U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Koninklijke Marechausse

Politie Amsterdam

Gemeente Heerlen


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Smokkel asielzoekers via Heerlen

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM/HEERLEN, 13 JULI. Het asielzoekerscentrum in Heerlen heeft jarenlang gefunctioneerd als hoofdkwartier voor grootschalige mensensmokkel. Dat hebben de politie van Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee geconstateerd in een onderzoek naar een crimineel netwerk.

De afgelopen maanden zijn 44 verdachten aangehouden, van wie er nog zeventien vastzitten. De verdachten zijn afkomstig uit Iran, Irak en het voormalige Oostblok. Volgens de politie onderhielden zij een smokkelroute van Italië naar Scandinavië. Het asielzoekerscentrum in Heerlen, waar 640 mensen verblijven, was het belangrijkste tussenstation. De smokkelroute werd gerund door verdachten die in Heerlen verbleven.

"In het asielzoekerscentrum is geen enkele controle op wie er verblijft. Het was de mooiste plek om de smokkelwaar op te bergen", zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris J. van Riessen. Directeur E. van Buul van het AZC in Heerlen erkent dat de controle niet waterdicht is. "Wij kunnen niet iedere nacht op de kamers kijken wie er verblijft." Bezoekers moeten zich wel melden bij de receptie, maar er lopen volgens hem erg veel mensen in en uit. Volgens Van Buul is aan de situatie niet veel te veranderen. "Het AZC moet geen gevangenis worden".

De gesmokkelde mensen waren Turkse Koerden, Irakezen, Iraniërs en Afghanen. Zij kwamen via Turkije en Griekenland in het Italiaanse Ventimillia. Vandaar gingen ze per trein naar Nice in Frankrijk. Daar werden in ze in auto's geladen en naar Heerlen gereden. De politie weet van twee gevallen waarbij personen in de kofferbak werden vervoerd omdat ze de smokkelaars tot last waren. Voor het traject Italië- Heerlen moesten de vreemdelingen 1.000 dollar betalen, voor het verdere vervoer naar Scandinavië nog eens 800 dollar. Soms werden vreemdelingen in Frankrijk, België of Nederland gedropt of naar Groot-Brittannië vervoerd. Een Afghaans gezin betaalde voor ondersteuning van een reis naar Groot-Brittannië 28.000 dollar.

Twee weken geleden volgde de politie in samenwerking met Franse, Belgische en Duitse collega's een aantal transporten. Tijdens de laatste week van het onderzoek werden 75 vreemdelingen vervoerd. Aangezien het netwerk jarenlang actief is geweest, moeten er volgens de politie honderden mensen zijn gesmokkeld.

De politie van Amsterdam begon het onderzoek in februari nadat er informatie was binnengekomen dat een 35-jarige in Amsterdam wonende Irakees met twee andere personen handelde in gestolen en valse identiteitspapieren. De Irakees werkte samen met de verdachten in het asielzoekerscentrum. De politie kwam via hem ook bij een crimineel netwerk waar een 27-jarige Moldaviër aan het hoofd stond. Deze organisatie stelde vrouwen uit Oost-Europa met valse papieren te werk op de Wallen. De politie hield twaalf prostituees aan. Zij weigeren tot nu toe aangifte tegen de verdachten te doen.

W. de Bruin van het landelijk parket van het openbaar ministerie in Rotterdam verklaarde tegenover het ANP dat mensensmokkelaars jaarlijks ongeveer 20.000 mensen illegaal Nederland binnen brengen. Dat is tweederde deel van het totaal aantal asielzoekers.

NRC Webpagina's
13 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)