U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'File' voor WK ontregelt telefoon

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 APRIL. De storing in het telefoonnet die gisteren ontstond door de massale belangstelling voor WK-voetbalkaartjes in Frankrijk is vergelijkbaar met filevorming op de snelweg. Tussen acht en negen gisterochtend probeerden bellers zich ruim twee miljoen keer door 'de voordeur' te dringen van de telefooncentrale van het Franse verkoopkantoor. Daar waren slechts 45 lijnen beschikbaar, zodat de rij wachtenden zich tot in Nederland uitstrekte. Uiteindelijk bleken er gisteren in circa tien miljoen belpogingen uit de hele wereld slechts 15.000 van de resterende 110.000 kaartjes te zijn verkocht.

Een aanvraag voor een telefoongesprek naar het buitenland loopt in eerste instantie van de 'voordeur' van de beller naar de zogeheten wijkcentrale. De computer die daar staat constateert op basis van de eerste twee cijfers ('00') dat het een internationaal gesprek betreft. De aanvraag voor het gesprek wordt daarom doorgeschakeld naar één van de drie internationale centrales van KPN Telecom (voorheen PTT Telecom). De internationale centrale stuurt het verzoek (een elektronisch signaal) over een 'pijplijn' via België naar Frankrijk. Deze zogenoemde ruggengraat raakt niet gauw verstopt. Bovendien kunnen telefoontjes als dat beter uitkomt ook via een omweg naar Frankrijk worden geleid.

Het probleem gisteren was dat de verzoeken voor een telefoongesprek zich als een lange rij elektronische signalen in een file ophoopten voor de 'voordeur' van het Franse verkoopkantoor. De file breidde zich onder meer uit tot in het Nederlandse telefoonnet. Gisteren in de loop van de middag installeerde KPN Telecom zogeheten call caps, software die telefoonverkeer naar het Franse WK-nummer herkent en afzonderlijk afhandelt. Dankzij deze call caps werd het andere verkeer niet meer gestoord, ook vanmorgen niet toen vanuit Nederland nog een half miljoen belpogingen werden gedaan.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)