Dinsdag 13 juli 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland (open tot 20 juli)

bolletje Mercosur en het EU-landbouwbeleid in Economie voor jou.
bolletje De DNA-politie. Genetisch afval als opsporingsmiddel.
bolletje Zoekend verzuipen. Zoekmachines houden groei van het web niet bij.
bolletje Discussie: Late abortus niet altijd strafbaar?
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje CS: Nick Cave over de kracht van zijn muziek.
bolletje Vrijdag: De beste grap van de eeuw.
bolletje Commissie Dolman: Geld nazi-goud voor 122 projecten
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Tour de France 1999
Dossier Kosovo

Jaarverslagen Kompas


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Cubaanse bootvluchtelingen opgepakt
MIAMI - Dertien Cubaanse bootvluchtelingen probeerden gisteren te ontkomen aan de Amerikaanse kustwacht, maar werden uiteindelijk - toen de motor van hun boot het begaf - alsnog in internationale wateren opgepakt. Voor Cubaanse vluchtelingen hanteren de VS het beleid van de 'droge en natte voeten'. Zij die aan land weten te komen, mogen blijven; degenen die op zee worden opgepikt, worden teruggestuurd naar Cuba.
(Foto AP)

* Smokkel asielzoekers via Heerlen
Het asielzoekerscentrum in Heerlen heeft jarenlang gefunctioneerd als hoofdkwartier voor grootschalige mensensmokkel. Dat hebben de politie van Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee geconstateerd in een onderzoek naar een crimineel netwerk.

* Nieuwe zwervers: peuters, gezinnen
Steeds meer vrouwen en kinderen komen door huiselijk geweld op straat te staan, nu de traditionele opvanghuizen overvol zijn. Ook hele gezinnen raken vaak dakloos, onder meer door torenhoge schulden.

* Studenten scanderen 'Iraanse Republiek!'
De Iraanse studenten demonstreren. Maar er is vooralsnog nauwelijks een gestructureerde organisatie en evenmin een charismatische leider.

* Junta en monarchie spoken nog rond in Griekenland
Twee spoken uit het verleden blijven de Grieken bezighouden, de junta en het koningschap. Dat bleek uit de ruime publiciteit rond de begrafenis van oud-dictator Papadopoulos en het huwelijk van een nakomelinge van ex-koning Constantijn.

* Almere temt Weebers Wilde Wonen tot Gewild Wonen
Toen architect Carel Weeber twee jaar geleden in deze krant een pleidooi hield voor het Wilde Wonen, leek het idee om bewoners zelf hun eigen huis te laten bepalen weinig kans te hebben. Velen zagen zijn betoog om de rol van de overheid bij de woningbouw te beperken als geschreeuw van een beroepsquerulant. Weebers voorstel om kavels te verkopen waarop de eigenaren vervolgens zelf hun huis konden samenstellen uit catalogusonderdelen, werd algemeen als onrealistisch en vooral ongewenst beschouwd.

*
De Draad - dagelijkse column
Frackers: "Als we op geld uit waren, hadden we porno of e-commerce verkozen."
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Scoot - Noodweer

Krekel
Krekel
Hoe hoog zijn
de prijzen?
Huizenhoog

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

* Woning nu vaak 'onbetaalbaar'
Koopwoningen in de regio's Amsterdam en Utrecht worden voor starters op de woningmarkt en voor alleenverdieners "onbetaalbaar". Alleen tweeverdieners kunnen daar nog kopen. Dit concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanmorgen in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de woningmarkt.

* Krediet fundament onder huizenmarkt
De prijsexplosie op de woningmarkt duurde het afgelopen halfjaar voort, en wordt ruim gefinancierd met geleend geld. Dat maakt de economie extra gevoelig voor een afvlak- king van de huizenprijzen, laat staan een daling.

* Advocatenkantoor Loeff valt uit elkaar na 'fusie'
Loeff Claeys Verbeke, het op een na grootste advocatenkantoor van Nederland, valt uit elkaar. Ongeveer een derde van de partners van het kantoor stapt over naar het Engelse Allen & Overy, een derde wil als een soort 'Loeff Nederland' bij elkaar blijven en een derde moet op zoek naar onderdak. Dat hebben bronnen rond Loeff bevestigd.

* Liberalisering kabel mogelijk een stap terug
Het kabinet overweegt de liberalisering van de kabelsector voor een deel terug te draaien. Daarmee moet voorkomen worden dat kabelexploitanten misbruik maken van hun machtspositie en eigen tv-kanalen bevoordelen ten opzichte van andere aanbieders.

* Steffi Graf stopt op hoogste niveau
Tennisster Steffi Graf heeft gisteren officieel haar afscheid van het profcircuit aangekondigd. De 30-jarige Duitse speelster meldde tijdens een persconferentie in New York dat ze aan het eind van het seizoen stopt met tennissen op het hoogste niveau.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Twee gezichten
Het einde van het parlementaire jaar ging gepaard met veel beschouwingen over de tekortkomingen van Paars II. Geen visie, was een telkens weerkerend thema in de bespiegelingen. Het heet typerend dat het tweede kabinet-Kok in tegenstelling tot het eerste ("werk, werk, werk") nog maar steeds geen aansprekend motto heeft kunnen bedenken. De premier reageert nogal korzelig op dat verwijt, dat hem overduidelijk niet lekker zit, maar die nieuwe slogan is er nog steeds niet.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.