U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo conflict. Met nieuwsartikelen, achtergronden, portretten van de betrokken partijen en een historische overzicht van het conflict.


'Die piloten weten niet eens waar Kosovo ligt'


Serviërs in Nederland wachten machteloos af wat er van hun land overblijft na de bombardementen door de NAVO. ,,Europa wil één worden, maar Joegoslavië moet in stukjes worden gehakt.''

Door onze redacteur YASHA LANGE

AMSTERDAM, 26 MAART. Vroeger heetten ze 'Joegoslavische Verenigingen'. Ze zaten door heel Nederland en boden een ontmoetingsplaats voor Joegoslaven die hier werkten. Toen kwam de burgeroorlog. De Nederlandse clubs vielen uiteen zoals het land. Nu zijn er Kroatische, Bosnische en Servische verenigingen.

De Vereniging van Joegoslaven in Amsterdam heeft haar naam behouden, maar in het 'clubgebouw' komen alleen Serviërs. Een lokaal van de oude jeugdgevangenis aan het IJ. De mannen kijken naar de Servische staatszender RTS. Bruine formica tafels, bruine plastic kuipstoeltjes, een grote bruine bar en een versleten bruin tapijt. Er hangen slingers en ballonnen, overblijfselen van een verjaardag. Aan de muur een tekening met het Servische wapen en de tekst Kosovo je Serbija - Medamo Kosovo. Kosovo is Servisch - Geef Kosovo niet weg.

Sasha Kascelan, voorzitter van de Amsterdamse club, hamert op de geschiedenis. Kosovo is de bakermat van Servië, er is gevochten tegen de Turken. ,,De Nederlandse regering zou beter moeten weten. Wij kunnen Kosovo niet afstaan. Servië zonder Kosovo is onmogelijk.'' Hij is teleurgesteld. Ondanks alles had hij niet verwacht dat de NAVO echt zou gaan bombarderen. Nu is hij boos, woedend. Op de Verenigde Staten en op Clinton. ,,Ene mijnheer Clinton, die zelf nooit in het leger heeft gezeten, stuurt nu bommenwerpers met piloten die niet eens weten waar Kosovo ligt.''

Een oudere man met veel grijs haar en enorme handen vult aan: ,,Hoe zou u zich voelen als iemand uw land zou aanvallen. Nou? Nou? Daarmee heb ik toch alles gezegd? Het is slecht, heel slecht, deze agressie tegen ons land.'' Hij woont 28 jaar in Nederland, werkte 22 jaar in de scheepsbouw. Dat Nederlandse vliegtuigen deelnemen aan de NAVO- aanvallen vindt hij ,,niet eerlijk''. Hij is ook bang. ,,Iedereen is bang. Voor familie, voor vrienden. Zou u niet bang zijn?'' Er wonen naar schatting 16.000 Serviërs in Nederland. Verreweg de meesten kwamen hier ruim twintig jaar geleden om te werken bij Joegoslavische bedrijven, op scheepswerven in Amsterdam, bij de Shell-raffinaderijen in Rotterdam, in de haven of in de metaalindustrie. ,,Zij hebben vooral contact met de eigen gemeenschap'', zegt Kascelan. ,,Het is een hechte gemeenschap'', volgens Rade Rakocevic. Hij is de voorzitter van de Bond van Joegoslavische Verenigingen in Nederland, een soort koepelorganisatie. Er zijn 22 clubs door het land. In de grote steden, maar ook in Katwijk aan Zee, Etten Leur, Hengelo, Alphen aan den Rijn of Zeist. Een paar keer per jaar worden landelijke bijeenkomsten georganiseerd waar zo'n duizend mensen op afkomen.

NRC Webpagina's
26 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Primafoon - Volop voorjaarsvoordeel

QuickNet - Why wait ...

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)