U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken

Terroristische aanslagen van de PKK

Turkse pers: dagelijks nieuws

Koerdisch informatienetwerk



PKK: 'gevaarlijkste groep' in Duitsland


Haar straffe organisatie maakt de PKK tot gevaarlijkste extremistische bedreiging in Duitsland. Er is een gewapende harde kern van zo'n 6.000 man.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 18 FEBR. ,,Geen terroristische organisatie werkt zo conspiratief als de Koerdische PKK. Tegen een dermate gevaarlijke en gewelddadige groepering is de rechtsstaat niet honderd procent te beschermen'', zei de Berlijnse senator voor Binnenlandse Zaken, Eckart Werthebach (CDU), gisteravond in een toelichting over de bestorming van het Israelische consulaat door een grote groep PKK-aanhangers in Berlijn.

Met name de straffe organisatie en de autoritaire leiding maken de marxistisch-leninistische Koerdische Arbeiderspartij PKK tot de ,,gevaarlijkste, extremistische bedreiging'' in de Bondsrepubliek, meent de Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst (Verfassungsschutz). Volgens de veiligheidsdienst bestaat er geen twijfel over dat de PKK-acties die momenteel in heel Europa worden uitgevoerd door de 'Europese centrales' in Keulen, Londen en Brussel worden gestuurd.

De communicatie tussen de verschillende afdelingen van de PKK in Duitsland heeft plaats via Internet en mobiele telefoons. Door middel van een telefonische 'alarmketting' houden aanhangers van de PKK elkaar op de hoogte. De organisatie is immers na een serie bom- en brandaanslagen in 1993 in de Bondsrepubliek verboden. De PKK beschikt volgens medewerkers van de Verfassungsschutz over de ,,modernste elektronica, over wapens en over heel veel geld''.

Van de 500.000 Koerden die in Duitsland leven, worden 11.000 tot aanhangers van de PKK gerekend. De organisatie heeft echter een harde, gewapende militante kern van 6.000 man. De PKK is in Duitsland ingedeeld in dertig gebieden; de grote steden beschikken over een eigen 'commandocentrale'. De leiders van de diverse regio's reizen langs de belangrijkste posten - van Hamburg en Hannover tot Baden- Württemberg - vaak met een valse pas. Ze houden contact met lokale organisaties, die vaak onder de noemer van 'culturele verenigingen' in het telefoonboek staan.

Met interne terreur en afpersing worden Koerden die net in Duitsland zijn gearriveerd en niets met de organisatie te maken willen hebben, onder druk gezet om wekelijks of maandelijks een bepaalde geldsom aan de PKK af te dragen. Vaak gaat het om cafébazen en winkeliers die gechanteerd worden. Zodra deze de politie willen inlichten, worden familieleden bedreigd.

,,Plotseling staat een groepje mannen voor je deur, die je onder druk zetten'', bekende een Koerdische taxichauffeur onlangs, die niet met zijn naam in de krant durft. ,,Ze houden je voor ogen dat 'thuis' een burgeroorlog heerst, die mensen duur met hun leven moeten betalen. Toen vroegen ze me maandelijks een bepaald bedrag van mijn taxiritten af te staan.''

De meesten gaan volgens de taxichauffeur uit angst op de afpersing in. Zelf voelde hij er niets voor. Uit vrees voor represailles leeft hij nu ondergedoken bij verschillende vrienden. Natuurlijk is hij bang, maar met de PKK wil hij niets te maken hebben. Volgens een rapport van de Duitse veiligheidsdienst heeft de PKK met behulp van een dergelijke chantagepolitiek alleen al in 1997 zo'n 20 miljoen mark aan gelden opgehaald. Daarnaast zijn PKK-aanhangers actief in de heroïnehandel in Europa. Een belangrijk propaganda-instrument van de PKK is de televisiezender MED-tv, die vooral over de strijd in Koerdistan informeert, over bijeenkomsten van de partij en toespraken van PKK- leider Öcalan uitzendt. Via de satelliet Eutelsat bereikt MED-tv in heel Europa kijkers.


Zie ook:
Bezetting missies grotendeels voorbij (17 februari 1999)

Koerdenleider Öcalan zag er geen gat meer in (17 februari 1999)

'Turken zijn onze moffen' (17 februari 1999)

'Koerden zijn broeders' (17 februari 1999)

Duitsland vreest golf van PKK-geweld (17 februari 1999)

Mediashow advocaat strandt in transitruimte (17 februari 1999)

Koerdenleider werd gepakt door loslippigheid (17 februari 1999)

PKK-leider Öcalan zit vast in Turkije (16 februari 1999)

PKK meer en meer politieke organisatie (16 februari 1999)

Koerdisch wespennest (16 februari 1999)

Aankomst PKK-leider Öcalan voorkomen (1 februari 1999)

Tijdbom Öcalan (21 november 1998)

Uitlevering (26 november 1998)

Arbil als inzet (2 september 1998)

'Öcalan voor Europees gerechtshof' (2 september 1998)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999


( a d v e r t e n t i e )

Nu aandelen UPC


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)