U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Zuid-Holland

Ceteco


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Zuid-Holland verstrekte 1,7 miljard aan leningen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 JULI. De provincie Zuid-Holland (jaarbudget 1 miljard) heeft op dit moment voor 1,7 miljard gulden leningen uitstaan in de markt. Het gaat om gelden die de province heeft geleend om ze daarna met winstoogmerk in de markt uit te zetten.

"Wij zijn gaan bankieren", zei commissaris van de koningin J.Leemhuis- Stout (VVD) gisteren op een persconferentie. Zij kondigde een onderzoek aan. De kwestie kwam aan het licht nadat vorige week bekend werd dat Zuid-Holland 47,5 miljoen gulden had uitgeleend aan handelshuis Ceteco, dat in surseance verkeert. Gedeputeerde financiën A.de Jong (PvdA) zei vrijdag in een spoedzitting van Provinciale Staten niet van de leningen op de hoogte te zijn geweest.

Nader onderzoek in de provinciale boeken bracht begin deze week aan het licht dat de leningen aan Ceteco een klein deel van een groot geheel zijn, aldus Leemhuis gisteren. De 'treasurer' van de provincie blijkt op grote schaal via tussenpersonen gelden in de markt te hebben opgekocht om ze daarna met rentewinst uit te lenen. Per 1 januari had hij zo'n 600 miljoen uitstaan, per 1 juli bleek het om 1,7 miljard gulden te gaan.

Leemhuis zei gisteren dat het politieke bestuur van de provincie onbekend was met deze handelwijze. De ambtenaar blijkt zijn bankierswerk evenwel te hebben gebaseerd op eerder door het bestuur genomen besluiten. Zo legden Provinciale Staten al in 1988 onder toenmalig voorzitter S. Patijn vast dat het dagelijks bestuur de vrijheid kreeg tot een maximum van 200 miljoen gulden per transactie kasgeld aan te markt te lenen zonder politieke tussenkomst. In 1995 besloten Gedeputeerde Staten, voorgezeten door Leemhuis, achter gesloten deuren dat dit "actieve kasbeheer" gemoderniseerd moest worden. De Staten werden niet ingelicht. Daarna zijn provinciale ambtenaren, die van het bestuur ruime autonomie kregen, actief als tussenpersoon dan wel als bank op de markt gaan opereren. Zo verdiende de provincie elk jaar miljoenen. Vorig jaar bedroeg het rendement 8 miljoen gulden, aldus Leemhuis.

Provinciale en landelijke politici reageren nu geschokt. Het mandaat waarover de treasurer beschikte is eergisteren ingetrokken. De uitstaande leningen worden zo spoedig mogelijk beëindigd. Secretaris-generaal S. van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken pleit voor het uitbesteden van het cashmanagement, bijvoorbeeld voor tien jaar. "Besteed het maar aan. Welke bank wil het doen? Je krijgt een iets lager rendement, maar je kunt de bank aanspreken op fouten."


Zie ook:
Strop bij provincie na val handelshuis (10 juli 1999)

NRC Webpagina's
15 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)