U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Mobiele telefoon nieuw wapen van activisten
Met de opmars van de GSM heeft de politie haar monopolie op snelle communicatie verloren. Ook Koerdische activisten maakten deze week zeer veel gebruik van hun mobiele telefoon. Afluisteren is wettelijk verboden.

'Gemeenten te slap met privacy'
De beveiliging van persoonsgegevens in gemeentelijke basisadministraties (GBA) schiet tekort. Dat concludeert de Registratiekamer, die toeziet op de Wet op de persoonsregistratie.

Markten sceptisch over high-tech fondsen
Financiële markten in de VS kijken met argusogen naar de technologiefondsen. Tegenvallende cijfers van computerbedrijven Dell en Hewlett-Packard deze week hadden dan ook meteen hun weerslag op het marktsentiment.

Etherplan brengt onrust bij commerciële radio
Een herindeling van het commerciële radiolandschap ligt in het verschiet. Tien frequentiepakketten gaan in de verkoop, waarvan de helft aan de hoogste bieder. Sky en 538 vrezen het ergste.

Drukorder FD naar De Telegraaf
Holdingmaatschappij De Telegraaf gaat het Financieele Dagblad (FD) drukken en distribueren. De zakenkrant beëindigt zijn contract met PCM Uitgevers, dat nu de totale oplage van 50.000 exemplaren nog drukt en verspreidt.

Wachten op gelijk
In sommige kringen was het jarenlang bon ton om af te geven op de voormalige fractieleider van de KVP en latere minister van Buitenlandse Zaken, drs. W.K.N. Schmelzer. Voor aanhangers van het linkse gedachtengoed was hij de kwade genius achter de val, in 1966, van het kabinet-Cals.

Toestemming voor inkorten lezersbrief
Ingezonden brieven over 'gevoelige materie', zoals het Koningshuis, mag een dagblad niet drastisch inkorten en publiceren zonder de schrijver alsnog om toestemming te vragen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek over een klacht van dr. H. Verwey-Jonker tegen NRC Handelsblad. De raad meent dat er sprake was van een 'bijzonder forse inkorting met twee derden', in een brief waarin de schrijver een 'deels op persoonlijke ervaringen gebaseerde schets van het functioneren van koningin Wilhelmina' gaf. Het had onder deze omstandigheden op de weg van de redactie gelegen om na te gaan of de schrijver na inkorting nog wel publicatie wenste. De klacht dat de redactie hierdoor ook de strekking van het artikel veranderde, acht de Raad ongegrond. Ook vindt de Raad dat door inkorting niet de wezenlijke kern van de ingezonden brief is aangetast.

Inschrijving Endemol
De intekening op aandelen Endemol, die oprichters Joop van den Ende en John de Mol verkopen, is gistermiddag al, wegens de grote belangstelling een dag eerder gesloten. Er worden maximaal 2,2 miljoen stukken herplaatst. Van den Ende brengt 1,4 miljoen aandelen op de markt, die hem circa 32,50 euro (105 miljoen gulden) opleveren. Bestuursvoorzitter De Mol verkoopt, omdat hij ,, zijn belang niet te veel uit de pas wil laten lopen met dat van Van den Ende". De Mol zal ruim 50 miljoen gulden aan de herplaatsing overhouden.

Microsoft beschuldigt Netscape
Microsoft heeft gisteren ontkend dat het in 1995 getracht heeft om de Internetmarkt voor browsers onderling te verdelen met zijn grootste concurrent Netscape. Dit gebeurde tijdens een zitting van het proces waarin de Amerikaanse justitie de softwarereus beschuldigt van monopoliepraktijken. In een geschreven verklaring zei het hoofd van de technologie-divisie Daniel Rosen dat de aantijgingen ,,verzinsels zijn of de gevolgen van een fundamenteel misverstand". De beschuldigingen zijn eerder in het proces gemaakt door Netscape topman James Barksdale. De rechter heeft de twee getuigen van beide bedrijven om geschreven verklaringen gevraagd om daarmee het proces, dat al maanden duurt, sneller af te ronden. Rosen zal later deze week persoonlijk getuigen. (AP)

Alliantie Intel en Excite
Het Amerikaanse computerconcern Intel en de internetonderneming Excite gaan samenwerken. Pc-gebruikers met Intel's Pentium III-chip in de computer kunnen in de toekomst in drie dimensies (3-D) van de internet(zoek)pagina's van Excite genieten. Voor adverteerders wordt het daardoor mogelijk hun producten in visuele zin mooier aan te bieden. Excite wil de 3-D-ervaring op het internet voor eind maart actief maken. (ANP)

Baan krijgt opdracht voor Delta Airlines
Softwarebedrijf Baan heeft een nieuwe overeenkomst met Delta Airlines gesloten om de automatisering van het systeem voor klanteninformatie te verbeteren. Door de installatie van het programma Baan Front Office op 1.200 werkplekken bij Delta's wereldwijde verkoopteam wordt de gemiddelde tijd voor de analyse van de klantinformatie van vier uur per dag teruggebracht tot enkele minuten.


De lentegroene website van de provincie Drenthe opent met de mededeling dat 20 februari het Provinciehuis is geopend. Geïnteresseerden kunnen dan meedoen aan een quiz of politieke debatten in het kader van de aanstaande verkiezingen. Op de heldere site staan antwoorden op vragen (hoeveel statenleden heeft de provincie Drenthe?), uitleg over het provinciale beleid en bestuur en stukken 'ter inzage'.
(www.drenthe.nl)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)