U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Zuid-Holland

Ceteco


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Commissaris tekende leningen Ceteco

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 JULI. De commissaris van de koningin van Zuid-Holland, J. Leemhuis-Stout, ondertekende de leningen die de provincie in de markt heeft uitgezet voor akkoord. Zij was dus op de hoogte van deze leningen, maar had "geen inzicht in de mate" waarin door provinciale ambtenaren werd gebankierd. Ze overweegt ook niet om af te treden.

Dat zei Leemhuis gistermiddag op een persconferentie die was ingelast nadat bekend was geworden dat zij de leningen voor akkoord van een handtekening had voorzien. Daags ervoor had zij nog gezegd dat het politieke bestuur van de provincie onbekend was met het feit dat de 'treasurer' van de provincie in de markt opgekocht geld weer uitleende met de bedoeling er winst op te maken.

Vorige week werd bekend dat Zuid-Holland 47,5 miljoen heeft uitgeleend aan Ceteco, een in surseance verkerend handelshuis. In totaal heeft de provincie voor 1,7 miljard aan leningen uitstaan, op een jaarbudget van 1 miljard.

Leemhuis verklaarde haar handtekeningen met een verwijzing naar de verdeling van bevoegdheden bij de provincie. "Ik ben het uitvoerend orgaan van het college van Gedeputeerde Staten. Als voorzitter zet ik mijn handtekening onder democratisch genomen besluiten. Ik ben benoemd door de kroon, politiek ben ik niet verantwoordelijk." Zij zei verder dat "je je bij het ondertekenen vergewist van de parafen van degenen die erover gaan". Volgens Leemhuis kón zij ook geen inzicht hebben in de mate waarin werd gebankierd. "Je kunt niet zien of het gaat om eigen of om aangetrokken geld. En je weet ook niet of inkomsten en uitgaven met elkaar matchen, of wat het totaalbedrag is." Leemhuis (VVD) was tegen het oprekken van het kasbeheer dat dit soort leningen mogelijk maakte, een 'modernisering' waartoe GS vier jaar geleden besloten. Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht mr. H. Hennekens kan een commissaris van de koningin in zo'n geval het besluit ter schorsing of vernietiging voordragen bij de Kroon. Dit is mogelijk krachtens artikel 266 lid 1 van de Provinciewet. "Dat verschaft de commissaris een sterkere positie dan bijvoorbeeld een gedeputeerde", stelt hij. "Een gedeputeerde heeft zich neer te leggen bij democratisch genomen besluiten. Een commissaris kan nog in beroep gaan."

In een interview met deze krant stelt P. van der Linden, vennoot van accountantskantoor VB Deloitte & Touche, dat het financiële debâcle van Zuid-Holland met Ceteco andere overheden net zo goed kan overkomen. Avontuurlijk beleggen in de publieke sector is niks bijzonders, aldus Van der Linden. "Overheden proberen sinds een jaar of vijf meer rendement uit hun overtollige middelen te halen. Daarbij zijn ze grotere financiële risico's gaan nemen."


Zie ook:
Zuid-Holland verstrekte 1,7 miljard aan leningen (15 juli 1999)

Leningen? Van de provincie? Ceteco? (15 juli 1999)

Strop bij provincie na val handelshuis (10 juli 1999)

NRC Webpagina's
16 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)