Vrijdag 26 maart 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historische overzicht van het conflict.
bolletje Profiel over privacy.
bolletje De verbeelding en de macht of: Pulp Friction.
bolletje In dossier Crisis Europese Commissie: EU-leiders blij met snelle keus Prodi.
bolletje Een filter tegen haat in E-mail uit New York.
bolletje Discussie: moeten er speciale subsidies komen om jongeren en minderheden te stimuleren naar het theater te gaan?
bolletje De rechtszaak tegen Bouterse van start. Zie Dossier Suriname.
bolletjeIn Bureau Moskou: Mannen met baarden zijn niet te vertrouwen.

( a d v e r t e n t i e s )

Betoging in Skopje
Demonstranten verbranden in de Macedonische hoofdstad Skopje een Amerikaanse vlag tijdens heftige rellen naar aanleiding van de bombardementen van de NAVO op Joegoslavië.
(Foto Reuters)

* Eurotop akkoord over financiën EU
De leiders van de Europese Unie hebben vanochtend vroeg na achttien uur vergaderen een akkoord bereikt over de toekomstige financiering van de gemeenschap. Nederland heeft volgens minister Zalm (Financiën) de beoogde besparing van 1,3 miljard gulden in 2002 op zijn betalingen aan 'Brussel' gehaald.

* Nieuwe actie NAVO tegen Joegoslavië
De NAVO heeft gisteravond opnieuw met kruisraketten en bombardementsvluchten een groot aantal doelen in alle delen van Joegoslavië bestookt. Belgrado verbrak gisteren de betrekkingen met vier NAVO-landen en stelde een oorlogsbelasting in.
bolletje Zie ook:
Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historische overzicht van het conflict.

* De Montenegrijnen zijn teleurgesteld en in de war
De Montenegrijnen snappen er niets meer van: hun republiek is pro- Westers, maar wordt toch door de NAVO gebombardeerd. De steun voor het pro-Westerse beleid van president Milo Djukanovic kalft snel af.

* 'Hé, denk je dan, kennelijk werkt het'
Het Nederlandse detachement op de luchtmachtbasis Amendola vierde ingetogen een van de eerste NAVO-voltreffers in de actie tegen Joegoslavië.

* 'Die piloten weten niet eens waar Kosovo ligt'
Serviërs in Nederland wachten machteloos af wat er van hun land overblijft na de bombardementen door de NAVO. ,,Europa wil één worden, maar Joegoslavië moet in stukjes worden gehakt.''

* De oorlog op Internet
Het vliegveldje van Sombor mag door de NAVO deerlijk gehavend zijn - dat heeft de bakkers van deze Noord-Servische stad er niet van weerhouden om de bevolking naar behoren van brood te voorzien.

* Nieuwe regels van UNESCO
UNESCO komt met nieuwe regels voor de bescherming van cultureel erfgoed in tijden van oorlog. Daar bestaat wel een verdrag over dat uit 1954 dateert, maar dat voldoet niet. Een conferentie in Den Haag heeft nu een aanvullend protocol opgesteld. Dit voorziet in een nieuwe lijst van beschermde voorwerpen. Het wordt een exclusieve lijst: de Taj Mahal, Stonehenge, en wellicht ook de Sint Janskathedraal in Den Bosch.

* Toename geweldsmisdrijven het grootst in kleine steden
De toename van geweld is geen specifiek grotestadsprobleem. Het totale aantal geregistreerde geweldsmisdrijven in de vier grote steden daalde de afgelopen vier jaar, terwijl de kleine en middelgrote gemeenten een stijging lieten zien van 25 procent. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert. Landelijk steeg het aantal geweldsmisdrijven tussen 1994 en 1997 met 12 procent. Gemeten werd het aantal delicten per 100.000 inwoners van 12 tot 80 jaar. De stijging wordt met name veroorzaakt door gemeenten met minder dan 100. 000 inwoners. In de vier grote steden daalde het aantal geweldsdelicten volgens het CBS juist ,,opvallend'', met 12 procent.

*
De Draad - dagelijkse column
Zelfprijzend vermogen van webwereld evenaart dat van reclamebranche
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Webwereld
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Postbank
Syntegra - Vrijheid in arbeidsvoorwaarden
ING - Kredietaanvraag on-line

Krekel
Krekel
Jeltsin: 'Ik laat 't
er niet bij zitten -
en nu moet ik
weer gaan liggen'

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. L.J. Keijser,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Vertraging van overname UNA dreigt
De overname van het Utrechtse stroombedrijf UNA door het Amerikaanse Reliant dreigt grote vertraging op te lopen. De drie coalitiepartners in de Tweede Kamer (VVD, PvdA en D66) willen voorwaarden stellen aan dit soort overnames.

* Dromen van damschijven met viltjes
Het Nederlandse kampioenschap dammen in Huissen moet het vanaf komende zondag wederom stellen zonder Ton Sijbrands. De voormalige wereldkampioen speelt alleen nog in de clubcompetitie. 'De geringste onvolkomenheid kan mij uit balans brengen.'


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Rondpompen in Berlijn
Op het eerste gezicht lijken er met het vannacht gesloten akkoord, dankzij het systeem van het rondpompen van de beschikbare euro's, alleen maar winnaars. Met name het Nederlandse team kan met opgeheven hoofd in Den Haag verschijnen.
C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* De verbeelding en de macht
Na tien jaar literaire critici als gast te hebben ontvangen, nodigde de Rijksuniversiteit Groningen voor het eerst een filmcriticus uit om zijn ideeën te delen met studenten en andere toehoorders. Ik ben zeer erkentelijk voor de eer van die uitnodiging, in het bijzonder aan Annie van den Oever, Frans Westra en de andere leden van de begeleidingscommissie.

* Toneelstuk over Simon Carmiggelt
Simon Carmiggelt wordt op het toneel weer tot leven gebracht - langzaam pratend, in een kroeg, met zijn broer.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS: Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.