U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Epidemieën dreigen in Turks rampgebied
ISTANBUL, 23 AUG. De Turkse autoriteiten maken zich ernstige zorgen over de uitbraak van epidemieën in het gebied dat vorige week werd getroffen door een zware aardbeving. Door algemene verzwakking en door het ontbreken van onder andere vers water lopen de slachtoffers van de ramp een groot risico ten prooi te vallen aan ziekten als cholera en tyfus. In de loop van de dag worden er in het rampgebied hevige regens verwacht. Omdat op veel plaatsen de overlevenden van de ramp hun behoefte doen naast de plek waar zij slapen, dreigen kwalijke microben en ziektekiemen zich snel te verspreiden. Op vele plaatsen spuiten reddingswerkers speciale ontsmettende vloeistoffen op het puin om het risico van epidemieën tot een minimum te beperken.

RIVM vindt bron veteranenziekte West-Friese flora
ROTTERDAM, 23 AUG. De bron van de veteranenziekte op de West-Friese Flora in Bovenkarspel, eind februari, lag in één van beide tot nu toe verdachte whirlpools. Twee epidemiologische studies, waarvan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmorgen de resultaten bekendmaakte, wijzen beide vrijwel onomstotelijk in de richting van het bubbelbad dat ter demonstratie in hal 3 in werking was. Het bad in hal 4 kan op grond van beide studies niet langer als de verspreider van de legionellabacterie worden gezien. Het blijft onbekend hoe de ziekteverwekkende bacterie in het bad terecht is gekomen. De ziekte kostte dit voorjaar aan 28 mensen het leven. Ruim 200 mensen werden ziek.

Ook Zwitsers onderzoek tegen beursverdachte
ZÜRICH, 23 AUG. De Zwitserse justitie in Zürich is een onderzoek begonnen naar E. Swaab, een van de vier hoofdverdachten uit het beursfraudeonderzoek (Operatie Clickfonds) van het Amsterdamse parket. Het onderzoek richt zich op een aantal verdachte financiële transacties van Swaab waarbij Zwitserse rechtspersonen betrokken zijn, zo is te vernemen in Zwitserse justitiële kringen. Het onderzoek vloeit voort uit twee verzoeken om rechtshulp die Nederland aan Zwitserland heeft gedaan met betrekking tot Swaab.

Pensioenfonds KLM mist 300 miljoen winst
AMSTERDAM, 23 AUG. De drie pensioenfondsen van de KLM hebben vorig jaar bijna 300 miljoen gulden beleggingswinst laten liggen ten opzichte van het gemiddelde rendement in de branche, onder meer doordat een reorganisatie bij de fondsen veel te traag verliep.

Nederland krijgt hennepbureau
DEN HAAG, 23 AUG. Nederland krijgt op 1 november een bureau dat de teelt en handel in hennepproducten, zoals marihuana, regelt. De productie mag alleen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en voor medische toepassingen.

Alarmcentrale faalt na ongeluk
SCHINVELD, 23 AUG. De regionale alarmcentrale van de brandweer in Zuid- Limburg heeft gefaald na het neerstorten van een NAVO-tankvliegtuig in januari in het Duits-Nederlandse grensgebied. Dat blijkt uit een evaluatie van de hulpverlening aan de Nederlandse kant van de grens.

Kohl geliefder dan Schröder
BERLIJN, 23 AUG.Oud-bondskanselier Helmut Kohl (CDU) is op het ogenblik geliefder bij de Duitsers dan de zittende bondskanselier, Gerhard Schröder (SPD). Dit blijkt uit een enquête in opdracht van de televisiezender ZDF. Schröder is vandaag op zijn nieuwe werkplek in Berlijn begonnen.

Conflict over sponsoring WTO
LONDEN, 23 AUG. Een reeks Amerikaanse multinationals sponsort de komende vergadering van de wereldhandelsorganisatie WTO in Seattle in ruil voor toegang tot daar aanwezige regeringsfunctionarissen. De Amerikaanse regering en de Europese Unie hebben hierover hun ongenoegen geuit.

Geweld neemt toe in Oost-Timor
DILI, 23 AUG. Met nog een week te gaan voor het referendum over de toekomst van Oost-Timor neemt het geweld daar opnieuw toe. De Verenigde Naties beschuldigen pro-Indonesische milities ervan hun intimidatiecampagne te verhevigen teneinde kiezers bij de stembus weg te houden.

Politiechef Suriname gezocht
PARAMARIBO, 23 AUG. Het hoofd van de Surinaamse mobiele eenheid, Ruben Peiter, wordt gezocht wegens betrokkenheid bij drugshandel. Op verzoek van de Belgische justitie heeft Interpol een opsporingsbevel tegen de politieman uitgevaardigd.

Politie belaagd
ROTTERDAM, 23 AUG. De woede van uitgaand publiek heeft zich zaterdagnacht opnieuw tegen de politie gekeerd. In Volendam raakten vier agenten gewond toen ze een einde probeerden te maken aan een vechtpartij. In Amersfoort belaagden tachtig discogangers twee agenten bij een discotheek.


NRC Webpagina's
23 AUGUSTUS 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)