U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
( a d v e r t e n t i e )
ABN-Amro Jaarverslag 1997
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Massale staking Denemarken om extra vrije dagen
KOPENHAGEN, 27 APRIL. In Denemarken is vanmorgen een staking uitgebroken, waarbij bijna een half miljoen werknemers zijn betrokken. Als gevolg van een arbeidsconflict over extra vakantiedagen ligt vrijwel de hele economie plat. Uit vrees voor tekorten hebben de Denen de afgelopen dagen op grote schaal voedsel en benzine gehamsterd.

Uiterst rechts wint fors in deelstaat Saksen-Anhalt
BONN, 27 APRIL. De ultra-rechtse Duitse Volksunie (DVU) heeft gisteren bij de deelstaatverkiezingen in Saksen-Anhalt 12,9 procent van de stemmen gehaald en komt daarmee voor het eerst in het parlement van een Oost-Duitse deelstaat. De CDU van bondskanselier Helmut Kohl is de grote verliezer geworden. De christen-democraten zakten weg van 34,4 procent in 1994 tot 22 procent. De sociaal-democraten wonnen, maar kregen minder stemmen dan verwacht. De SPD behaalde 35,9 procent (een winst van 1,9 procent). Het was echter aanzienlijk minder dan de 40 tot 42 procent, die de opiniepeilers hadden voorspeld. De PDS, opvolger van de vroegere communistische partij uit de DDR, bleef met 19,6 procent (19,9 in 1994) sterk. De Groenen en de FDP haalden de kiesdrempel van 5 procent niet.

Elsevier investeert miljarden in de VS
ROTTERDAM, 27 APRIL. Reed Elsevier doet opnieuw een miljarden-investering in de Verenigde Staten. Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern neemt de juridische uitgever Matthew Bender over en verhoogt zijn participatie in Shepard's Company van 50 tot 100 procent. In totaal wordt aan eigenaar Times Warner 1,65 miljard dollar betaald, 3,3 miljard gulden. Volgens Reed Elsevier-bestuurder P. Vlek is de prijs flink opgedreven omdat ook de Nederlandse concurrent Wolters Kluwer heeft meegeboden op Bender en Shepard's. Twee maanden geleden ketste een fusie af tussen de twee grote Nederlandse uitgevers.

VS overwegen terugtrekking uit Contactgroep
WASHINGTON, 27 APRIL. De Amerikaanse regering overweegt zich terug te trekken uit de internationale Contactgroep voor ex-Joegoslavië als de partners in de Contactgroep niet overgaan tot zwaardere sancties tegen Belgrado wegens het Servische beleid in Kosovo. In Kosovo zelf werden vandaag door Servische militairen weer drie Albanezen gedood.

Onenigheid over hypotheekrente
DEN HAAG, 27 APRIL. VVD en PvdA hebben dit weekeinde onenigheid gekregen over de aftrekbaarheid van hypotheekrente voor de eigen woning. De VVD betwijfelt of de PvdA volledige aftrekbaarheid in een nieuwe kabinetsperiode wil garanderen; de PvdA ontkent dat zij de aftrekbaarheid wil aantasten.

Rellen Alkmaar na huldiging AZ
ALKMAAR, 27 APRIL. Bij rellen in het centrum van Alkmaar zijn afgelopen nacht vier politiemensen en voor zover bekend één burger gewond geraakt. De ongeregeldheden ontstonden na de huldiging van AZ, dat 's middags kampioen werd in de eerste divisie van het betaald voetbal. Doelman Van der Sar van Ajax is gisteren in Arnhem in het duel met Vitesse door een batterij aan het hoofd geraakt. De dader, een Vitesse-supporter, is na de wedstrijd aangehouden.

Verstekelingen in containerschip
ROTTERDAM, 27 APRIL. De politie heeft gisteravond bij het containeroverslagbedrijf ECT in de Rotterdamse Amazonehaven 21 Marokkaanse verstekelingen opgepakt. Ze trof de mannen aan op het Duitse containerschip Rendsburg. Dit jaar zijn in Rotterdam al meer dan 60 verstekelingen aangehouden. In 1997 waren dat er 97.

Geen fusie bij stroomproductie
ZEIST, 27 APRIL. De fusie van de vier regionale stroomproductiebedrijven gaat niet door. Na ruim twee jaar voorbereidingen zijn de onderhandelingen gestaakt. De fusie had een jaarlijkse kostenbesparing van 300 tot 400 miljoen moeten opleveren, onder andere door een forse personeelsinkrimping.

Brieven Colijn
AMSTERDAM, 27 APRIL. De brieven van de Nederlandse staatsman Hendrikus Colijn over zijn militaire strafexpeditie op Lombok in 1894 worden gepubliceerd in een speciale uitgave van de Vrije Universiteit.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)