U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING

Bureau Moskou
Reportages van onze correspondent in Moskou

Russische Centrale Bank
(Met informatie over de stand van de roebel)

IMF

Russia Today



'Verlies' ING op handel met Rusland

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 28 AUG. Bank en verzekeraar ING heeft de afgelopen twee maanden een ongerealiseerd verlies op zijn handel in Russisch schuldpapier geleden van naar schatting 200 miljoen gulden.

Dat heeft een doorgaans betrouwbare bron gezegd. Bestuursvoorzitter G. van der Lugt van ING gaf gistermiddag bij de presenatie van een 74 procent hogere halfjaarwinst (3,84 miljard gulden) aan dat ING in juli en augustus in de eigen financiële handel verliezen had geleden. Het bedrag dat ING op papier heeft verloren, is vergelijkbaar met een strop van de Zwitserse bank UBS, maar ,,slechts'' een kwart van het verlies van de zakenbank CSFB, een dochter van de Zwitserse bank Credit Suisse. De aandelen ING werden vanochtend meegesleurd in de mondiale koersdaling en zakten met 5,40 gulden naar 118,40 gulden. Van der Lugt kondigde aan dat de regiodirectie in het Verre Oosten de opdracht heeft om in 1999 het kostenniveau daar, inclusief de al eerder afgeslankte activiteiten van zakenbank ING Barings, met een kwart te verlagen.

Door verliezen op de eigen financiële handel zakte de winst voor belastingen van de bank, exclusief boekwinsten en recente overnames, met 9 procent naar 1,37 milard gulden. In Azië leed de bank 243 miljoen gulden een brutoverlies, exclusief een voorziening voor probleemkredieten van 400 miljoen gulden.

ING gaf gistermiddag op een persconferentie over de halfjaarwinst inzicht in zijn financiële relaties met Rusland. Naast de financiële handel (goed voor een uitstaand bedrag van 100 miljoen gulden), heeft de bank in Rusland maar één echte kredietklant. De naam wilde bestuurslid C. Maas, die de financiën beheert, niet noemen, maar wel het bedrag: 70 miljoen gulden. Hierop is al een voorziening van 50 miljoen getroffen voor eventuele wanbetaling. Verder heeft ING voor 1,7 miljard gulden kortlopende handelsfinanciering op Russische klanten. Maas: ,,Die hebben een hele goeie dekking: olie, graan.'' En ING heeft leningen aan Russische banken van 300 miljoen gulden. ING heeft in het eerste halfjaar naast de reguliere reservering van 590 miljoen een voorziening van 400 miljoen getroffen voor probleemkredieten. Deze reserve is nog onaangetast. Als de crisis verergert kan ING 170 miljoen gulden opzijzetten voor Russische risico's en 100 miljoen voor Azië en Zuid-Amerika. Van der Lugt: ,,En dan houden wij nog 130 miljoen van de 400 miljoen over.''


Zie ook:
De Potemkin-munt (27 augustus 1998)

Speculaties over aftreden Jeltsin (27 augustus 1998)

Russische roebel volledig ingestort (26 augustus 1998)

Roebel gedevalueerd (Economie voor jou, 24 augustus 1998)

Jeltsin ontslaat regering-Kirijenko (24 augustus 1998)

Roebel met 50 pct. in waarde omlaag (17 augustus 1998)

De val van de roebel (17 augustus 1998)

Devaluatie wekt 'enig begrip' IMF (18 augustus 1998)

NRC Webpagina's
28 AUGUSTUS 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)