U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Volleybalploeg zet aartsrivaal Italië in Milaan te kijk

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 18 JULI. De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond een van hun meest spectaculaire zeges op de grote rivaal Italië behaald. De regerend wereldkampioen werd op de eerste dag van de World League-finale in eigen huis, het Forum in Milaan, met 3-1 verslagen. Het krachtsverschil in de derde en vierde set was uitermate groot: 4-15 en 5-15. De winnende coach Toon Gerbrands balde na de laatste bal zijn vuisten en op zijn gezicht streden blijdschap en ongeloof om voorrang. ,,Ik denk dat de rollen nu definitief zijn omgedraaid en dat de Italianen nu achter ons aan moeten gaan rennen'', aldus Gerbrands.

De tijd van het experimenteren is voorbij. In de voorronde deelden Nederland en Italië in vier wedstrijden nog keurig de punten. Maar in Milaan staat er dit weekeinde een hoofdprijs van één miljoen gulden op het spel. De Italianen speelden ook met hun ster Giani. Hij was in het laatste voorrondeduel in Rotterdam nog slechts libero, waardoor hij alleen mocht verdedigen, maar nu is hij weer volledig inzetbaar. Ook de grote Giani kon de dreun die Oranje gisteravond uitdeelde niet afweren. Nederland deed het zonder een van zijn belangrijkste spelers, de geblesseerde Bas van de Goor.

Italië won nog wel de eerste set met 15-9. ,,Maar dat kwam voornamelijk door onze fouten'', verklaarde Gerbrands naderhand. ,,We waren aan het prutsen. Dus is er maar één oplossing: beter gaan spelen.'' En dat deed Nederland, met een uitstekende spelverdeler Peter Blangé. Even leek de gelijkmaker nog in gevaar te komen toen Italië van 14-11 naar 14-13 terugkwam. Maar daarmee was het verzet gebroken.

Het werd niet alleen 1-1, in het vervolg van de wedstrijd had Nederland geen kind meer aan de thuisploeg. Op het geschreeuw van een kleine groep Oranje-fans na was het stil in het sportpaleis. De Italianen kregen bijna geen bal meer fatsoenlijk over het net en werden afgemaakt. ,,Ik denk dat het onzekerheid was'', probeerde Gerbrands een verklaring voor de zwakke tegenstand te vinden. ,,Ze gaan beseffen dat we echt beter zijn. Ze hadden er ook op gerekend om de laatste wedstrijd tegen ons te spelen en niet de eerste.''

Nederland is nu samen met Cuba, dat Rusland met 3-0 versloeg, favoriet voor de eindzege. Morgen treffen beide ploegen elkaar.

NRC Webpagina's
18 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)