U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Panorama berispt
Weekblad Panorama had een reportage over voetbalvandalen bij stadion De Kuip in Rotterdam niet moeten publiceren. Aldus oordeelt de Raad voor de Journalistiek naar aanleiding van een klacht van het College van procureurs-generaal.

TV-haai Rupert Murdoch opent de jacht op Duitse televisiemarkt
Opschudding op de Duitse televisiemarkt: de mediamagnaat Rupert Murdoch heeft de rechten voor de Champions League weggekaapt van concurrent Bertelsmann. 'Een tv-haai overvalt Duitsland'.

NOB kampt met dalende winst
Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB), het facilitair bedrijf voor televisieproducenten en de publieke en commerciële omroep, heeft zijn winst in 1998 zien slinken tot 17 miljoen gulden, een daling van 43 procent. De omzet steeg met 8 procent tot 532 miljoen.

'NOB is geen stoffig staatsbedrijf meer'
Het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf heeft zijn winst voor het tweede jaar zien dalen. Met de verkoop in het verschiet, gaat weer de bezem door het bedrijf om de winst op peil te brengen. Vijf vragen aan Ad Huijsmans, sinds negen maanden NOB-directeur.

Haperende hossers
Reefer Madness heet de film, en hij duurt iets meer dan een uur. Sommige filmhandboeken kennen dit uit 1936 daterende werk als Tell Your Children. De regisseur is Louis Gasnier, een Fransman die na enkele films met Max Linder de grote plas overstak om zijn geluk in Amerika te beproeven en daar veel succes oogstte met eenakters als Exploits of Elaine.

TheStreet.com
De internetonderneming TheStreet.com heeft gisteren een spectaculair debuut gemaakt op de New Yorkse beursvloer. Het aandeel steeg met 216 procent tot 60 dollar (123 gulden). TheStreet.com, een website met financiëel nieuws, behaalde vorig jaar een omzet van slechts 4,6 miljoen dollar. Beleggers geloven evenwel in een grote toekomst, zeker omdat News Corp, de onderneming van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch, geld wil steken in de website.

PinkRoccade
ABN Amro Rothschild gaat de beursgang van automatiseerder PinkRoccade begeleiden. Dat meldt PinkRoccade bij de publicatie van de jaarcijfers. Het bedrijf boekte in 1998 een nettowinst van 44,8 miljoen gulden, 27 procent meer dan in 1997. De omzet klom met 17 procent tot 941 miljoen. PinkRoccade moet in de zomer een notering aan de effectenbeurs krijgen.

Telecom
Microsoft heeft zijn oog laten vallen op een belang in de Britse kabelactiviteiten van het Britse telecomconcern Cable and Wireless. Volgens The Wall Street Journal zou Microsoft 4 miljard dollar overhebben voor een belang van 30 procent. Eerder deze maand kocht de softwarefabrikant voor 5 miljard dollar ongeveer 3 procent van de AT&T- aandelen. Microsoft deed dit nadat AT&T voor 58 miljard dollar eigenaar was geworden van het Amerikaanse kabelbedrijf MediaOne. Cable and Wireless heeft in zijn op 31 maart afgesloten boekjaar een winst voor belastingen behaald van 1,82 miljard pond

SAP biedt via internet software aan
De Duitse software-ontwikkelaar SAP, concurrent van Baan, gaat zijn zakelijke software aanbieden via internet. Zakelijke klanten kunnen de software ophalen via afgeschermde telefoonlijnen van het Amerikaanse telecomconcern Qwest, partner van KPN. SAP en Qwest hebben voor dit doel een joint venture opgericht. Ook het Amerikaanse Hewlett-Packard doet hieraan mee. Alleen gebruikers van het Qwest-telecomnetwerk kunnen over de SAP-softwareproducten beschikken. (DPA)

Lego boekt verlies
De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft vorig jaar een verlies geleden van 194 miljoen kroon (57,4 miljoen gulden) tegen een winst van 470 miljoen kroon het jaar tevoren. Het is het eerste verlies sinds de oprichting van het familiebedrijf in de jaren '30. Het verlies, dat conform de verwachting was, is toe te schrijven aan groeiende concurrentie van elektronisch speelgoed en aan de economische crises in Rusland en Azië. De omzet steeg met 0,8 procent naar 7,7 miljard kroon. (AP)

Forse winsttoename Telecom Italia
Telecom Italia heeft de nettowinst vorig jaar zien stijgen met 46,8 procent tot 3,83 biljoen lire (4,37 miljard gulden). De omzet van het Italiaanse telecomconcern groeide met 6,2 procent tot 45,5 biljoen lire. Telecom Italia heeft een fusieakkoord gesloten met Deutsche Telekom, maar er loopt ook een overnamebod op het concern van Olivetti. (AP)

'Geen catastrofe bij eeuwwisseling'
Nederland zal tijdens de eeuwwisseling niet getroffen worden door een catastrofe als gevolg van falende computers. Wel zullen er verspreid over het land duizenden kleine verstoringen zijn. Dit zei J. Timmer, voorzitter van het millenniumplatform, gisteren op een bijeenkomst van de VEMW, een club van grootverbruikers van energie. Het platform verspreidt over een paar weken 7,2 miljoen kranten waarin de stand van zaken wordt uitgelegd. Volgens de oud-Philips-topman moet het bedrijfsleven nog veel doen. "Daar kan een serie van kleine problemen opduiken, die dagen of misschien wel weken kunnen voortduren." Timmer prees de energiesector voor de millenniuminspanningen. "Als u niets gedaan had, zou iedereen zich achter de energiesector verschuilen. Dan zou men zeggen; er is toch geen stroom dus waarom zouden wij dan wat doen?" (ANP)


Vier Britten zitten sinds gistermorgen op een onbekende locatie in Londen opgesloten, zonder kleren, eten of enig amusement. Met slechts een creditcard en een computer met Internetaansluiting moeten zij vijf dagen zien te overleven. Hoe weten ze eten bij elkaar te halen, hoe communiceren ze met vrienden? Het gedrag van de vier wordt ondertussen bestudeerd door een onderzoekster van de Universiteit van Hertfortshire, die volgend jaar het experiment wil herhalen om te kijken hoe internetgebruik verandert. (www.msn.co.uk)

NRC Webpagina's
12 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)