Vrijdag 15 oktober 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletjeProfiel Prostitutie.
bolletje De stemming:
Beperk de rol van de Eerste Kamer?
bolletje Discussie: Youps conference terecht afgelast?
bolletje Schaarse chips in Economie voor jou.
bolletjeGeld telt: Rendementen beleggingsfondsen - toeval of structuur?
bolletje Profiel Studiekeuze: een wegwijzer voor toekomstige studenten
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Varkenswet
Dossier Oost-Timor
bolletjeHet politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )

Demon - Gratis Internet bestaat niet..


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Nobelcomité eert Artsen zonder Grenzen

Opvangkamp Freetown van Artsen zonder Grenzen
Freetown, Sierra Leone vorige maand: in een opvangkamp van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen - vandaag onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede - speelt de 13-jarige Isatu met haar broertje. Rebellen hakten haar (en vele duizenden anderen in Sierra Leone) tijdens de onlangs beëindigde burgeroorlog de handen af.
(Foto AP)

De medisch-humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen heeft de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar gekregen. Dat heeft het Noorse Nobelcomité vandaag in Oslo laten weten. Artsen zonder Grenzen (Médecins sans Frontières) krijgt de prijs als "erkenning van het humanitaire pionierswerk" dat de organisatie sinds de oprichting in 1971 in de hele wereld heeft verricht in oorlogs- en rampsituaties.

* Staatssecretaris overweegt streng toezicht Antillen
taatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) sluit niet uit dat het kabinet de Nederlandse Antillen financieel onder curatele stelt via "een soort artikel-12 constructie", een overeenkomst waarbij het rijk een gemeente in financiële problemen helpt en tegelijkertijd extra toezicht houdt.

* 'Verwacht geen wonderen'
Dordrecht wil de problemen met de groeiende groep jonge Antillianen stevig aanpakken maar verwacht er geen wonderen van.

* Verdachte in zaak Vaatstra onschuldig
De hoofdverdachte in de zaak-Vaatstra, een 26-jarige Irakees die woensdag in Istanbul werd aangehouden, is niet de dader van de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei. Een DNA-vergelijking van wangslijmvlies van de man met spermasporen op het lichaam van het slachtoffer wijst uit dat hij onschuldig is. Dit heeft het openbaar ministerie in Leeuwarden vanmorgen bekendgemaakt.

* Kramp in VVD over rol senaat
De VVD in de Tweede Kamer heeft heldere ideeën over beperking van de rol van de senaat. De VVD aldaar is zover nog niet.

* Gepuzzel met vier dagen naar school
Een vierdaagse schoolweek in het basisonderwijs is soms de enige oplossing om de school nog draaiende te houden. Leraren én ouders worstelen met het probleem en zij hebben niet al te veel begrip voor elkaars problemen.

* Nature en Lancet onder vuur over GM-voedsel
De Britse wetenschappelijke bladen Nature en The Lancet zijn onder vuur genomen door Britse onderzoekers en wetenschapsorganisaties omdat ze artikelen hebben gepubliceerd waarin aan de veiligheid van genetisch gemanipuleerd (GM-)voedsel wordt getwijfeld.

* Voortzetting zaak Goudstikker
Volgende week begint in Den Haag de rechtszaak die de erfgenamen van de kunsthandelaar Goudstikker tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen. De erven Goudstikker eisen ruim 200 schilderijen terug.

* De Draad - dagelijkse column
Internetveiling van toegangskaartjes zal de prijs niet drukken
* Dagelijkse cartoon:
Fokke & Sukke
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )

CMG

Krekel
Krekel
Onze arts
had altijd al
z'n prijs

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
Wij zijn KPN...

Nederlandse PersDatabank - Meer dan informatie...

* Dioxineaffaire België: mogelijk tweede bron besmetting
Het Belgische kabinet beschikt al sinds medio augustus over informatie dat er mogelijk een tweede besmettingsbron is in de dioxineaffaire, maar heeft die informatie tot nu toe niet naar buiten gebracht. De gegevens, waaruit blijkt dat er mogelijk ook nog een hoeveelheid PCB- houdende transformator-olie zónder dioxinen in veevoer terechtgekomen is, staan in een vertrouwelijke nota van het ministerie van Landbouw.

* Juristen achten schorsing zwemster Smith onjuist
De Ierse zwemster Michelle Smith is op dubieuze gronden geschorst door de wereldzwembond FINA. Dat concluderen twee Nederlandse juristen, mr. J.W. Soek en mr. B. Bertels, na bestudering van de uitspraak van de arbitragecommissie van het internationale sportgerechtshof (CAS). "Een grote puinhoop, een farce", zo typeert Bertels de handelwijze van het hof in het oktobernummer van het sportjuridisch tijdschrift Sportzaken.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Voor moedige dokters
ER WAREN DIT jaar tal van genomineerden voor de vredesprijs die politiek gevoeliger lagen dan Artsen zonder Grenzen, de winnaar. Chinese dissidenten, de paus of Richard Holbrooke, de Amerikaanse bulldozer- diplomaat die president Milosevic van Joegoslavië het Dayton- akkoord over Bosnië afdwong maar die in Kosovo jammerlijk faalde. Het Comité voor de Nobelprijs voor de vrede heeft ditmaal de veilige kant gekozen nadat het met zijn keuze van vorig jaar, katholieke en protestantse leiders in Ulster, ietwat voorbarig blijkt te zijn geweest.
C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Bier uit de fles
Mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn constructies, geschikt om aan te tornen en om mee te spelen. Drag kings drukken hun borsten plat en krabben zich in hun kruis.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s ) The brand is Shell...

Consumentenbond