U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NVM

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Woning nu vaak 'onbetaalbaar'

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 13 JULI Koopwoningen in de regio's Amsterdam en Utrecht worden voor starters op de woningmarkt en voor alleenverdieners "onbetaalbaar". Alleen tweeverdieners kunnen daar nog kopen. Dit concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanmorgen in zijn halfjaarlijkse onderzoek naar de woningmarkt.

Huizenprijs in Utrecht stijgt het snelst

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in Nederlands in de eerste helft van dit jaar op jaarbasis met 14,1 procent is gestegen tot 329.000 gulden. Met name hoekwoningen zijn erg in trek. De tijd dat een huis gemiddeld te koop staat is teruggelopen van 43 naar 35 dagen.

Volgens de NVM is het samengestelde effect van werkgelegenheidsontwikkeling, een positief consumentenvertrouwen, de lage hypotheekrente en een schaarste op de woningmarkt verantwoordelijk voor de prijsexplosie. NVM betreurt dat de oplevering van nieuwe woningen op de zogenoemde VINEX-locaties verder is vertraagd.

De prijsstijging is onevenredig verdeeld over Nederland. Met name in Groningen en Friesland, waar de prijzen het laagst zijn, had geen prijsstijging plaats. Ook in Limburg stabiliseerde de huizenmarkt. In gebieden die toch al duur zijn stegen de prijzen extra snel, met meer dan twintig procent. Het gaat hier met name om de regio's Amsterdam, Utrecht, 't Gooi en het gebied rond Doorn.

Dat met name centraal gelegen gebieden zo snel in prijs stijgen, heeft volgens de NVM verscheidende oorzaken. Allereerst bezorgt de prijsstijging in het verleden de eigenaars van woningen in die gebieden al een financieel opstapje doordat zij hun huis met winst verkopen. Daarbij neemt de werkgelegenheid er sterk toe. Bovendien kiezen tweeverdieners een locatie die centraal ligt, tussen de locaties van de twee banen in. Ook andere gebieden die zo'n centrale functie hebben, zoals Noord-Holland, delen van Gelderland en Overijssel en Noord-Oost- Brabant, stijgen bovengemiddeld in prijs.

De NVM signaleert dat landelijk gezien huizen nog steeds betaalbaar zijn, als wordt gekeken naar de inkomensontwikkeling en de rentelasten. De recent gestegen rente op de hypotheekmarkt, met 0,6 procent tot 0,7 procent voor langlopende hypotheken, is van bescheiden invloed op de woningmarkt. Pas als de rente met 1 tot 1,5 procent stijgt, worden pas effecten zichtbaar.

NRC Webpagina's
13 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)