U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Drinkend denken
Het praatjesprogramma Barend en Van Dorp heeft bereikt wat veel concurrenten nastreven: een nachtelijk kroegsfeertje. Veel mannen. De tafel staat vol glazen, mensen drinken, roken, lachen, veranderen onverwacht van onderwerp. Maar er blijft lijn in en soms worden er serieuze vragen gesteld. In zo'n kroeg hoort een figuur die het hoogste woord voert maar niet weet waar hij het over heeft, moet de producent hebben gedacht. Dat is de ex-voetballer Jan Mulder, vaak opgevoerd als de deskundige.


T V   V O O R A F :


Als het maar leuk is
Op de kop af 24 minuten duurt de eerste les nieuw Grieks van Teleac NOT. Hierna volgen nog twee lessen, en dat is het dan.


F I L M   V O O R A F :


Een nobele speurneus
Die witte regenjas met blitse ronde kraag, de glimmende schoenen en starende ogen. Sidney Poitier is een verbazingwekkende verschijning als inspecteur Virgil Tibbs in They Call Me MISTER Tibbs! (1970). Terwijl de opwindende muziek van Quincy Jones in je oren suist, werpt Poitier een ietwat vermoeide blik op zijn tegenspelers, waar hij zich duidelijk superieur aan voelt.


T V   V O O R A F :


Een irritante outlaw over Amerika
Immer boos en nog altijd geestig. De Amerikaanse schrijver Norman Mailer is inmiddels 75 en publiceert nog steeds - vorig jaar het vuistdikke The Time of Our Time. Maar milder is hij met de jaren niet geworden. 'De Muhammed Ali van de literatuur', zo wordt hij op de omslag van een van zijn 32 boeken kernachtig aangeprezen. Inderdaad is de linkse rakker Mailer een scherp criticus van zijn eigen land en zijn boeken zijn eerder literair geboetseerde uitingen van rauwe woede en engagement dan literatuur. Hij was en blijft een stokebrand, zoals wanneer hij praat over zijn boek met de onvergetelijke titel Advertisements for Myself: "Wat heeft het voor nut om schrijver te zijn als je niet een heleboel mensen kunt irriteren?"


F I L M   V O O R A F :


Dead Man Walking
"Een liefde zo sterk dat ze alle kwaad opslokt", verzucht de non Helen Prejean in Dead Man Walking (1995). Zijzelf vertegenwoordigt het goede. Het kwaad krijgt gestalte in de moordenaar en verkrachter Matthew Poncelet. Met zijn vriend misbruikte en doodde hij een vrijend stelletje. Hij werd ter dood veroordeeld en in de Death Row van de Louisana State Prison wacht hij op executie. De enige die zijn terechtstelling kan voorkomen en omzetten in levenslang, of misschien zelfs gratie, is de katholieke Helen.


NRC Webpagina's
12 MEI 1999


Videoclip

Webwereld


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)