Maandag 23 augustus 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Videoclip: 'Wat zijn we mooi'.
bolletje Het poldermodel onder druk in Economie voor jou.
bolletje Deze week in Z: De nucleaire toekomst van Amerika.
bolletje Wat vindt u? Moet de aanleg van de Betuwelijn gewoon doorgaan?
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje In CS: Marilyn Monroe - hommage aan een afwezig lichaam
bolletje Videoclip: Lachen met muziek
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )

Generale Bank


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.

Kosovaren weren Russen uit Orahovac

Albanezen in Kosovo blokkeerden vanmorgen de weg naar Orahovac, zodat een pantservoertuig met Russische KFOR-militairen gedwongen was rechtsomkeert te maken.
(Foto AP)

In Orahovac in Kosovo hebben Albanezen vanochtend de intocht van Russische KFOR-soldaten verhinderd. Russische kwartiermakers maakten rechtsomkeert toen ze op een wegblokkade stuitten.

* RIVM vindt bron veteranenziekte West-Friese flora
De bron van de veteranenziekte op de West-Friese Flora in Bovenkarspel, eind februari, lag in één van beide tot nu toe verdachte whirlpools.

* Ook Zwitsers onderzoek tegen beursverdachte
De Zwitserse justitie in Zürich is een onderzoek begonnen naar E. Swaab, een van de vier hoofdverdachten uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) van het Amsterdamse parket. Het onderzoek richt zich op een aantal verdachte financiële transacties van Swaab waarbij Zwitserse rechtspersonen betrokken zijn, zo is te vernemen in Zwitserse justitiële kringen. Het onderzoek vloeit voort uit twee verzoeken om rechtshulp die Nederland aan Zwitserland heeft gedaan met betrekking tot Swaab.

* Justitie vestigt hoop op collega's in Zwitserland
Tegen hoofdverdachte E. Swaab uit 'Operatie Clickfonds' loopt nu ook in Zwitserland een justitieel onderzoek. Of dat het Nederlandse Openbaar Ministerie zal helpen is de vraag.

* Hoedster van het VARA-erfgoed
De publieke omroep bevindt zich aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie. Omroepvoorzitter en directeur van de VARA, Vera Keur, heeft het imago een van de belangrijkste tegenstanders van de vernieuwing in Hilversum te zijn. Wie is zij?

* De Draad
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Vroeger was je ook al niet bang....

Gratis voorinschrijven...

Krekel
Krekel
GeleWegrijders

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
drs. J.B.M. Donker,
dr. W. Oosterbaan Martinius,
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

( a d v e r t e n t i e s )
Quote

Jaarverslagen Kompas

* Epidemieën dreigen nu in Turks rampgebied
De Turkse autoriteiten maken zich ernstige zorgen over de uitbraak van epidemieën in het gebied dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving. Door algemene verzwakking en door het ontbreken van onder andere vers water lopen de slachtoffers van de ramp een groot risico ten prooi te vallen aan ziekten als cholera en tyfus.

* Hockeysters verslaan ook Franse recreanten
Vijf dagen nu is het Europees kampioenschap onderweg en nog altijd wachten de Nederlandse hockeysters op de eerste tegenstand. Na veredelde oefenpotjes tegen België (15-0) en Litouwen (7-0) liep de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek gisteren in Keulen ook Frankrijk onder de voet, 6-0. Vrijdag pas wacht de eerste serieuze test voor de regerend Europees kampioen wanneer de halve finales op het programma staan.

* Grote Duitse banken willen 'deelfusie'
Deutsche Bank, het grootste geldinstituut in Duitsland, en Dresdner Bank overwegen een fusie van hun dochters voor het particuliere geldverkeer. Die activiteiten zouden in een aparte onderneming worden ondergebracht.

* Misstap kost 'kanonskogel' Greene een wereldrecord
Sprinter Maurice Greene had de atletiekbestuurders gisteravond een grote dienst kunnen bewijzen door een wereldrecord op de 100 meter te lopen. Hij is sinds juni al de snelste man op aarde met zijn 9,79 van Athene. Maar die tijd doet nog steeds veel denken aan de besmette race uit 1988 van de later levenslang geschorste Ben Johnson. Zijn 9,79 werd uit de boeken geschrapt. In het laatste kampioenschap van deze eeuw had Greene die herinnering met een snellere race definitief kunnen doen vervagen. De 25-jarige Amerikaan, die zijn wereldtitel prolongeerde, bleef echter op een ook nog heel scherpe 9,80 steken.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* De calculerende bèta
HET GAAT SLECHT met de harde bètaopleidingen in Nederland. Vorig jaar meldden zich voor de studies wiskunde, natuurkunde en scheikunde aan de zes algemene universiteiten in totaal 741 eerstejaars. Dat is een halvering in vergelijking met de jaren tachtig - en de daling zet door. Een verontrustende situatie, omdat een samenleving als de Nederlandse zozeer is doordrenkt van technologie dat een groeiend tekort aan bètaspecialisten op den duur niet anders dan ontwrichtend kan werken.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.

( a d v e r t e n t i e s )
VN - 10 weken voor maar.......