U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken

Terroristische aanslagen van de PKK

Turkse pers: dagelijks nieuws

Koerdisch informatienetwerk


Bij acties Koerden in Berlijn drie doden

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 18 FEBR. Protestacties van militante Koerden tegen de arrestatie van hun leider Öcalan zijn gisteren in Duitsland geëscaleerd. De bestorming van het Israelische consulaat in Berlijn liep uit op een bloedbad waarbij 3 Koerden werden gedood, 16 Koerden en 27 agenten werden gewond.

[Drie Griekse ministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Theodoros Pangalos, zijn vanmorgen in verband met de zaak-Öcalan afgetreden. Er is in Griekenland grote commotie ontstaan over de onduidelijke Griekse rol in de affaire. De Turkse televisie toonde gisteren de hele dag videobeelden van Öcalan zelf, met geboeide handen in een vliegtuig dat hem naar Turkije bracht. In Turkije zijn gisteren honderden aanhangers opgepakt van de legale, pro-Koerdische HADEP-partij.] Hoofdcommissaris van politie Hagen Saberschinsky deelde gisteravond tijdens een persconferentie in Berlijn mee, dat in de hele stad in totaal 180 aanhangers van de PKK zijn gearresteerd; 45 van hen bij het Israelische consulaat. Ook in tal van andere steden zoals Hamburg, Stuttgart, Keulen en Munster stichtten militante PKK-aanhangers branden, gijzelden mensen en vernielden kantoren van de SPD, auto's en winkels. De bezetting van een SPD-kantoor in Hamburg, waarbij één persoon werd gegijzeld, is inmiddels beëindigd.

De Duitse regering reageerde geschokt op het bloedbad bij het Israelische consulaat in Berlijn. Kanselier Gerhard Schröder heeft de actie scherp veroordeeld. ,,Politiek en justitie zullen hard tegen iedere vorm van extremisme in Duitsland optreden'', zei de kanselier. Schröder deed een dringend beroep op de gematigde Koerden hun geëmotioneerde landgenoten tot bedaren te brengen.

De groene oppositie in de Berlijnse Senaat verweet de senator van Binnenlandse Zaken dat de politie onvoldoende was voorbereid op een mogelijke aanslag. De Koerdische afgevaardigde Riza Baran vond het ,,verrassend'' hoe weinig politie er bij het Israelische consulaat was. Politiecommissaris Saberschinsky en senator Eckart Werthebach (CDU) wezen de beschuldigingen resoluut van de hand. De bewaking is verscherpt bij 120 doelwitten zoals joodse instellingen en consulaten en ambassades van Kenia, de VS, Turkije en Griekenland, zei Werthebach. Maar de overmacht en het geweld van de Koerden bij de bestorming van het consulaat waren zo groot, dat de politiemacht van 30 agenten hiertegen niet was opgewassen. ,,Tegen zo'n fanatieke organisatie als de PKK kan de rechtsstaat zich niet honderd procent beschermen. Dat is helaas opnieuw gebleken'', aldus Werthebach. Volgens Saberschinsky ging een groep van 50 tot 100 fanatieke Koerden de agenten met ijzeren staven, bijlen en ander 'gereedschap' te lijf.

Daarop wisten enkele Koerden het elektronisch zwaar beveiligde gebouw binnen te dringen, waarop Israelische veiligheidsagenten het vuur openden. Twee mannen en een vrouw waren op slag dood, 16 Koerden werden gewond.

De Israelische bewakers hadden uitsluitend uit ,,pure zelfverdediging'' gehandeld, nadat ze werden bestormd door zeker een dozijn Koerden die met hamers en stokken waren bewapend, zei de Israelische premier Netanyahu. De Berlijnse politie houdt rekening met een verdere escalatie van het PKK-geweld. Tot zover onze correspondent.

In Griekenland zijn op verzoek van premier Simitis behalve minister Pangalos ook minister van Openbare Orde Petsalnikos en minister van Binnenlandse Zaken Papadopoulos afgetreden. Dit komt na een storm van kritiek in Griekenland op het feit dat Öcalan twee weken lang in de residentie van de Griekse ambassadeur in Nairobi huisde, en vervolgens onder nog onopgehelderde omstandigheden verdween en in Turkse gevangenschap weer opdook. In Griekenland was altijd relatief veel sympathie voor de PKK, maar Pangalos nam vanochtend in een vraaggesprek met de Griekse krant Ta Nea afstand van de PKK.


Zie ook:
Bezetting missies grotendeels voorbij (17 februari 1999)

Koerdenleider Öcalan zag er geen gat meer in (17 februari 1999)

'Turken zijn onze moffen' (17 februari 1999)

'Koerden zijn broeders' (17 februari 1999)

Duitsland vreest golf van PKK-geweld (17 februari 1999)

Mediashow advocaat strandt in transitruimte (17 februari 1999)

Koerdenleider werd gepakt door loslippigheid (17 februari 1999)

PKK-leider Öcalan zit vast in Turkije (16 februari 1999)

PKK meer en meer politieke organisatie (16 februari 1999)

Koerdisch wespennest (16 februari 1999)

Aankomst PKK-leider Öcalan voorkomen (1 februari 1999)

Tijdbom Öcalan (21 november 1998)

Uitlevering (26 november 1998)

Arbil als inzet (2 september 1998)

'Öcalan voor Europees gerechtshof' (2 september 1998)

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

Nu aandelen UPC

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)