U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'File' voor WK ontregelt telefoon
ROTTERDAM, 23 APRIL. De storing in het telefoonnet die gisteren ontstond door de massale belangstelling voor WK-voetbalkaartjes in Frankrijk is vergelijkbaar met filevorming op de snelweg. Tussen acht en negen gisterochtend probeerden bellers zich ruim twee miljoen keer door "de voordeur' te dringen van de telefooncentrale van het Franse verkoopkantoor.



Computers Pentagon gekraakt
WASHINGTON, 23 APRIL. Hackers hebben ingebroken in de computers van het Pentagon en de ruimtevaartorganisatie NASA en zeggen de gestolen data aan buitenlandse regeringen of terroristische groepen te verkopen. De groep, die zich "Masters of Downloading' (MOD) noemt, zou experts in computerbeveiliging en ten minste twee Russische leden in zijn rangen tellen. MOD stuurde de bekende veiligheidsexpert John Vranesevich gestolen software. Vranesevich noemt MOD ,,veel voorzichtiger en discreter'' dan de groep tieners die in februari doordrong tot de computers van het Pentagon. Hij gelooft dat MOD over meer software beschikt dan ze hem heeft opgestuurd. MOD zegt te zijn doorgedrongen tot het Defense Information Systems Network (DISN), door het Pentagon omschreven als ,,onze telecommunicatie-ruggegraat'' en daarbij genoeg informatie te hebben gestolen om spionagesatelieten te manipuleren. Bij de NASA zou de groep de hand hebben gelegd op software die haar in staat stelt in te breken wanneer ze dat wil. Het Pentagon erkent de inbraak, maar zegt dat alleen administratieve software is ontvreemd. NASA zegt dat de lijst gestolen software ,,nogal triviaal'' oogt. (Reuters)

Zie ook:
Hackers zijn geen criminelen; Cyberaanval op het Pentagon; Kraker bestookt via Internet Microsoft



'Poolse Bruid' veel verkocht; 'Kleine Teun' in programma van Cannes
AMSTERDAM, 23 APRIL. Twee Nederlandse speelfilms zijn uitgenodigd voor officiële vertoning in het 51ste Internationale Filmfestival van Cannes.



Arnon Grunberg geeft 2500 gulden aan oplichter
AMSTERDAM, 23 APRIL. Schrijver Arnon Grunberg is het slachtoffer geworden van zijn eigen grap. Afgelopen zaterdag reikte Grunberg in het Hilton-hotel in Amsterdam de door hem zelf in het leven geroepen 'Prijs voor Onleesbaar Schrijven', groot 2500 gulden, uit aan publicist Kees van Gelder.



Boete voor uitgever 'Sterfboek' Hermans
AMSTERDAM, 23 APRIL. De Amsterdamse uitgever Tonnie Luiken moet bijna 40.000 gulden betalen aan de weduwe van de schrijver W.F. Hermans. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank gisteren bepaald in de zaak die mevrouw Hermans-Meurs tegen Luiken heeft aangespand wegens schending van het auteursrecht in het eind april 1996 verschenen Sterfboek.



Onderzoek dood Linda McCartney
LOS ANGELES, 23 APRIL. De Amerikaanse autoriteiten stellen een onderzoek in naar de dood van de vrijdag overleden Linda McCartney (56), de echtgenote van ex-Beatle Paul McCartney. Er zou geen officiele overlijdensakte zijn overgelegd aan de gemeente Santa Barbara, de Californische plaats waarin zij zou zijn gestorven. Waarschijnlijk is zij overleden in Arizona, in een landhuis van haar familie. Daardoor zou de crematie zonder officiële toestemming zijn uitgevoerd. (AFP)



Topwinst Microsoft
NEW YORK, 23 APRIL. Microsoft, het grootste softwareconcern ter wereld, heeft in het derde kwartaal van het lopende boekjaar een winst behaald van 1,34 miljard dollar. Dat is 30 procent meer dan de 1,04 miljard dollar van het overeenkomstige kwartaal in het vorige boekjaar.



Productie en distributie van televisie bleef vergeleken met live entertainment wat achter; Endemol scoort met theater
Het kan verkeren. Endemol meldde amper een half jaar geleden vooral aandacht te willen besteden aan de productie en distributie van televisieprogramma's. Maar het was juist de sector live entertainment die de financiële show stal.




De CIA leert de jeugd sinds gisteren de fijne kneepjes van de spionage. Op de nieuwe kinderpagina's wordt verteld over het leven van spionnen. ,,Niemand weet van hun werk. Hun beloning is dat ze bijdroegen aan de veiligheid van ons land.'' Er is een quiz en een vermommingspelletje. Ook maken de kinderen kennis met de oude explosievenhond Bo en de vrolijke duifjes Harry Recon en Aerial, die ons dag en nacht fotograferen.

(www.odci.gov/cia/ciakids)

NRC Webpagina's
23 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)