U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Poolse Bruid' veel verkocht

'Kleine Teun' in programma van Cannes

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 23 APRIL. Twee Nederlandse speelfilms zijn uitgenodigd voor officiële vertoning in het 51ste Internationale Filmfestival van Cannes.

Kleine Teun van regisseur Alex van Warmerdam maakt deel uit van de selectie voor Un certain regard (officieel programma buiten competitie) en De Poolse bruid van Karim Traïdia is uitverkoren als een van de zeven films in de Semaine Internationale de la Critique. In deze sectie, die vorig jaar Mike van Diems latere Oscarwinnaar Karakter in internationale première bracht, dingt De Poolse bruid, als debuutfilm mee naar de Gouden Camera. De Poolse bruid, een coproductie van Motel Films, IJswater Films en VPRO Televisie, maakt deel uit van een kwartet low-budgetfilms onder de verzameltitel Route 2000. Voorafgaand aan de internationale première in Cannes werden de bioscooprechten op Traïdia's film al verkocht aan België, Groot-Brittannië, Israel en Scandinavië.

Alex van Warmerdams film Kleine Teun, die volgende week in Nederland in de bioscoop in première gaat, werd onder meer al verkocht aan Frankrijk, België, Scandinavië en Hongkong. Op aanraden van de verkoper van Kleine Teun, koos producent Marc van Warmerdam voor een internationale première in Cannes en niet dit najaar in Venetië. Daar werden de drie vorige films van zijn broer Alex vertoond en won De jurk in 1996 de internationale persprijs. Hoewel de selectie voor de verschillende secties van Cannes nog niet helemaal compleet is, ziet het er naar uit dat er opnieuw geen Nederlandse film meedoet aan de competitie om de Gouden Palm. De laatste keer dat dit wel gebeurde was in 1973 (Jos Stellings Mariken van Nieumeghen).

Opmerkelijk zijn de overeenkomsten tussen Kleine Teun en De Poolse bruid. Beide films spelen zich af op een afgelegen boerderij, waar twee (De Poolse bruid) of drie (Kleine Teun) zwijgzame hoofdpersonen amoureus om elkaar heen draaien. Beide films eindigen met een zorgvuldig voorbereide, maar laconieke eruptie van geweld. Het lijkt onvermijdelijk dat op het belangrijkste internationale forum van de filmkunst en -handel deze kenmerken opgevat zullen worden als typerend voor de huidige Nederlandse film, ook al omvat het geheel van de recente, internationaal in het oog springende bloei van de Nederlandse speelfilm een breder scala aan genres, onderwerpen en stijlen. Het festival in Cannes wordt gehouden van 13 tot en met 24 mei.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)