKT. Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) sluit niet uit dat het kabinet de Nederlandse Antillen financieel onder curatele stelt via "een soort artikel-12 constructie", een overeenkomst waarbij het rijk een gemeente in financiële problemen helpt en tegelijkertijd extra toezicht houdt. Dat zei De Vries gisteren desgevraagd in de marge van de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Eerder deze week pleitten VVD en CDA voor het onder curatele stellen van de Nederlandse Antillen, waarvan het kabinet eind vorige week viel doordat de drie coalitie-partijen het niet eens konden worden over te nemen bezuinigingen. Het financieringstekort van de Nederlandse Antillen bedraagt tien procent, vijftien procent van de beroepsbevolking is werkloos.

Politie houdt twee voorgangers van kerk aan
AMSTERDAM, 15 OKT. Bij een inval tijdens een dienst van de Braziliaanse Santo Daimekerk in Amsterdam heeft de politie vorige week twaalf liter geestverruimende thee in beslag genomen en twee Nederlandse voorgangers gearresteerd.

Meer armslag voor havenbedrijf
ROTTERDAM, 15 OKT. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) krijgt ruimere bevoegdheden en een commerciële tak, waarin participaties en consultancy worden ondergebracht. Het GHR gaat daarnaast voor 35 procent deelnemen in ECT, het Rotterdamse containeroverslagbedrijf dat voor eenzelfde percentage in handen komt van de Hongkongse containeroperator Hutchison Port Holdings.

Geen therapie ontuchtplegers
ROTTERDAM, 15 OKT. Tachtig procent van de 2.705 zedendelinquenten die van 1993 tot en met 1996 zijn veroordeeld wegens misbruik van kinderen kreeg geen therapie om de kans op herhaling te verkleinen. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie.

Ajax boekt winst van 13 miljoen
AMSTERDAM, 15 OKT. Voetbalclub Ajax heeft in het boekjaar 1998/99 een nettowinst geboekt van 13 miljoen gulden. Vorig jaar maakte de club een verlies van 5,4 miljoen. Dat maakte de 99-jarige beursgenoteerde club vanochtend bekend tijdens de presentatie van de resultaten. Ajax boekte het afgelopen jaar een omzet van 88,4 miljoen gulden, tegen 85,6 miljoen in 1997.

Kritiek op beleid Nature en Lancet
ROTTERDAM, 15 OKT. De Britse wetenschappelijke bladen Nature en The Lancet zijn onder vuur genomen door Britse onderzoekers en wetenschapsorganisaties omdat ze artikelen hebben gepubliceerd waarin aan de veiligheid van genetisch gemanipuleerd voedsel wordt getwijfeld.


NRC Webpagina's
15 OKTOBER 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)