welkom Maandag 2 november 1998
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Economie voor jou over de machtspositie van Microsoft.
bolletje Onafhankelijke Servische media wijken uit naar Internet.
bolletje Lekke Pentagon-sites in Dossier Computerbeveiliging.
bolletje E-mail uit New York over de 'nieuwe kunstvorm' webschrijven.
bolletje Extravagante reizen in Agenda.
bolletje Webwereld: 'Een web van zwervers'.
bolletje Discussie: Is het humaan om asielzoekers op te vangen in tentenkampen?
bolletje De lancering van Ilse DeLange als countryster in Nashville.
bolletje 'Een straatarm wolfskind in Koningsbergen' in Bureau Moskou.

( a d v e r t e n t i e )
Primafoon - Internetadvies op maat


Orkaan eist honderden levens in M-Amerika
Een jongen die is gestrand op het golfplaten dak van zijn ondergelopen huis bij San Pedro Sula in Honduras roept een legerhelikopter om hulp.
(Foto AP)

MANAGUA, 2 NOV. Orkaan Mitch heeft dit weekeinde meer dan tweeduizend slachtoffers gemaakt in Centraal-Amerika. De meeste doden vielen in Nicaragua, waar dorpen aan de voet van de vulkaan Casita werden bedolven onder modderlawines. In Nicaragua zijn tot dusver 808 doden geborgen, maar minister van Defensie Joaquin Chammoro zegt te verwachten dat het dodental tot meer dan 1.500 zal stijgen. Het kratermeer van de vulkaan liep donderdagnacht over en sleurde delen van de helling mee het dal in. De dorpen El Porvenir, Versalles, Rolando Rodriguez en Santa Narcisa verdwenen onder de modder, de slapende inwoners werden verpletterd of levend begraven. Mitch zwakte gistermiddag in het grensgebied van Guatemala en Mexico af tot een tropische depressie. Hij kwam vorige week in Honduras aan land, op dat moment nog met windsnelheden van 305 kilometer per uur. Dat maakte Mitch tot de op drie na krachtigste orkaan ooit gemeten. Bij windsnelheden van meer dan 249 kilometer per uur spreken meteorologen van een orkaan van de vijfde categorie, waarbij bomen en huizen compleet weggerukt worden en evacuatie geboden is. Er is al sprake van een orkaan bij een windsnelheid van 118 kilometer per uur. De grootste schade was dit weekeinde evenwel het gevolg van de buitensporige regenval, plaatselijk meer dan zestig centimeter per etmaal. Daardoor kwam het water op sommige plaatsen tot aan de top van de telefoonpalen te staan en werden complete krottenwijken weggespoeld. Mitch heeft in Centraal-Amerika honderdduizenden dakloos gemaakt en - met name in Honduras - wegen, bruggen en oogsten vernietigd. Reddingswerkers waarschuwen voor epidemieën ten gevolge van het gebrek aan schoon water en medicijnen. In de hoofdstad Tegucigalpa van Honduras verwoestte Mitch zaterdag eenderde van de huizen. Bendes plunderaars haalden in de chaos villa's en winkels leeg. Gisteren dreven er nog vele lijken tussen de ruïnes. Begraven was niet mogelijk omdat er nauwelijks droge grond was.
(AFP, AP, Reuters)

* Irak verbreekt band met UNSCOM
Irak heeft zaterdag alle samenwerking met de VN-wapencommissie UNSCOM opgeschort. Het zegt niet te zullen inbinden, met welke vergeldingsmaatregelen de internationale gemeenschap ook dreigt.

*
De Draad - dagelijkse column
Web-protest: anti-Microsoft-lobby met realistische en humoristische sites
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Economie voor jou
* Gastenboek

( a d v e r t e n t i e s )
Postbank

Krekel
Krekel

Meppelerdiepst

Paul Melkert, Oegstgeest

Krekels per e-mail naar krekel@nrc.nl. of per fax naar (010) 406 69 67, voor 12.00 uur.

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
T.J. Rooduijn en
drs. M.J. Klaver

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Plan Britse regering voor invoeren euro
De Britse regering zal in januari een concreet stappenplan ontvouwen waarmee Groot-Brittannië zich voorbereidt op invoering van de ene Europese munt, de euro.

* Krajicek worstelt na triomf met dilemma
Tot vorige week weigerde Richard Krajicek te filosoferen over zijn kansen op deelname aan het officieuze WK in Hannover voor de beste acht tennissers van dit jaar. Maar na zijn indrukwekkende triomftocht op het Super 9-toernooi in Stuttgart worstelt de 26-jarige Nederlander met een dilemma. Met alleen nog het toernooi in Parijs Bercy voor de boeg koestert Krajicek als nummer 8 op de Road to Hannover een voorsprong van slechts 121 ATP-punten op zijn naaste concurrent Tim Henman. Maar wil Krajicek vóór de noodzakelijke operatie aan zijn knie nog wel spelen in Hannover?


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Het dieptepunt voorbij?
Een voorzichtig gevoel van optimisme gloort in de aanpak van de internationale financiële crisis. De afgelopen maanden leken alle dominostenen tegelijk om te vallen, maar nu beginnen de beleidsmaatregelen ter beheersing van verdere verspreiding van het crisisvirus gestalte te krijgen.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip