Donderdag 27 mei 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Economie voor jou over rookdoden.
bolletje NIPO-enquête onder VVD-kiezers: VVD is tot op het bot verdeeld
bolletje Zonsverduistering in Profiel.
bolletje George Bush doesn't suck in E-mail uit New York.
bolletje Discussie: Moet het kabinet worden gelijmd?
Eindexamen 1999

Last van examenstress? Mail ons je woede en frustratie.

bolletje Bij het nieuws:
Dossier Kabinetscrisis.
Dossier Bijlmerenquête.
Dossier Kosovo.

( a d v e r t e n t i e s )
Generale Bank - 10% couponrente...
Libertel - Hallo...

Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Laatste Avondmaal
Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci na de onlangs voltooide restauratie. Al kort na de voltooiing in 1479 van deze muurschildering in de Santa Maria delle Grazie-kerk in Milaan begonnen de problemen, doordat Leonardo met materialen had geëxperimenteerd. Hij gebruikte niet de fresco-techniek, maar olieverf en tempera. Hierdoor kon het werk niet 'ademen' en moest het iedere vijftig jaar worden gerestaureerd.
De laatste, omstreden restauratie nam twintig jaar in beslag. Restauratrice Brambilla Barcillon heeft alle lagen van de vroegere restauraties verwijderd. Er verschenen nieuwe, onbekende details, maar op verschillende plekken bleef niets over. De kale plekken vulde ze op met waterverf. Volgens critici heeft Barcillon veel te veel toevoegingen weggehaald. Morgen is Het Laatste Avondmaal weer voor het publiek te zien.

* VVD wil rol van senaat bespreken
De VVD wil met de PvdA en D66 nadere afspraken maken over de wijze van verkiezing en de positie van de Eerste Kamer. VVD-fractieleider Dijkstal stelt het functioneren van de Eerste Kamer vandaag aan de orde bij informateur Tjeenk Willink, zo melden bronnen in de VVD-fractie.

* Spanning blijft over het Binnenhof golven
Na de 'Nacht van Wiegel' in de senaat verplaatst de aandacht van de politiek zich nu weer naar de afhandeling van het rapport van de Bijlmercommissie. Paars ingeklemd door problemen aan weerszijden van het Binnenhof.

* 'VN-tribunaal klaagt president Milosevic aan'
Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft, volgens bronnen bij het tribunaal, de Joegoslavische president Slobodan Milosevic in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden.

* Referendum was nooit kroonjuweel
Het referendum wordt door D66 gezien als een kroonjuweel. Maar heeft D66 het referendum vanaf het begin zo behandeld? Oprichter Van Mierlo stemde in 1974 nog tegen zo'n volksraadpleging.

* De Oost-Kaap: ossenbloed voor het ANC
Op 2 juni hebben in Zuid-Afrika voor de tweede keer in de geschiedenis algemene vrije verkiezingen plaats. Een impressie uit de Oost-Kaap, een van 's lands armste provincies, maar ook het zelfbewuste zwarte hart van Zuid-Afrika.

*
De Draad - dagelijkse column
Er is een Servië dat verdomd goede en spannende kranten kan maken..
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
QuickNet - Waarom wachten...
In 5 minuten online....

Krekel
Krekel
Ik Ben Telfort!
Ik Ben Libertel!
Ik Ben Dutchtone!
Ik Ben in gesprek!

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

 

* Palestijnen weten dat Barak geen duif is
De Palestijnen zijn opgelucht dat ze van de Israelische premier Netanyahu af zijn. Maar zij vrezen dat onderhandelen met diens gekozen opvolger, Ehud Barak, ook geen onverdeelde vreugde wordt.

* Modehuis Gucci wint rechtszaak
Het modehuis Gucci, een Amsterdams beursfonds, heeft zich met succes verdedigd tegen een overname door de Franse concurrent LVMH. Wel is Gucci schuldig aan "wanbeleid" in deze 'handtassenoorlog'. Dat bleek vanochtend bij de uitspraak van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Hof.

* Falende Krajicek ervaart het gravel als glad ijs
De thermometer op baan 1 van tennispark Roland Garros wees 26 graden aan, maar Richard Krajicek had het gevoel alsof hij over ijs liep. Zelden had de nummer 5 van de plaatsingslijst zich op gravel zo instabiel gevoeld als tegen Vince Spadea uit Florida. De Amerikaan won met 6-1, 6-2 en 6-4.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Euro en Wellink
President Wellink van De Nederlandsche Bank waarschuwt voor de oplopende inflatie in Nederland. Nu is zo'n waarschuwing van de centrale bank altijd op zijn plaats, zeker omdat Welllink kritiek levert op de grootste prijsopdrijver in Nederland, de overheid. Maar anderzijds is een inflatie van twee procent zo'n beetje de bovengrens van wat centrale bankiers 'prijsstabiliteit' plegen te noemen. Het is dus nog niet alarmerend.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.